De sju lekarna

Lek nummer 4 - The yo-yo game

2009-08-31 21:47 #0 av: EwaAngantyr

Den här leken lär hästen att backa från oss, vänta och sedan komma till oss på en rak linje. Målet är en rak linje, små signaler och att du när som helst på jo-jon kan stoppa och backa igen. Eller stoppa och komma emot dig igen.

Här har Lillebror påbörjat sin jo-jo
Här har Lillebror påbörjat sin jo-jo-lek 

Lek nr 4:
Yo-Yo game eller  jojo-leken

Alla tre delarna i leken är lika viktig men tyvärr brukar den ena biten vara svårare. Hästen vill inte komma till oss, den vill inte backa eller den kan inte vänta på signal.
Att backa hästen är en dominant rörelse som ranghöga hästar ibland har svårt för. Det blir en form av underkastelse. En del hästar har även fysiskt svårt för backningen. Den hittar inte rätt teknik och det gör den orolig och osäker. Många lär in backningen på ett brutalt sätt och får då hästarna låsta i ryggen. Då får den mycket svårt med backandet.

Allra först går du igenom friendly game, driving game och porcupine game.
Kom ihåg att all träning börjar med friendly game!

En bra idé är också att träna hur du ska viggla* repet i de olika faserna. Du kan sätta fast repgrimman med repet på ett staket och träna!

Använd ditt 12' rep (så småningom 22' och 45') och stå mitt framför din häst. Var noga med faserna. Fas ett är ett vickande pekfinger mot hästen. Böj dig något framåt, se på den med hotande ögon.
(Tänk på hur hästarna gör mot varandra i hagen, sänker halsen, öronen bakåt, sur min)
Har den backat inom tre sekunder så rätar du upp dig, vänder bort magen (trycket) och ser glad och snäll ut igen. Tänk på att dina fötter ska stå helt still!
Står hästen kvar så ökar du till fas två: vänd upp handen, slut fingrarna om repet och viggla  repet med handleden. Rörelsen kommer nu fortplanta sig i repgrimman. I fas tre håller du handleden styv och vigglar du repet från armbågen och fas fyra (behövs sällan) vigglar du repet med hela armen sträckt från sida till sida.   

I början ger du beröm för mista rörelse bakåt. Berömmet består i att sluta viggla och att räta upp kroppen. Hästen kommer snart på hur man får människan lugn igen...
Har du gått upp i fas så börja om på fas ett varje gång. Det är fas ett som är målet.
Del två i jo-jon är att hästen ska stå stilla längst bort och vänta. Repet ligger ner på marken och du håller längst ut. Magen är vänd från hästen. 

DSC_0022.jpg

Här har Lillebror backat hela vägen ut, jag har
vänt magen åt vänster och på så sätt tagit bort trycket.
Lillebror ska nu vänta här tills jag bjuder in honom.

Del tre av jo-jon: hästen ska komma till dig. . .

Målet är att du med en handsignal får hästen att villigt komma till dig.
Fas ett: le mot häsen, böj dig lite framåt och "kamma" repet utan att dra i det. I den här fasen känner inte hästen något utan den ser din inbjudan och kanske kommer..   inte? Då går vi vidare till fas 2: fortsätt kamma repet men slut fingrarna något så det blir ett litet tryck i repgrimman i nacken på din häst. Vid minsta försök från din häst berömmer du med att släppa repet vända bort magen och räta upp dig. Se nöjd och glad ut. Börja sedan om på fas ett.
Fas tre innebär att du sluter fingrarna ännu lite mer men behåller rytmiken och rörelsen i repet.  Först i fas fyra sluter man handen och håller kvar.  Fortfarande bjuder du in hästen till dig så se glad ut och bli inte irriterad! Du håller repet fast men du drar inte bakåt. Vid minsta steg framåt släpper du helt, låter hästen få en tankepaus och börjar sedan om på fas ett.

DSC_0004.jpg
Här har jag bjudit in Lillebror och han kommer med spetsade öron.
Jag kammar repet och han har inget tryck i nacken.

När hästen har gjort färdigt sin jo-jo låter du den stå hos dig. Smek den över huvud, nacke och hals. Var vänlig och uppmuntrande.
När du tränat ett tag och du gör jo-jon på fas ett åt båda riktningarna samt har någorlunda raka linjer så kan du avancera med att jo-ja över en liten stock, genom en grind, mellan två stockar. Du kan jo-ja när du leker driving game från zon 2-3-4-5.   Uppför, nerför. .  ja, det är bara fantasin som sätter gränserna!!

DSC_0031.jpg
Här ber jag Lillebror jo-ja genom en port av koner.

DSC_0069.jpg
Över bommar. . .

jojo_in.jpg
Genom stalldörren och boxdörren..


Ordförklaringar:
* Viggla - svänga repet från sida till sida. Kan vara pyttesmå rörelser till stora rörelser. Har inte hittat nåt bra svenskt ord för detta så det blev "viggla".

* Kamma repet - du halar in repet med öppen hand så att repet glider i handen.

Lycka till med lek nummer fyra!! Kom ihåg - keep it natural!

love1.JPG
Ewa & Lillebror

Anmäl
2009-09-01 13:33 #1 av: annspann

Jättefina bilder och bra artikel som vanligt!Skrattande

Anmäl
2009-09-01 13:58 #2 av: EwaAngantyr

Tackar och bugar!!!  Glad

Anmäl
2009-09-01 15:22 #3 av: WinterPrince

Åh, jag har vigglat på fel håll (upp och ner ist för vänster höger)...

Nytt försök nästa gång...

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2009-09-01 23:53 #4 av: Zaphix

Jättebra artikel. Verkligen bra förklarat. :)

Jag gör typ som med ett hopprep när jag vigglar så att det hamnar runt nosen i sista fasen. Är det fel?

Anmäl
2009-09-12 16:05 #5 av: jen

#3 0 4

det viktigaste när man vigglar är att din energi ska riktas mot den delen som ska flytta på sig.

jag brukar börja med att med blicken tänka "backa"

om hästen inte reagerar pekar jag och vigglar med fingret. och hjälper inte det, så ökar jag energin hela tiden och tar repet till hjälp tills han backar.

tänk på dit kroppsspråk och böj dig lite framåt..

och tvärt om när hästen ska komma.. alltså tänk "kom till mig" som när man ber en hund komma

svårt att förklara med hjälp av text...

Anmäl
2009-10-27 11:26 #6 av: WinterPrince

Nu har vi börjat avancera och efterlyser en artikel om lek nr 5.

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2009-10-27 11:44 #7 av: EwaAngantyr

Ok, kommer snart!!

Anmäl
2009-10-28 01:28 #8 av: kaka1234567

Åå jag längtar tills jag kan använda mig av demhär lekarna=9

Bra artikel fina bilder.

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-10-30 16:39 #9 av: JenD

Jag vet inte vad jag gör för fel men det spelar ingen roll hur mycket jag vigglar och har mig, min 1åring backar inte för något. Dom andra lekarna börjar gå bra men backa är helt omöjligt, Tips? Vilken lek ska jag träna mer på för jag antar att det är det de hänger på..

Anmäl
2009-10-30 18:06 #10 av: EwaAngantyr

Om han inte backar när du vigglar så dutta lite med pinnen på bogen eller frambenen, tills han backar. I början får du belöna att han bara flyttar vikten bakåt. Sedan när han flyttar ett ben pyttelite bakåt. Bygg sedan upp det att bli bättre och bättre.  Backa är en dominant öving och kan ta lite tid att träna in.

Lycka till och hör gärna av dig igen och berätta hur det går med yo-yon.

Anmäl
2009-10-30 23:26 #11 av: JenD

Det ska jag testa i helgen, det enda som hänt innan är att han istället försöker vända sig bortåt istället för att gå bakåt. Men jag ska testa och återkommer med resultat! Tack Skrattande

Anmäl
2009-12-04 16:05 #12 av: anyberg

Precis som JenD säger så är det ju vanligt att de vänder bort istället för att backa. Om man slutar viggla då för att man vill börja om...blir inte det ett slags "beröm" fast hästen gjorde fel? 

Anmäl
2009-12-04 20:12 #13 av: EwaAngantyr

När hästen vänder sig bort så har den inte förstått övningen eller så vill den visa att den inte är dominerad av dig. Som jag skrev så är backning en dominant övning och när hästen backar själv så går den rakt bakåt. När den vnglar och försöker vända så backar den inte med egen maskin sas. Kraften vill åt annat håll.

Så fort hästen börjar vända så räta upp den och börja om ännu mer långsamt. Steg för steg. Jag tror inte han tar det som belöning.  

Anmäl
2010-12-28 11:30 #14 av: Salish

Jag försökte. Min häst förstår inte vad jag menar när jag vigglar med repet, hur ska jag få henne att förstå det?

Anmäl
2010-12-28 14:23 #15 av: Gyllir

#14 Har du lekt dem andra lekarna först? Kan din häst backa med driving game? Kolla så du är noga med ditt kroppspråk (så som i driving game) och ha tålamod. Om din häst fortfarande inte förstår, kan du hjälpa den lite genom att dutta med din carrot stick mellan frambenen som en fas 4+. Så fort han har backat, eller bara skiftat vikten bakåt, låt han vila länge.

Anmäl
2011-02-22 18:52 #16 av: kaningodis

Är bilderna borttagna, eller är det för mig som det krånglar?

Anmäl
2011-02-23 09:50 #17 av: EwaAngantyr

Nej, bilderna är inte borta.

Anmäl
2012-05-20 17:44 #18 av: Mickeey

Jag vet att den här tråden är gammal men jag hoppas ändå på att jag kan få lite hjälp. :)

Jag har provat jojo - leken på min ponny och när han väl förstod vad han skulle göra så hade han inga problem alls med att backa eller att komma tillbaka till mig. Dock hade han lite problem med att stå still. Trots att jag hade gett honom eftergift så fortsatte han att backa några steg så jag stod bara och väntade på att han skulle stanna, och när han väl gjorde det så stod han still i max 3 sek och sedan vände han antingen till höger eller vänster.

Jag vet inte riktigt vad jag ska göra när han vänder så och jag vet heller inte riktigt vad jag ska göra för att få honom att förstå att han ska stå still. När han vände till höger eller vänster så rätade jag bara lugnt ut honom så han stod framför mig och så började vi om igen. Gjorde jag rätt eller fel där? Blir det inte tjatigt för hästen om man hela tiden börjar om när den gör fel? :/ Jag e lite låst här och jag hoppas verkligen på att få hjälp. :)

Anmäl
2012-05-20 22:08 #19 av: LinaN

#18

när han är längst bak i repet, eller där du vill att han ska stanna, vad gör du? slappnar du av, suckar och bara är, eller har du kvar samma aktiva energi i kroppen? Du måste göra det tydligt för din häst att du har gett honom en eftergift, att han har gjort det du bett honom om genom att du blir neutral, inaktiv.

Om han börjar se sig om efter något att göra, tex försöka gå ut på varvet och börja göra en circling, wiggla repet så det blir ett stopp. Det enda du vill är att han ska stå stilla. Rör han sig på oönskat håll, wiggla tills han står still igen. Bli neutral, slappna av. bara va.

att börja om ser inte jag som något fel i sig, det blir en upprepning, och visst kan det bli tråkigt, men kanske så lär sig din häst att om han inte lyssnar på dig så får han göra mer jobb än han skulle ha gjort från början ^^

men börja med att se över vart du gör av din energi när du backat honom så långt som du vill backa honom.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2014-02-07 14:13 #20 av: Gia91an

Visst kan detta hjälpa till att fånga i hagen? :O Mitt lilla föl har svårt för det med andra än mig och jag tror att NH skulle kunna stärka förtroendet och viljan liksom...

ska bli väldigt kul med alla lekar i vilket fall!

Anmäl
2014-02-07 22:24 #21 av: LinaN

#20 alla lekar ökar hästens vilja att vara med dig som människa. Men det som man har mest nytta av i yoyo-leken när det kommer till infångning i hagen är att ha ett bra Draw. 

Dvs att när du ber hästen komma till dig så kommer hästen, till skillnad från drive då du flyttar hästen ifrån dig.

Jag har för vana att aldrig traska raka vägen fram till min häst i hagen. Jag stannar alltid några steg utanför hans bubbla, sträcker ut handen och när han närmar sig mig så backar jag några steg = skapar ett drag mellan oss och han tar ett par steg till mig innan jag stannar och låter honom komma ända fram till mig. Man blir liksom lite mer artig på det hela taget :)

Sen finns ju catching-game som går ut på att man ska fånga hästens intresse innan man låter hästen fånga DIG ^^ Men det förtjänar en egen tråd, så vill du veta mer om det får du gärna starta en ny tråd om catching game :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.