De sju lekarna

Lek nummer 3 - driving game

2009-08-10 01:45 #0 av: EwaAngantyr

Den här leken lär din häst att förstå och att reagera på rytmiskt tryck. Nu kommer du att lära dig att flytta hasten utan att röra vid den.

I porcupinegame lärde du dig att flytta hasten för mjukt men konstant tryck. Nästa lek är en utveckling av det men utan att röra hästen.

Du kan antingen använda dig av din hand och arm, änden på ditt arbetsrep eller din lekpinne.  Jag tycker det är enklast med lekpinnen men försöker även träna in att använda bara handen.

driving_1.jpg
Lillebror flyttar framdelen

Du kan börja med att göra mjuka, rytmiska rörelser mot hastens framdel
(zon 1-2) sakta ökar du energin I rörelsen. Varje fas varar i ca tre sekunder.
Fas ett är en litet mjukt förslag till hästen att flytta på sig och i fas fyra så träffar du hästen med pinnen. Avsikten är inte att slå hästen men om han inte flyttar sig så kommer han i vägen för din pinne eller ditt rep.  Där finns en viktig skillnad. Hästen blir då ansvarig för att flytta sig för dig. Han klandrar inte dig för att slå honom.

driving_3.jpg
Lillebror flyttar bakdelen

Det värsta du kan göra är att hota honom men sedan inte skrida till verket om det behövs. Då blir snart ditt kroppsspråk ointressant och oviktigt för hästen. Du håller ändå inte vad du lovar. Han kan inte lita på ditt "ord". 
Även om du i början måste träffa hästen med pinnen så går du genast tillbaka till fas ett i nästa försök. Fas ett är målet i övningen. Tänk på att "trycket" motiverar hästen att flytta sig men det är när du slappnar av, vänder dig från hästen och släpper ner repet på marken som hästen lär sig att den gjort rätt.  Se på alphahästen i hagen, hur lite behövs det för att hon ska få en annan häst att flytta sig?? En ilsken blick, sänkt nacke har han Om inte hästen fyttat sig då så gör Alpha utfall och hugger eller sparkar den oaktsamme.


driving_8.jpg
Lillebror backar för driving game


Tänk på var du står och hur du är vänd mot din häst. Du har energin på framsidan av din kropp. Experimentera var du ska stå för att få bästa effekt.

Böj dig lite mot hästen, se ut som om han inte flyttar sig så tar du ett stort bett på honom..

  • - Flytta framdel åt båda hållen
  • - Flytta bakdel åt båda hållen
  • - Flytta hela hästen bakåt

När detta fungerar så kan du flytta hasten framför dig. Du har ett rep på honom (12') och driver med pinnen så att hästen rör sig framåt. Du styr honom i repgrimman mot dig och med pinnen bort från dig.  Träna volter, raka spår, svänga höger och vänster och serpentiner.  Detta ökar verkligen ditt samspel med din häst!! 

driving_11.jpg 
Jag driver Lillebror framför mig

Träna på att byta sida. Gunga repet och låt det snurra över hastens huvud så det kommer på andra sidan.   Fortsätt driving game på andra sidan med samma övningar.

Detta kan du förståss träna överallt. I skogen eller på ridbanan, på vägar och stigar, runt träd och sten. Avancera med att trava och så småningom galoppera.

driving_17.jpg
Driving game i trav från zon 5, notera öronens spel

Lycka till i ditt lekande med driving game!!!

Anmäl
2009-08-10 01:47 #1 av: kaka1234567

bra lekar bara älskar dem ;)

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-08-10 02:37 #2 av: WinterPrince

Jag tycker denna lek är lite klurig, ska testa imorgon så får vi se hur det går.

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2009-08-10 10:05 #3 av: Tin-Tin74

Nu är jag lite fundersam....

Vad menas med zon 1-2, och zon 5?

Kanske en självklarhet egentligen men inte för en nybörjare med NH...

Anmäl
2009-08-10 11:34 #4 av: EwaAngantyr

Jag tror den frågan är besvarad på ett annat ställe men här kommer bilden igen. 

Anmäl
2009-08-10 13:18 #5 av: Zaphix

Jag har ingen carrot stick, så jag använder alltid repet. Tycker det är obehagligt att slå hästen med det, vet själv hur ont det gör, så jag gör såhär om jag ska flytta åt sidan, framdelen, bakdelen:

1. Tittar på det jag ska flytta med en fokuserad blick. Lägger alltså energin på det jag ska flytta.

2. Höjer handen med repändan i.

3. Snurrar ett varv.

4. Ett till.

5. Ännu ett varv, men detta varv slutar i att jag slår hårt i marken.

I och med att jag slår hårt i marken med repändan så får jag hästens uppmärksamhet, om jag inte redan innan hade den. Fungerar det inte så går jag in i fas 6.

6. Nästa varv jag snurrar så hamnar repet på hästen.

 

Typ så jag gör. Vet inte hur rätt det är men. :)

Anmäl
2009-08-10 20:08 #6 av: WinterPrince

Nu har vi testat, utan större framgång (som nog berodde mest på mig).

Flytta bakåt, som jag trodde skulle gå lättast då han är bäst på det i lek 2, reagerade han inte alls på till en början. Så jag fick drämma i repet ett antal gånger. Innan vi gick hem räkte det med att repet nuddade honom.

Men sen skulle jag flytta baken på honom. Första gången gick jättebra. Var precis så repet nuddade honom. Men sen skulle jag flytta igen, då flyttar han hela sig så fort jag ställde mig vid sidan om honom. Det är ju inte riktigt vad jag vill, då han måste kunna stå still. Så det tränade vi på resten av tiden.

vad kan det vara som jag gör galet?

 

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2009-08-10 21:10 #7 av: EwaAngantyr

Det är ju tyvärr alltid oss det beror på när det går galet. Vi står fel, ger för mycket eller för lite signaler, är för långsamma/för snabba eller nåt annat!! Skrattande 

Det är bäst att bena ut vad som händer. Flyttar han hela sig när du bara gå emot hans sida så behöver du lära honom mer friendly game. Du måste vara tydlig i signalerna mellan friendly - driving. Du kan oxå hålla lite lätt i grimman och vända huvudet något emot dig till att börja med.  Se bild två. 

Prova och återkom om det inte funkar!!Anmäl
2009-08-10 21:53 #8 av: WinterPrince

Ah, du står kvar vid bogen när du flyttar. Jag har klivit bak till i höjd med hans bak.

Nytt försök imorgon!

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2009-08-11 19:33 #9 av: Klara92

Kul och användbar lek :)

Anmäl
2009-08-11 20:28 #10 av: WinterPrince

Nu har vi gjort ett nytt försök och det gick mycket bättre! Tackar och bockar för alla tips och all hjälp!

Flytta bakåt gör han om jag viftar på hela handen (ibland behövs armen med).

Flytta bakdelen gick kalas idag, fattade med en gång.

Framdelen går lite trögare (men det går), det var likadant i lek 2.

Så får vi se om han kommer ihåg det till nästa gång.

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2010-01-31 23:27 #11 av: Lindbygarden

Hur många gånger ber man innan man markerar genom stick eller rep?

Har en liten ponny som går att flytta hur man vill och ha framför mm..MEN backningen är trögt.. Jag tycker det är svårt med en ponny som inte ens är 1 meter hög.

Jag kan tappa honom på bogen..har ingen stick utan använder vanligt dressyrspö men får ingen reaktion.. Vad gör jag då?

Han är supercool med allt, tycks inte finnas ngt som han är rädd för..så jag tror han har förtroende för mig.. Hade dock önskat att han var mer signalkänslig då jag får vara "tjatig"

Hur göra?

stort tack för tips!

Anmäl
2010-02-01 21:02 #12 av: Gyllir

#11 Man kan tänka faser i 4 steg. Fas 1 är det lättaste du kan tänka dig oc fas 4 måste vara så pass hårt att det är effektivt och hästen flyttar på sig. 1234. Om han inte flyttar på sig, är du för mjuk, ineffektiv. Det låter hårt, men det är bättre att ta i en gång, istället för att behöva tjata och tjata. När din fas 4 är effektiv kommer han att undvika att du använder den. Därför är det så viktigt att du är konsekvent och går upp i dina faser ganska långsamt i början, så han verkligen får en chans att reagera. Så fort han försöker (!) så släpper du trycket och belönar. Sedan ber du om mer och mer. Hjälpte det?

Anmäl
2010-02-02 10:36 #13 av: Lindbygarden

#12 Ska testa, får stå på knä så jag känner att jag når honomSkrattande

Det är ju lite så jag gör om de inte respekterar vad jag drar gränsen i hagen. Vårt älsta sto är ranghögst och var väldigt tufft med ungstoet i början.

Jag är stenhård med att jag accepterar inget "tjafs" när jag är i hagen då man lätt kan komma imellan.. Visserligen ger jag nog inte 3 chanser utan jag säger skarpt nej och hård blick, räcker inte det ett stamp mot, räcker inte det heller blåser jag upp mig och gör ett utfall. Detta har gett att om den äldsta börjar se grinig ut så räcker det att jag harklar mig så kommer öronen fram igen.. Smidigt när man tar in, lägger in mat etc att kunna dirigera med röst och hand..

Tar jag in ranglägst så säger jag back till de andra likadant där, lyssnar de inte så vallar jag bort direkt..

Kanske är lite konstigt men fungerar bra för oss..

Anmäl
2010-02-25 13:32 #14 av: Elshira

Jag får problem när jag kommer till att backa min kille. Han är snäll i hanteringen annars och lyssnar bra på alla andra sorters komandon, men när vi kommer i "onåd" med varandra dvs då han är lite hingstig och jag sätter honom på plats så kan han inbland lätta och resa sig. Dock aldrig mot mig utan mer för att komma undan~ liksom stegrar åt sidan bort från mig, och det är väldig sällan (en gång i månaden kanske).

Men när jag försöker få honom att backa står han som fastgjuten om jag inte verkligen går fram och knuffar honom. Men bara om jag tar handen över mulen så backar han dock utan problem. Men när jag står framför honom och försöker få honom att gå bak (eller om jag trycker på bogen) så reser han sig och slår med frambenen mot mig vilket ju inte är allt för trevligt... Jag antar att han inte accepterar att jag är "boss". Någon som har förslag...?

Anmäl
2010-02-25 21:29 #15 av: Gyllir

#14 Jag skulle hålla mig på lite avstånd och försöka lösa det med en driving game. Alltså inte gå fram och backa honom med handen. Jag skulle försöka driva och när han inte svarar alls eller stegrar sig, skulle jag snärta till med sticken mellan frambenen på honom, tills han backade. Om han har svårt att förstå att han ska gå bakåt, kan du ställa in honom någonstans där den enda utvägen är att backa. Typ mellan två hinder eller ngt liknande. Om du då går fram och tilbaka några gånger på ett sätt han redan kan, så han har förstått idén, så kan du börja med driving game för att backa. Det borde vara lite lättare för honom då.

Anmäl
2010-08-15 20:55 #16 av: JackChristensen

om man vill förflytta hästen framåt på ett positivt och trevligt sätt, hur skulle du gå till väga då? tacksam för svar! // jack :)

Anmäl
2010-08-17 00:03 #17 av: Gyllir

#16 Det är beskrivet i artikeln. Att driva hästen framför sig. Du kan gå precis brevid hästen till att börja med, och senare längre bak eller fram. Håll sticken uppe på ryggen och knacka lätt för att starta.

Anmäl
2011-02-20 01:54 #18 av: [Tuva98]

Min halvfoderhäst Zeb blir väldigt spänd när man ska tränsa. Så fort man tar fram tränset höjer han huvudet, spänner sig och flytter sig så fort man kommer nära.

 

Vad ska jag göra?

Anmäl
2011-02-20 23:32 #19 av: Gyllir

Verkar ganska tydligt att hästen inte trivs med tränset. Finns det något alternativ? Hackamore, repgrimma, annat bettlöst?

Få hästen att förknippa tränset med något positivt, med hjälp av godis tex. Men det kan du inte göra förrän du är helt helt säker på att just det tränset du ska sätta på, inte orsakar hästen obehag. Och tänk, det handlar ofta inte om självaste utrustningen, utan det handlar om vem det är som håller i tyglarna....

Anmäl
2011-12-25 16:56 #20 av: GaijosMatte

Hej.

Kör 7 games med min dam och hon är jätteduktig på det mesta men har inte krävt någon perfektion av henne heller. Vi har kört igenom allt utom sideways game, som är den svåraste tycker jag och det brister lite i vissa lekar pga mitt problem.

Grundar sig troligtvis i att vi har problem med driving game. Baken flyttar hon klockrent men när jag ska flytta framdelen vill hon springa iväg frammåt eller så snurrar hon med hela kroppen och blir lite stressad. Försöker komma undan hela situationen, troligtvis eftersom jag är otydlig och hon inte förstår vad som förväntas av henne.

Börjar lugnt på håll med sticken i ansiktshöjd på mig, jag är liten hon stor, och "pulserar" med den lodrätt. Hon lyssnar inte då går jag mot halsen, hon börjar spänna sig här, och när jag är frame vid henne duttar jag med sticken på halsen och det blir liksom som att jag trycker bort framdelen med kroppen tillslut. Eller så går hon frammåt och iväg från mig stressad. Totalt misslyckande!

När jag kommer nära kan hon också lyfta huvudet över mig så jag hamnar på fel sida om henne.

Nästa grej är att dom gångerna som det funkar flyttar hon sig med hela kroppen, frammdelen bort och bakdelen mot mig. Hur tränar man in "rena" förflyttningar på bästa sätt?

Någon som har några tips??

Tack på förhand/ Linda

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.