De sju lekarna

Lek nummer 5 - Cirkelleken

2009-11-18 13:02 #0 av: EwaAngantyr

Så har vi kommit fram till den femte leken. Cirkelleken. Detta är inget du ska blanda ihop med traditionell longering när hästen springer runt dig i meningslösa cirklar medan du envist smackar för att få den att hålla i gång. Cirkelleken utvecklar hästen mentalt, känslomässigt och fysiskt. Denna lek lär honom att hålla kontakt med dig medan han bibehåller gångarten och cirkeln.

Det är tre delar I denna lek;

1. Sända iväg

2. Överlämnande av ansvar

3: Komma in.

Alla tre delarna är lika viktiga och du märker snart att du behöver kunna "driving game", yo-yo-game och friendly game för att cirkelleken ska fungera.

Här skickar jag Lillebror åt höger.

Allt detta ska göras utan att du flyttar dina fötter.
För att skicka iväg hästen, backar du honom först ett par steg, leder med handen åt det håll du vill att han ska gå.  Om hästen ej förstår så kan du ge support med stringen på din lekpinne mot hästens hals för att vända åt rätt håll och sedan bakom hästen för att han ska förstå att han ska gå framåt.  
Så fort han börjar gå runt dig, ler du snällt och intar en neutral position. Du ger hästen möjlighet att själv ansvara för cirkeln och för att bibehålla gångarten.

Här lämnar jag Lillebror ifred. Det är nu hans uppgift att hålla gångarten!

Låt hästen gå i minst två varv och högst fyra.  Om du hela tiden måste säga åt hästen att gå på så har hästen "vunnit" leken. Lita på hästen istället.  Om han ändå stannar; bli inte arg på honom. Tänk istället: ok, vilken bra idé, kom du in lite. Låt hästen komma till dig, klappa den i pannan och gör om. Snart förstår hästen att hans uppgift är att stanna kvar på cirkeln.  Att konstant smacka och driva fram hästen tar bort all tankeverksamhet!! 

När du vill få hästen att komma till dig är det viktigt att din "driving game" fungerar. Luta dig lite framåt, koncentrera all din energi mot hans bakdel samtidigt som du sakta halar in repet. Så fort han flyttar ut baken och vänder sig emot dig så reser du dig upp i normalposition, ler och låter hästen komma in till dig. Nu över till friendly game:  Klappa, klappa. 
När hästen flyttar bort baken och vänder mot dig så är leken över! Man får aldrig lura hästen och skicka den åt andra hållet eller så då. Det ska ALLTID betyda GAME OVER.  För att byta varv använder man en annan teknik.

Lillebror flyttar undan bakdelen och tittar på mig.

När Lillebror har kommit till mig så övergår leken till friendly game.

När man utvecklar denna lek så kan man tex:
-  Vandrande cirklar. Du går omkring på banan och låter hästen göra cirklar runt dig.
- Cirklar med hinder, låt hästen hoppa över något, eller gå emellan något
- Avancera gångarterna till trav och galopp, utveckla byte av gångarter, övergångar.
- Arbeta på ojämn mark, uppför och nerför

 Viktigt att du står stilla när du ska stå stilla. Man kan rita en ring i sanden och se till att man inte lämnar den ringen. Eller ställ dig på en tunna eller däck när du leker.

När du gör vandrande cirklar så går du bestämt i raka linjer och hästen cirklar runt dig.  

Byte av varv:

När du flyttar ut bakdelen så betyder det game-over som jag skrev tidigare. När du ska byta varv gör du så här:

  • - Vänster varv
  • - Vänta tills hästen kommer i höjd med din högra axel
  • - Backa snabbt bakåt och "dra" med dig hästen
  • - När hästen kommer rakt emot dig, pekar du åt andra hållet (höger)
  • - Supporta med pinnen med din vänsterhand mot hästens högra sida.
  • - Gå emot hästen tills den förstår vart den ska gå
  • - Klart, stå still och luta dig och pinnen.

 Här byter LIllebror från höger varv till vänster varv.

Som vanligt gäller det att använda fantasi så att du inte tråkar ut din häst på samma sätt som många gör med longering.   Alla lekarna ska utvecklas så fort de fungerar.

Tänk på dina hjälper, målet är att sedan kunna göra denna lek utan rep!

Det finns mycket som kan vara svårt med cirkelleken. Hästen kanske stannar hela tiden, hästen vill inte komma in osv. Fråga på om ni har frågor så ska jag eller mina medhjälpare svara!! 

Anmäl
2009-11-18 14:40 #1 av: Zaphix

Jättebra akrivet, du förklarar så bra. :)

Anmäl
2009-11-18 21:02 #2 av: Animal-3

Provat och 1 problem,,,
Longering inga problem, corall arbete inga problem. Men om jag bara ställer mig så där går Peewee tills han hamnar bakom mig sedan går han in till mig och stället sig med näsan mot axeln på en...
Och om jag inte "ber" honom håll volt utan blir neutral så går han in till mig. Stället sig med huvudet mot mig avslappnat och aldrig påig.

Anmäl
2009-11-18 23:15 #3 av: kaka1234567

Enu en bra artikel =)

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-11-19 12:37 #4 av: [chouwa]

Toppenartikel!

Sandra
Man cannot discover new oceans unless he has the
courage to lose sight of the shore
Sajtvärd på Westernridning iFokus & Vinthundar iFokus

Anmäl
2009-11-19 17:23 #5 av: Gyllir

#2 om du lyssnar på hans steg bakom dig, så hör du när han saktar in och kommer emot dig. Utan att vända dig om kan du mjukt be honom gå tillbaka på cirkeln igen med hjälp av din pinne/repet. Om du gör så några ggr borda han förstå att han ska stanna ute på cirkeln.

ELLER så vänder du dig om när han kommer till dig, klappa honom, och be honom gå ut igen från början. Du kan prova själv vad som fungerar bäst för sig.

Anmäl
2009-11-19 21:23 #6 av: Animal-3

#5 låter jag honom komma in, klappar om och skickar ut så kommer han lika dant igen. Han kan hålla på i timmar om han behöver. Be honom fortsätta på volten så stannar han och ber om att få komma in. Minsta respons jag ger om att han får så kommer han. Om jag så ber honom går fram igen går han kanske 3-4 steg och ber sedan om att få komma in igen.
De gånger vi longerar (gör det ibland bara för att han ska få springa av sig lite när underlaget i corallen är för dåligt) så fort jag saktar av honom ber han om att få komma in.

Anmäl
2009-11-19 23:52 #7 av: EwaAngantyr

Tack for att ni tycker artikeln ar bra. (sitter nu i Coventry sa jag har inte de bokstaverna med ringar och prickar...)

#6 Du kan prova att lata honom byta varv varje gang han stannar. Sa stanna och titta pa dig: javisst far du byta varv men det ska ga ganska fort!  Stannar igen: ja visst far du byta varv. Du latsas att det ar hans id'e att byta varv och da blir det ett sand igen.

Prova och kom tillbaka och skriv hur det gar!!!

Anmäl
2009-11-20 08:44 #8 av: Anna452

Tack för en bra artikel!

Vi har ett problem om jag går efter vad som står i artikeln ang varv: Minst 2 varv, max 4. Granit har aldrig kommit in efter endast 4 varv. När jag tycker han tar kontakt med mig och börjar bjuda in honom så rusar han oftast ännu snabbare ett tag och sen kan han stanna i princip på en gång. Men det känns ju väldigt konstigt. Kanske tyder jag signalerna fel, han kanske inte alls tar kontakt med mig, eller så signalerar jag kanske inbjudningen fel. Någon som haft ett liknande problem?

Har ännu inte provat att byta varv så som artilen beskriver men det blev jag sugen på att prova.

Anmäl
2009-11-21 21:21 #9 av: EwaAngantyr

8: Det later som du har ett "driving-game" problem. Trana mer pa att flytta bakdelen, det ar det som far honom att tappa enegin i bakdelen och komma mot dig. Trana alltsa drivinggame och var noga och krav att han flyttar sig snabbar och med mindre signaler.

Hor av dig igen om hur det gar!! Kram!

Anmäl
2009-11-24 12:03 #10 av: WinterPrince

"Om han ändå stannar; bli inte arg på honom. Tänk istället: ok, vilken bra idé, kom du in lite. Låt hästen komma till dig, klappa den i pannan och gör om. Snart förstår hästen att hans uppgift är att stanna kvar på cirkeln. "

Detta gör mig lite konfunderad. Ser inte hästen det som en belöning att komma in och bli klappad. Dvs den tror att den har gjort rätt när den stannat.

Jag har inte testat på min kille än (det blir nog på lördag) men har en känsla av att han bara kommer gå ett steg i taget och sen stanna igen.

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2009-11-24 12:09 #11 av: EwaAngantyr

Nej, hästen kommer att förstå att han ska gå kvar på cirkeln.  Man ger honom en klapp eller två och skickar sedan iväg honom igen. 
Gärna åt andra hållet. 

 

Anmäl
2009-11-24 12:30 #12 av: Anna452

Ja när jag tänker efter så visst har det med "driving game-problemet" att göra! Han har väldigt lätt för driving game på vänster bak men jättesvårt för det på höger bak. Och det är också i höger varv som han är svår att få stopp på. Jag tänkte bara inte på det så, men det stämmer ju verkligen.

Anmäl
2009-11-24 13:26 #13 av: Animal-3

#7 Provade idag och ja, Peewee är inte så lätt lurad. ca 3 gångar bytte jag varv så innan han bara grävde ner alla 4 i marken och vägrade flytta sig 1 mm utom om han fick komma in till mitten, Han kan vara så envis :P

Anmäl
2009-11-27 10:10 #14 av: EwaAngantyr

Vad är han för horsenality?? Är han dominant? Uttråkad??
Hur fungerar driving game?? Går han villigt iväg då?

Anmäl
2009-11-27 10:23 #15 av: WinterPrince

Jag tänkte på det här med antal varv. 2-4varv är det "felfria" varv? Dvs när man väl har fått hästen att traska på ute på volten.

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2009-11-27 10:49 #16 av: Animal-3

#14 han ät LBE som kan gå lite om LBI om han är på dåligt humör. Han blir uttråkad så lätt. Det gäller allt. Men han är inte dominant.
Driving game han gör det men tycker det är så tråkigt. Han gillar inte bågon av de seven games egentligen. Tror inte han riktigt förståt poängen med dom. (han är flaskfödd och kan inte "häst" till 100%)

Anmäl
2009-11-27 11:01 #17 av: EwaAngantyr

#15 Ja det gäller felfria varv.. 

#16 En LBI måste veta att det finns någon mening med att gå runt i en cirkel. Då lär man in att han ska bara gå några varv och sedan stanna. När han förstått det så måste man gå vidare snabbt och göra cirklar med hinder, i terängen och med längre rep så att han inte blir uttråkad. Går han inte så får du gå upp i fas med din carrotstick/lekpinne för då handlar det ju om olydnad. Du säger till honom att gå och han stannar.. Så fort han går så var helt neutral. Stannar han, hala in så att du kan vifta/slå med stringen precis bakom honom.  (OM du hade stått kvar där så hade stringen träffat dig) Så fort han försöker: neutralt läge. 

Har du någon Parelli dvd? Tex success seriens the seven games vore nog intressant för dig.

Lycka till!!

 

Anmäl
2009-11-27 12:17 #18 av: Animal-3

#17 Jag har provat med hinder, efter som vi inte har någon paddock så jobbar vi mest i naturen. Har provat med kort rep, långt rep, lös. Att få Vila är för honom ingen belöning det betyder bara att han måste vänta och det är enligt honom tråkigt.
Dock är saken bestämmer han sig för att han inte tänker röra sig så kommer inte han bry sig om en carrotstick. Spelar ingen roll om det vevar eller ens om den rör honom. Vill han inte gå så går han inte. Han är som sagt inte dominant, Men han är tydlig, bestämd, lättutråkad och förstår inte allt. Vår gamla fjording jobbade med honom i månader när dom flyttade in i samma hage innan hon gav upp på vissa punkter. Nu mer kör hon bra att när dom möts kollar hon om hon kan flytta honom ur vägen och när det går bryr hon sig inte om något.
Han hänger gärna med de andra hästarna men är också mkt självständig och har han inte lust att springa och resten av flocken springer så står han kvar. Han skulle nog inte överleva länge som vildhäst om man säger så.
Jag har ingen av hans filmer men har varit på några kurser i the seven games och till och med blivit utkastade av tränare O.o Dom har helt enkelt tröttnat på honom.  Han är guda snäll så det är inget problem så men han är som sagt väldigt bestämd.
Jag har provat tusen ting med denna grabb och vissa saker är väldigt svårt att göra.
Är han på bra humör och så, så kan man få det att funka något varv när man följer alla konstens regler. Men han tycker det är grymt trist.
Han går att skicka över hinder men jag måste då hela tiden vara aktiv. Blir jag neutral ställer han sig med mig.
Han behöver oftast en anledning till allt vi gör. Stå fattar han han måste vänta på en plats för att jag ska göra något, Följa fattar han för att vi ska någon stans. Är vi någonstans trånkt eller av andra anledingar vi måste komma runt eller bakåt så är det inga problem han fattar att han måste gå bakåt och flytta back och fram när jag ber för att det ska gå. För att vi ska komma vidare eller förbi. Men att jag ska stå stilla och att han ska gå på en cirkel är för honom obegripligt. Jobbar vi i corall eller liknande så fattar han för då kan vi ha en träning vi utnyttjar hela ytan han får vara lös och träna tempoväxlignar, läs mitt kroppsspråk, lägga volter i volten m.m.
Nej jag har inga av hand dvder. Har kollat lite på dom men det ligger utan för mig budget nu.
Arbetslös med 2 hästar och håller på att ta körkort, sen vill man ju alltid ha en liten buffert ifall något allvarligt skulle hända.

Anmäl
2009-11-27 14:35 #19 av: EwaAngantyr

Hmmm  han blir nog en svår nöt att knäcka...  måste du lära honom cirekelleken om han tycker det är sååå trist.. kanske kan hoppa den tills han blir mer motiverad...  Vad tycker han är roligt?

Anmäl
2009-11-27 19:41 #20 av: Animal-3

#19 Ja han är det (har haft honom i 10 år så jag vet ;) )

Nej vi har åter gått till den någon gång då och då för att se men det brukar sluta med att jag får hitta på något annat.
Det som blir lite knas för honom tror jag är att han är en underlägsen individ. Han låter ingen trampa på honom men han har inget behov av att vara ledare. Dock blev han uppfostrad av en gamal valack som hade honom vid sidan. En grymt dominant herre jag hade i många år (gick bort i sommras :'( ) Han var ingen som muckade gräl utan var han är kom bara gick han in i hage eller annat med inställningen "jag är bäst" sen fans det ingen som kunde knäcka den teorin. Alla hästar jag sett honom med gav sig utan strid. Det värsta som hänt är någon som kickat honom lite och sprungit undan några steg. Det räkte flyttade den sig ett steg var Korre klar utan att nudda den "du rörde dig jag vann" Han var kungen jämt. Helt underbar var han Och det var en stor kallblodstravare på säkert 800 kg och världens hingst nacke. Så bara det gjorde väl att vissa hästar undvek bråk med honom. Stor, stark, snabb och självsäker. + Peewee's adoptiv mamma, Korre hade en softis sida och älskade föl och skyddade lågrangade hästar.
Efter som vårt sto vägrade acceptera Peewee så mötte Peewee Korre. Vilket också gjorde att vad Peewee än hittade på för skit, hur odräglig han än var mot andra hästarna m.m. så kunde han bara ställa sig bakom Korre och så var han trygg.
Där av tog han väl efter mkt av Korres "mönster" det gör ju att Peewee ibland aggerar som en dominant häst fast han inte är det.
I början retar det gallfeber på de flesta hästar men de lär sig ofta fort att han inte alls muckar gräl han bara förstår inte bättre.

Tror att det är en del av problemen som kan uppstå. Även med vissa tränare många vi varit hos har börjat behandla Peewee som en dominant häst och Peewee blir väldigt förvirrad och irriterad då han inte förståt vad han gjort för fel. Där av är jag så imponerad av indianen jag alltid talar om. Han jobbade Peewee och efter vad han sagt under teorin var de andra deltagarna upprörda när de såg Peewee fy vilken häst. Men Patrick verkade inte bry sig och mkt från teorin stämde inte med hur han jobbade Peewee ut efter hur hästen agerat.
Men när han var "klar" Med Peewee vände han sig mot publiken och sa:
"he's a nice horse, he's not dominerande, he's just a little boy, he don't understand better."
Vilket gjorde intryck på både mig och min faster. Peewee var också väldigt bekväm i Patricks sällskap och träning, och det gav väldigt mkt så det var väldigt tydligt att någonstanns stämmer det inte riktigt för honom.

Nu blev det jätte långt igen  x) så typiskt mej.
Vad han tycker är kul är väldigt olika, det beror helt på humör. Ena dagen är han världens bästa hopphäst, nästa vill han bara ligga och kela. Andra har han fullt upp med att sno saker eller annat. Han har hundra saker för sig och när man kommer, han är på bra humör och man lyckas göra exakt det som passade den dagen så tror man inte sina ögon som han kan gå.

Idag var det jätte kul med longering och plast träning.

Anmäl
2009-12-02 22:10 #21 av: jooni

Måste bara säga att detta är en superartikel! Jag har gått igenom nästan alla lekarna, men inte gjort det som komplicerat. Nu har jag fått lite ideer på hur jag kan utveckla "lekandet";) Idag provade jag lite nytt på cirkelleken. Jag har tidigare haft svårt att få ut min häst på spåret, men tack vare en bra artikel har jag fått ordning på det nu.

Håller även på att träna mer på jojo-game.  Där har vi ett problem. Lille Gubben vill inte riktigt backa ifrån mig. De tre-fyra första stegen går jättebra! Men sen vill han inte riktigt. Jag har inga problem att flytta honom, han följer mig lös utan grimmskaft och jag har även lärt honom stå still när jag går ifrån honom. Men han vill inte riktigt gå ifrån mig. Undrar vad jag kan göra åt detta?

Anmäl
2009-12-02 22:14 #22 av: WinterPrince

Jag testade detta i lördags. Men vårt driving game verkar inte funka, eller det funkar men inte på rätt sätt.

Jag gör driving mot rumpan för att han ska gå runt, men allt han gör är att vrida ut rumpan. Leder med repet att han ska gå framåt, men det existerar inte i hans värld.

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2010-01-06 22:29 #23 av: Elinormaggan

Jag provade dettaigår och det gick toppen alt fungerade....provade jo-jo game ocksåmen hon fattar inte att hon ska backa xP

Anmäl
2010-01-27 20:37 #24 av: Mickeey

 Vad menas med LBE och LBI osv? ;P

Anmäl
2010-01-28 19:40 #25 av: Gyllir

#24 Detta förklaras i artikeln Horsenality, den är jättebra!

Anmäl
2010-04-12 23:55 #26 av: Birke

Har inte lek nr 6 och 7 kommit upp? Hittar dom inte.

Anmäl
2010-05-22 00:01 #27 av: Stiiiiiina

har du lagt upp lek 6 och 7 än ?

Kan du länka till dom i så fall ? :)

Anmäl
2010-05-22 22:11 #28 av: EwaAngantyr

Oj, jag har glömt. KOmmer på söndag eller måndag!!

Anmäl
2010-07-12 16:10 #29 av: Miikan

vad gör man om hästen stannar när den är bakom ryggen på en och bara står?

Anmäl
2010-07-12 21:38 #30 av: skjootan

Vänder sig om och be den fortsätta gå :) vänligt med ett leende.

 

Anmäl
2010-07-12 23:49 #31 av: Miikan

okej! ;>

Anmäl
2010-07-15 00:07 #32 av: Miikan

Har lite mera frågor :) Det är väl , som det står i artikeln, alltid ''game over'' när hästen vänder mot en & bort rumpan, även fast de inte gått minst 2 felfria varv?

Är det ''ok'' att hästen går in emot en & sen innan den är framme bara byter håll av sej själv & fortsätter gå? eller vad ska man göra då? försöka få hästen att komma eller låta den gå i det nya varvet? :)

Anmäl
2010-07-15 01:36 #33 av: skjootan

jag skulle inte göra stor sak av de utan låta den gå ut i de varvet sedan byta varv be den stanna och stå kvar.

Anmäl
2010-07-20 01:10 #34 av: EwaAngantyr

Game over är när du ber hästen att vända bort rumpan och titta på dig med två ögon.  Gör han det själv så kan man antingen: 1. Låta den komma in och belöna att den tar kontakt (tex om det är en RBE som har svårt för det9 eller 2. Tala om med kroppen att den ska gå vidare. (man kan behöva gå upp i fas och säga till med pinnen) Är det tex en LBI som kommit på att detta är ett sätt att slippa så kamn man tacka för inbjudan men NU måste du byta varv. Hästen kommer snart på att det är jobbigt att byta varv...
Om hästen kommer emot dig för att sen byta varv skulle jag fundera på om FRIENDLY game fungerar???  Törs han inte komma ända fram??  Ibland kan det även vara så att man själv sänder ut signaler till hästen att byta varv fast man inte tänker på det... då är det bra att låtsas som ingenting och låta hästen byta.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.