Etiketterbeteendepsykologi
Läst 2008 ggr
ähnchen
2017-07-11, 16:28

Bockar, stegrar, sparkar

Att hästar bockar, stegrar, sparkar eller biter är inte problem, utan symptom på ett problem. Det finns en anledning till att hästen gör så. Det är denna anledning som man behöver hitta och göra något åt för att symptomen ska upphöra. Annars kommer man bara få ett nytt symptom istället eftersom problemet är kvar.

Antalet hästar på denna jordklot som går till anfall utan trigger är väldigt få och har ofta antingen misshandlats eller en allvarlig defekt i hjärnan.

Hästar är flyktdjur. Ett flyktdjur vill, när det känner obehag, främst göra en sak – fly. Obehag orsakade av oss är till exempel smärta av illasittande utrustning eller hårda tygeltag, eller för höga krav mot vad hästen har lärt sig att klara av. Om hästen hindras från att fly, till exempel genom ett staket eller tyglar, kan flyktbeteendet bytas ut mot att gå till försvar: Flight or fight.

En annan vanlig anledning är att hästen saknar respekt för människan: ”Don’t tell me what to do!” Ett exempel: Hästen vill äta gräs istället för att gå. Hästen manas på. Den börjar lägga öronen bak, vifta med svansen eller stampa i ett försök att meddela att den har annat att göra. Om man då bortser från dessa varningssignaler och insisterar kan det hända att hästen ser till att den blir av med störningen. Respekt är inget man kan kräva, den går enbart att förtjäna genom bra ledarskap.

Det går att ta reda på eventuella smärtsamma hälsoproblem, att jobba med hästens coping skills, dvs. färdigheten att klara av olika situationer, och hästens respekt för oss.  Ofta är det en parameter som är problemet till symptomen. Ibland sammanfaller fler. Välj en, jobba med den tills hästen är ok med den. Först då väljer du nästa. Dvs. jobba alltid med enbart en sak i taget och se till att det blir bra innan du tar dig an nästa.

Värd på Natural Horsemanshipwww.ap-horsemanship.com

Den som tror sig veta allt vet bara det han vet.
Den som vet att man aldrig blir fullärd kommer växa livet ut.

Gronstedt
2017-07-12, 17:37
#1

… och lär dig att se skillnad på "brall och bus" och "bocka, stegra, sparka för att något är fel". 

Jag har alltför ofta stött på folk som bannar sin häst bryskt när det spritter i benen på den. Visst kan en sprallig häst bli farlig om den sprallar för nära människan, men bättre att skicka iväg den att spralla på säkert avstånd än att hålla den kort och straffa den.

Tyvärr har jag ännu oftare sett sådana som jagar en rädd häst på hinder och tycker det är roligt att den är så "ivrig", eller som påstår att hästen som bockar i smärta vid varje galoppfattning "ääälskar att få springa så att den bockar av glädje", eller som slåss med hästen med skarpa bett för att den är "såååå het" att den kastar och studsar på stället när man försöker hålla den tillbaka …

Upp till toppen