Etikettträningstips
Läst 500 ggr
ähnchen
2020-11-17, 19:09

Skapa ett band med hästen - visa att du ser

Det finns vänner i livet som frågar hur vi mår, som säger ”Vad du ser glad/ledsen ut. Vad har hänt?” och som lyssnar på våra svar. Och så finns det människor som börjar prata så fort de ser en och som avbryter eller funderar på vad de kan säga härnäst medan vi pratar. Sedan finns det hela skalan däremellan.

Vilka hänger ni helst med?

Lika mycket som vi gillar att bli sedda av de vi gillar, så gillar våra hästar att bli sedda av oss. Och det är allt som denna första övning går ut på, att visa hästen att vi ser, att vi är uppmärksamma på dem. Övningen har samtidigt bi-effekten att samla hästen både fysiskt och mentalt på samma ställe. Om den är fysiskt i paddocken men mentalt hos kompisarna är den stressad. Ju mer den är på samma ställe desto lugnare blir den.

Gör så här:

Släpp hästen lös på en begränsad men ändå stor yta som t.ex. paddocken eller en mindre hage. Observera vad den gör. Stannar hästen hos dig och har fokus på dig på ett positivt sätt och kanske tar kontakt med dig genom att lukta på dig, vill bli kliad eller leka med dina händer låt den göra det (var dock rädd om dina fingrar 😉 ). Vandrar hästen iväg låt den göra det. Vi är här för att lyssna.

När hästen är så långt ifrån dig som den kan komma och upptagen med annat börjar du gå. Inte rakt mot hästen utan sikta på en plats flera meter ifrån hästens huvud och på den sidan av hästen som du ser mest av (tänk dig en tårtbit). Efter tre fyra steg börjar du svänga flaggan, eller något annat visuellt t.ex. en trasa eller plastpåse, lite försynt hit och dit. Ha stenkoll på hästens öron för nästa bit får du absolut inte missa: Så fort hästen vinklar ett öra mot dig slutar du både gå och vifta omedelbart och vänder bort dig. Har du kommit ganska nära hästen går du längre ifrån den igen, annars stannar du där du är. Vänta minst en halv minut innan du gör om samma sak.

När du alltid får ett öra när du börjar gå fortsätter du tills hästen tittar på dig innan du slutar och vänder bort dig. Det ska vara en tydlig blick där huvudet vänds mot dig, inte bara en snabbis ur ögonvrån.

När hästen kommer över till dig låt den komma fram, nosa, söka kontakt om den vill - UTAN att röra dig mot hästen. Ta bara hand om mulen så att hästen inte tuggar på dina kläder eller dig vid fysisk kontakt. Initiativet ska komma helt från hästen. Vandrar den bara förbi dig - ingen fara alls. Vänta tills den inte ökar avståndet längre och börja om.

Det kan ta allt från några minuter till flera pass innan hästen ens funderar på att komma över. Det är jätteviktigt att lämna förväntningarna hemma och bara vara med hästen i stunden. :)

Värd på Natural Horsemanshipwww.ap-horsemanship.com

Den som tror sig veta allt vet bara det han vet.
Den som vet att man aldrig blir fullärd kommer växa livet ut.

  • Redigerat 2020-11-18, 09:18 av ähnchen
Herveaux
2020-11-17, 19:16
#1

#0: Åh, jag älskar att läsa dina artiklar. 🥰 De är dels otroligt intressanta men du skriver så tydligt och inspirerande att jag alltid känner mig supertaggad att få prova själv! (Kanske då ska tillägga att jag är en väldigt lugn person så hästkraken behöver inte umgås med en energistinn duracellkanin som studsar på stället. 😄)


// Harley 🏳️‍🌈⚧️
Sajtvärd Star Stable Medarbetare SupportRidsport, Film, Hamster

ähnchen
2020-11-18, 17:13
#2

#1 Tack så jätte mycket! 😍🤗

Värd på Natural Horsemanshipwww.ap-horsemanship.com

Den som tror sig veta allt vet bara det han vet.
Den som vet att man aldrig blir fullärd kommer växa livet ut.

Upp till toppen