De sju lekarna

Lek nummer 2 Porqupine Game

2009-07-12 21:31 #0 av: EwaAngantyr

Porcupine game eller Piggsvinsleken Detta är leken som gör din häst lätt att flytta för minsta tryck. Att aldrig trycka emot dig utan ge efter för trycket.

Har du någonsin sett någon som blivit trampad av sin häst? Ju mer personen försöker få hästen att flytta på sig desto mer lutar sig hästen mot personen och hans stackars fot..   Har du sett någon häst som lägger sig på bettet och blir tyngre och tyngre i handen?
Dessa två exempel visar på hästar som inte har fått lära sig Piggsvinsleken.

Hästar trycker naturligt emot tryck av oss.  Det är nåt som vi måste lära om. Vi måste få hästen att reagera på ett sätt som egentligen är onaturligt för dem.  Träna dem att gå ifrån tryck istället. Att känna, tänka och reagera emot sin natur. För att vara vår partner.  Att ha en häst som lägger sig på bettet, ej går undan för sitshjälper eller går rakt på oss när det passar dem fungerar inte i vår vardag med hästarna.

Ju lättare din häst flyttar sig för lätt och konstant tryck av dina fingertoppar desto lättare kommer all hantering och ridning bli.  Varje gång du har en lätt kontakt med  grimman, bettet, skänklarna, säte eller  hand ska din häst svara villigt och med  respekt.  Att flytta din häst ska vara lika lätt som att flytta en barkbåt i vatten - inget motstånd.

I porcupine game så använder man ett konstant tryck och riktigt använt är denna leken mycket effektiv.  Det är fyra olika faser och du  måste lära dig att vara bestämd utan att vara aggressiv. 

Syfte
Du visar ditt syfte med en bestämd blick och ett bestämt kroppsspråk. Här har många problem. Man visar fel kroppsspråk och hästen blir förvirrad. Tänk dig att du ska flytta ett tungt skåp, då ser du inte ut som du tittar på TV i ögonen och med avslappnade muskler.
Ditt sätt att uppträda, ditt kroppsspråk och din attityd hjälper dig att klart uttrycka vad du vill. "Flytta dig undan för mitt kommande tryck"
I första leken, friendly game, skulle du ha ett milt, avslappnat och mjukt utryck. Om du inte har ett annat utryck i porcupine game så förvirrad du hästen.

Här flyttar sig Lillebror med ett mycket lätt tryck av lekpinnen.

Konstant tryck
Med det menas att trycket ska vara konstant i de olika faserna.  Man börjar med det mjukaste möjliga och sedan bygger på tills du är effektiv nog att hästen flyttar sig.  I samma sekund som hästen flyttar sig (eller i början flyttar sin vikt) så måste allt tryck bort. Det är inte trycket som lär hästen utan det att du trycket upphör när den gör rätt.
För att få din häst känslig så måste du vara jättesnabb med att trycket upphör när den gör rätt.  Fortsätter trycket även när den gör rätt så gör du din häst mer okänslig istället.  Han kommer inte heller att vilja saker för han får ingen positiv reaktion på vad han gör. Välbefinnande är mycket motiverande för hästar och du måste visa att flyttar han sig undan för tryck så får han välbefinnande.

Här flyttar sig Lillebror för ett lätt tryck med mina

Titta på hästar i en flock, hur otroligt känsliga de är på signaler. Om någon som är högre i rang tittar på den som är under i rang så flyttar den sig.  Ledaren behöver sällan bli tjatig...
När din häst förstår vad du önskar så kommer den bli glad att göra som du vill med det lättaste tryck!!  Å andra sidan så måste du vara effektiv. Din häst kan stå där och trycka emot ganska lätt och du trycker tills du blir blå. Då är du INTE effektiv!

Är du inte effektiv så retar du bara din häst. Om du inte hittar hur du ska bli effektiv så kommer hästen att bli tyngre och tyngre och du får alltid använda mycket tryck för att hästen överhuvudtaget ska flytta på sig och han blir dessutom irriterad och trög.

Hästar är mycket effektiva mot varandra. De börjar alltid långsamt och litet men är alltid redo att följa upp om den andra hästen inte reagerar tillräckligt snabbt.
Det otränade människoögat missar ofta de små signalerna och blir därför sparkade, bitna eller översprungna.
Hästarna varna först med öronen bakåt, sedan skakar på huvudet, sänker nacken och gör halsen lång, sen tar han ett ordentligt bett i den andra hästen om den fortfarande står kvar.  Nästa gång kommer hästen att reagera på signalerna INNAN bettet kommer.

Hur du lär hästen att bli känslig och lätt att flytta
Innan du flyttar hästen så stryker du honom där du kommer att trycka. När du har tryckt och han flyttar så stryker du honom på samma ställe igen.  Det är viktigt att stryka hästen när man lär den att gå undan för konstant tryck.  Annars kommer hästen snart att flytta sig bara du närmar dig bakdelen, och då flyttar den av rädsla och inte av tryck.  Detta gäller främst känsliga hästar.
Strykande är en form av Friendly game och är nödvändigt för din relation med hästen.

Lillebror flyttar framdel.

Hur kan vi då flytta hästen med porcupine game?
* Bakåt
* Framåt
* Höger (framdel och bakdel)
* Vänster (framdel och bakdel)
* Uppåt
* Nedåt

Flyttar bakåt..

Du kan be honom flytta sig i varje riktning från olika delar av hans kropp. Du kan också göra detta med olika former av hinder. Flytta ömsom framdel ömsom bakdel med en bom under magen, backa in i stallet eller genom grinden med tryck på näsryggen. Låt fantasin flöda så kan du komma på tusen varianter och möjligheter.
Istället för fingertopparna så kan man använda sig av en lekpinne eller carrotstick.  Det är en form av piska som är styv och hård och därför fungerar bra att använda vid porcupine game.   

Bakåt igen..

Lycka till med din träning att få en känslig
häst som är lätt att flytta!!!

//Ewa

Anmäl
2009-07-12 21:36 #1 av: LinaN

yay! underbart med så många fina bilder! :D

tack för en fin artikel på en nyttig och rolig lek.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-07-12 21:51 #2 av: Zaphix

Såg inte att du skrev det, kan ha missat.

Men något jag tycker är viktigt är att när hästen flyttat för tryck är att inte bara ta bort trycket, utan även ta bort pressen. Fortsätt inte titta på baken om hästen flyttat för tryck där, utan vänd dig ifrån det.

Anmäl
2009-07-12 22:23 #3 av: EwaAngantyr

I och för sig så står det att det är viktigt att stryka hästen efter att man gett tryck och det är då en form av friendly game. (med annat kroppsspråk och uttryck)

Men det kan inte nog betonas att det är viktigt!!!

Anmäl
2009-07-12 23:17 #4 av: Elshira

Bheöver bra peta på de flesta av kina hästar och smacka lite så flyttar de sig villigt tills jag slutar^^

Anmäl
2009-07-12 23:54 #5 av: kaka1234567

Bheöver bra peta på tango flyttar de sig villigt.med de gäller bara mig ha,ha =D

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-07-13 13:13 #6 av: dijete

Åh, detta lärde min kompis mig! Det är oerhört kul att se hur dom reagerar. Grym artikel,Bra Eva :)

Anmäl
2009-07-13 13:16 #7 av: EwaAngantyr

Tack!!!  Roligt att det uppskattas!!  Skrattande

Anmäl
2009-07-13 13:21 #8 av: [fjordtokan]

Porcypine är ju den leken man använder mest tycker jag så den är viktigast att den fungerar. Jag använder porcypine hela tiden när jag hanterar mina hästar.

Anmäl
2009-07-13 15:34 #9 av: LinaN

Ett bra användningsområde är ju att flytta på hästen när man tex ryktar o grejjar.

jag brukar säga "siiiida" när jag är mitt bakom honom och riktar min energi/tanke åt det håll jag vill han ska flytta ifrån. Så ska jag in på vänster sida så är jag vänd mot vänster bakben och tittar in längsmed hans sida. flyttar han inte på röstkommandot så lägger jag ett eller två fingrar mot låret, flyttar han inte då så ökar jag trycket med små stötar med fingrarna så trycket inte blir kosntant. på en stor häst kan små korta stötar hjälpa bättre än långa som blir hårdare o hårdare.

Sen får man inte glömma att hästarna är individer.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-07-13 16:55 #10 av: WinterPrince

Detta känns som något jag kommer ha stor nytta av, då vi hade större problem att lasta sist. Ju mer tryck han fick bakifrån detsto mer tryckte han tillbaka (satte sig i princip). Men vart trycker man för att flytta dom framåt? Bakåt och åt sidorna känns mer självklart.

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2009-07-13 19:27 #11 av: EwaAngantyr

Flytta fram genom att ta lite i repgrimman. Annars när man ska lasta tycker jag det är lättare att använda DRIVING game. Rytmiskt tryck i zon tre eller fyra.  

Anmäl
2009-07-23 21:09 #12 av: WinterPrince

Nu har vi börjat så smått med lek nr 2. Flytta bakåt och flytta bakdelen åt sidan är inga problem. Bogen går lite trögare och han vill gärna backa istället.

#11, vilka är zon 3 och 4?

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2009-07-23 22:26 #13 av: EwaAngantyr

Om hästen går bakåt så var noga med att ge tryck precis bakom öronen och stå vid bogen. Står du för långt fram så flyttar sig hästen hellre bakåt.   Hästen böjer först jhalsen åt sidan, sedan flyttar den frambenen åt sidan. Ge inte eftergift förrän någon fot flyttas i rätt riktning. Flyttar den bakåt, koorigera fram igen och börja om.

Zon 1: Nosen under grimman
Zon 2: Bakom öronen fram till bogarna
Zon 3: Bogarna till flanken
Zon 4: Flanken till svansen
Zon 5: Svansen

Innaför grimman finns "the delicate zon" och här använder man aldrig repet eller pinnen.

 

 

 

 

 

Anmäl
2009-08-05 17:18 #14 av: WinterPrince

Kommer  lek 3 snart?

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2009-08-06 19:49 #15 av: EwaAngantyr

Ja den är klar men jag måste ta fler bilder!!  Min kamera kommer hem på lördag så målet är att lägga in nr tre på söndag!

Anmäl
2009-09-07 22:47 #16 av: QuickStep

idag har jag prövat och rumpan går lättare än framdelen. han blir helt frustrerad och slår med ena frambenet. han förstod inte alls men så tog jag repet och liksom visade honom att han skulle flytta sig ifrån mig och då gick det lite lättare... men han puttar ju undan mig hur lätt som helst och släpper inte in mig alls...
d tar typ en kvart att ens få han intresserad av mig han tittar bara på allt runtomkring o så...
Steppen e ett halvblod på 3 år och sjukt dominat har ja förstått...

Lasta går bra på hans villkor så ja ska forsätta detta tills ja kan lasta honom...

Anmäl
2009-09-07 23:31 #17 av: EwaAngantyr

Ofta går framdelen lättare ELLER bakdelen.
Det känns som du måste lärra honom att hålla kolla på dig!!  Catching game (får komma i en senare artikel) går ut på att hästen ska försöka få vara med dig.  HAN ska hålla koll på vad du vill och han ska vilja göra dig till lags. En lååång artikel....   Ta hjälp av någon duktig NH-tränare innan det går för långt i hans dominans!!   

Anmäl
2009-10-22 00:21 #18 av: anyberg

Testade detta idag på min relativt nya medryttarhäst (har alltså inte lärt känna honom riktigt än.) Jag vet dock inte riktigt om det gick bra eller dåligt!

När man ville flytta antingen framdelen eller bakdelen så rörde han sig nästan lite för mycket! Men det kanske bara är positivt så här i början?

Det jag undrar är ju att jag vill att han ska följa trycket och inte försvinna helt från det...han är inte alls känslig i vanliga fall så jag tror absolut inte att det var av rädsla. Det känns som något annat.

Vad kan jag ha gjort för fel? Eller löser det sig ju mer man tränar på det?

Anmäl
2009-10-22 01:12 #19 av: WinterPrince

Min kille var också väldigt okänslig för tryck till en början. Och när man byggt upp trycket så mycket att han reagerade så flyttade han undan mycket.

Jag har arbetat upp känsligheten på honom och nu behövs inte så mycket tryck, så nu flyttar han inte så mycket heller.

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2010-02-25 12:56 #20 av: KaninenWilma

Hejsan! Jag förstod inte din text så bra... Det var typ många svåra ord.. Men har jag fattat rätt: Man ska typ ha hästen i grimma och grimskaft, sen ska man ha en pekpinne (dresyrrspö etc). Sen ska man strycka hästen med pekpinnen där man vill flytta, tex bakdelen. Sen trycker man förskitigt så att hästen flyttar bakdelen, sen när den flyttat så berömmer man?, eller vad?... Sedan fortsätter man med framdelen osv... När man ska flytta framdelen, ska man stå på sidan av hästen då?..

Anmäl
2010-03-09 10:59 #21 av: yadhayezibas

Väldigt bra och intressant läsning. Glad

Anmäl
2010-05-03 15:34 #22 av: KaninenWilma

Bra! ;)

Har en liten fråga,?

Hur gör man för att hästen ska flytta sig uppåt och nedåt ?

Anmäl
2010-07-05 13:40 #23 av: Alma-G

Var finns lek nr. 1? Hittar den inte! Bra artikel :)

Anmäl
2010-07-08 03:33 #24 av: EwaAngantyr

#22 Uppåt. Lyft i grimman eller tryck under käken så att hästen höjer huvudet.

Nedåt; tryck bakom öronen eller ta i grimman och dra nedåt.

Anmäl
2011-11-20 08:54 #25 av: [tjejensomlovemarsvin]

#23 Sök på " Lek nummer ett" så kommer den fram;)

Anmäl
2012-01-03 16:20 #26 av: Skunken

Använder man sig av någon forma av belöning såsom godis vid detta?? Eller är det bara borttagandet av trycket som fungerar som belöning?

Anmäl
2012-01-03 17:29 #27 av: EwaAngantyr

Borttagandet av tryck är belöning i detta.

Anmäl
2012-01-03 21:16 #28 av: Rafflan

Kan jag smacka när jag trycker och sen släppa trycket och sluta smacka när han gör rätt eller ska man inte använda rösten?

Anmäl
2012-01-03 22:38 #29 av: JoannaNi

jag brukar inte använda rösten. och just i lek nr 2 är meningen att hästen ska lära sig gå undan för stadigt tryck, vilket allti innebär att man tar på hästen.

men vill man det bör man lära in det som en fas 1 i driving game.

Exempelvis om man vill lära in olika röstkomandon för trav och galopp, för att underlätta vid körning eller andra tillfällen då hästen inte känner eller ser ditt kropsspråk.

Jag vet att Linda Parelli använder en smackning för trav, och två gör galopp vilka hon använder för hästar som är i Level 3-4.

Om man använder smackningar konstant så kan hästen lätt ta det som friendly game efter ett tag.

Hoppas det hjälpte :)

/ Joanna

Anmäl
2012-01-03 22:46 #30 av: Rafflan

#29 tänkte då min häst är van vid tryck och att han ska stå still, tex om jag måste vänta på nåt när vi leder kan jag luta mig lite lätt emot hans bog när vi står där och bara väntar, så han är lärd att stå still för tryck. Därför tänkte jag att tryck + smackning betyder flytt, men kanske ska ha ett röst komando istället?

Anmäl
2013-02-06 16:53 #31 av: Peppe

Nu har jag läst igenom lek 1 och 2 och har till slut hittat något vi kan träna på, nämligen att flytta uppåt och neråt. Har inte ens kommit på tanken tidigare så ska bli intressant att se om han kan det också Glad

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

Anmäl
2013-02-06 18:14 #32 av: LinaN

#31 att flytta kroppen neråt, som tex ta ner huvudet är till stor nytta i vardagshanteringen ^^ Speciellt när man har litet större hästar som jag ;)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2013-02-06 19:10 #33 av: Peppe

#32 ja jag har ofta problem med de stora hästarna i stallet, är ju bara 160 själv. Men min lilla ponny är inga problem, men så har han förvisso inte för vana att köra upp huvudet så långt han kan heller som vissa av dom stora hästarna gör Flört

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

Anmäl
2013-02-07 16:45 #34 av: Peppe

Måste fråga innan jag provar, hur är man "effektiv" när det kommer till att sänka huvudet? Blir obehaget stort så kommer min häst reagera genom att köra upp huvudet i luften och jag är inte lång nog att hålla kvar = trycket släpps och belöning för att han höjer huvudet.

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

Anmäl
2013-02-07 18:02 #35 av: LinaN

#34 precis... du får lösa problemet med att inte tappa "greppet" när hästen gör det oönskade. ;)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2013-02-07 20:01 #36 av: Peppe

jag underskattade visst min lilla polle, han fattade direkt. Dock kan han behöva lära sig att ha kvar huvudet nere och inte höja det direkt igen

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

Anmäl
2013-02-07 20:25 #37 av: LinaN

#36 be honom ha huvudet nere nån sekund längre hela tiden innan du ger efter, däremot så släpp på trycket så handen o fingrarna bara ligger kvar där när han sänkt huvudet. viktigt att ge eftergiften, men sen att bibehålla huvudet nere genom en lätt beröring som är neutral, höjer han så börja med fas ett igen direkt o fasa upp vid behov :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2013-02-07 21:33 #38 av: Zaphix

Jag använde klicker när jag tränade in att sänka huvudet för tryck. Satte tryck på nacken, så fort huvudet sänktes klickade jag jag gav godis. Han lärde sig det snabbt, tog inte många klick, och sedan dess har det suttit.

Bra kombination mellan negativ och positiv förstärkning.

Jag gillar att effektivisera min träning.. ;)

Anmäl
2013-02-07 21:47 #39 av: Peppe

#37 ja jag får börja med det så småningom. Han blir lätt skärrad och kränkt så han kan få tycka att han är duktig ett tag först

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

Anmäl
2013-02-08 17:22 #40 av: KallaMigMimmi


Veldigt bra artikel fina bilder och allt:)) jag har hørt det der om att det naturliga før en hest er att flytta mot tryk. Jag kommer inte helt igåg orsaken kan tenka mig att det har något med att dom har lettare att undkoma ett rovdjur om dom istellet trycker sig mot det, kan det stemma?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.