Allmänt om NH

Kan du läsa hästen - vad ser du? Del11 :)

2019-11-13 19:17 #0 av: ähnchen

Det var ett tag sedan... Det kanske finns redan en del 11 men jag hittade ingen när jag sökte så jag kör på den siffran. Skämtar

Frågan låter som förr: Tror ni att hästen är avslappnad, stressad, nyfiken, sömnig, sur etc.? Skriv gärna hur ni ser detta.

Det är ofta svårt att avgöra exakt vad som händer bara från en bild, därför kör vi med en liten video denna gång Cool

Värd på Natural Horsemanshipwww.ap-horsemanship.com

Den som tror sig veta allt vet bara det han vet.
Den som vet att man aldrig blir fullärd kommer växa livet ut.

Anmäl
2019-11-13 20:21 #1 av: Dioramabyggare

Jag tror att hästen är avslappnad men ändå fokuserad på vad som händer runtomkring den, med tanke på hur den riktar öronen.

Anmäl
2019-11-13 22:53 #2 av: Maleficum

Ser lite ut som om hästen skulle kunna bli riktigt avslappnad om den bara kunde släppa fokuset på allt som händer runt om. 

Som om den försöker att slappna av men nog väldigt fort skulle bli bekymrade och "upprörd" om något skulle råka hända, verkar inte ha 100% tillit än till människan i andra änden av repen för att kunna lämna över allt ansvar på den.

Men har säkert helt fel :P

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2019-11-14 15:08 #3 av: Gronstedt

Står det något utanför bild och gör något vid vänster bak? Öronen säger att det händer något bakom men munnen säger att det inte är något otrevligt.

Anmäl
2019-11-16 07:23 #4 av: ähnchen

#3 Ingen annan där vid vänster bak :)

Värd på Natural Horsemanshipwww.ap-horsemanship.com

Den som tror sig veta allt vet bara det han vet.
Den som vet att man aldrig blir fullärd kommer växa livet ut.

Anmäl
2019-11-18 09:14 #5 av: Gronstedt

#4: Hmmm .... men när får vi facit då? *nyfiken*

Anmäl
2019-11-18 13:50 #6 av: ähnchen

Nu! Glad 

Det jag ser:

 • huvudet
  • högre än manken – ökat alarmberedskap
  • ganska statiska positioner, följer inte öronrörelser
 • öronen
  • rör sig åt alla möjliga håll, inte stilla – hästen är inte shut down utan i förbindelse med omvärlden = bra, dock utan att fastna hos något
 • ögonen
  • inte vidöppna, men orosvecket finns där, mjuknar senare i förloppet - oro
  • ögonen följer inte öronen – oro, dock utan fokus på något särskilt
  • tittar först i tomma intet, sedan bort – undviker, blicken kommer tillbaka senare i sekvensen
  • blinkar sällan - oro
 • nos
  • det rycker i nerven (som jag alltid glömmer vad den heter) ovanför näsborren längs med huvudet – oro, ett av de sista tecken att försvinna när hästen lugnar ner sig. Även om hela hästen kan se lugn ut kan den nerven skvallra om att det pågår saker på insidan, att hästen inte är 100 % bekväm med situationen.
 • näsborrar
  • oregelbunden aktivitet (dvs. inte från ökad andning) men inte jättestora – oro
 • munnen
  • det rycker i läpparna – oro
  • mot slutet faller en lite droppe som tyder på att salivproduktionen har kommit igång igen

 Tolkning

Hästen är orolig men det är inte kaos. Den befinner sig i övergången från sympatiska (alarm-, stresshantering) till parasympatiska (vila, normaltillstånd) nervsystemet, dvs. från oro till avslappning. Musklerna börjar slappna av men kommer på sig själva att det kanske inte riktigt är dags ännu, därför rycker det i dem. Salivproduktionen kör igång igen efter att ha avstängts när hästen gick till det sympatiska nervsystemet.

Att öron, ögon och huvudet är riktade åt helt olika håll (förutom en kort stund där alla tre pekar snett till höger) säger mig att det pågår en del tankeverksamhet som inte tillåter full fokus på yttre omständigheter.

 Bakgrund

Häst och människa är ensamma i paddocken. Hästen har, innan den här lilla videon togs, skickats ut på en volt och sedan dragits tillbaka in. Det trycket som har skickat ut hästen har ”skickat upp” hästen i det sympatiska nervsystemet. Efter att hästen har kommit tillbaka in får den vila och bearbeta informationen och inse i lugn och ro (förutom att bli filmad) att den fortfarande är vid liv. Hästen slappnar av och ”kommer tillbaka ner” till det parasympatiska nervsystemet, hjärnan skickar ut ”feel good hormoner”. Huvudet kommer tillbaka och ögat vågar tittar på människan igen. Malefikum, helt rätt, hästen litar inte fullt på människan ännu. Den kan inte hantera trycket ännu som människan lägger på den. Det som sker en sekund senare är att hästen börjar slicka för att ta hand om saliven, sedan sänker den huvudet. (Ska ersätta videon med en version som innehåller dessa bitar.)

Värd på Natural Horsemanshipwww.ap-horsemanship.com

Den som tror sig veta allt vet bara det han vet.
Den som vet att man aldrig blir fullärd kommer växa livet ut.

Anmäl
2019-11-18 18:09 #7 av: Gronstedt

Mycket bra beskrivning och förklaring. Jag tog fel på munrörelserna, jag tyckte det såg ut som om "slafsandet" hade börjat.

Berätta gärna mer (eller länka) till den där nerven i nosen/ansiktet du nämner. Min pålle tenderar att gnida nosens sidor på saker när han "kommer ner" - kan det bero på den där nerven, tro? Att det liksom "killar" i den när den är påverkad?

Anmäl
2019-11-19 10:56 #8 av: ähnchen

#7 Trillingnerven heter den (trigeminal nerve på engelska). Jag har inget material att länka till direkt. Jag fick upp ögonen för den via Warwick. Det finns vetenskapligt material bakom men jag kommer tyvärr inte ihåg källan. Möjligtvis via evidence based horsemanship?

Värd på Natural Horsemanshipwww.ap-horsemanship.com

Den som tror sig veta allt vet bara det han vet.
Den som vet att man aldrig blir fullärd kommer växa livet ut.

Anmäl
2019-11-19 14:39 #9 av: Maleficum

#7 #8 Är det inte samma nerv som kan hamna "i kläm" under nosgrimman när man rider som gör att många hästar vill klia sig efter ett ridpass?

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.