Utrustning

"Ponnyplattor"

2019-07-05 09:16 #0 av: Gronstedt

Varför har man egentligen ponnyplattor (de där gummiplattorna mellan bettringarna och hästens mungipor)? 

Jag provade sådana en period på min storhäst, som fick skav i mungiporna av ett bett som "skulle" passa henne (skavet försvann med ett bett som såg aningen annorlunda ut och sedan behövdes inga plattor). Men ponnyer är väl inte generellt mer benägna att få skav?

En del säger att de är för att bettet inte ska "åka in i munnen" - men är ponnyer mer benägna att gapa och låta bettet glida genom? 

Eller är det för att ponnyer ofta rids/körs av ovana personer, som kanske drar för hårt i tyglar/tömmar utan att upptäcka att hästen gapar?

Eller är det så att ponnyernas små munnar helt enkelt inte bekvämt kan ge plats åt ens det bäst avpassade bett, så att de gapar därför?

Så måste man ha ponnyplattor på en ponny? Kan de inte vara stilla i munnen som andra hästar?

Anmäl
2019-07-06 12:05 #1 av: ähnchen

#0 Bra fråga. Gjorde ett försök att googla fram ett svar och får upp massor med sidor som säljer sådana, med argumentet att de är för "den känsliga hästen/ponnyn".

Har svårt att föreställa mig att ponnys ska vara känsligare än hästar. Funderar i samma banor som du. Oerfarna ryttare av naturliga skäl, och kanske mindre benägenhet att låta någon komma ut och hitta rätt bett till en ponny.

Det finns många ponnys som går utan dessa plattor och är hela om munnen vilket skulle säga mig att inte alla ponnys per default behöver ha dem.

Sedan undrar jag vad dessa plattor möjligtvis kan ha för negativ effekt. Möjligtvis att en mindre erfaren ryttare kan dra ännu mer utan att bettet åker igenom munnen. Men om man har lärt sig att använda tyglarna rätt så är dessa plattor i värsta fall lite krångel vid tränsning, lite extra vikt och något mer att skölja av efter ridningen.

Men det vore såklart toppen att veta om de fyller ett viktigt syfte, eller om de är en genväg för att slippa göra ett ordentligt arbete, som så mycket annan utrustning som finns att köpa.

Värd på Natural Horsemanshipwww.ap-horsemanship.com

Den som tror sig veta allt vet bara det han vet.
Den som vet att man aldrig blir fullärd kommer växa livet ut.

Anmäl
2019-07-11 14:53 #2 av: Gronstedt

https://ridsport.ifokus.se/discussions/4d713707b9cb46222104f1b3-bettplattor-bett

Hittade den här gamla tråden från tiden med den ovannämnda hästen med skav. Verkar där som om bettplattor kan stjälpa mer än det hjälper om man har otur Förskräckt

De här https://www.sadlar.se/bettplattor-gel-100545 påstås skydda lanerna - jag tycker det bara borde bli tjockare och obekvämare för hästen att ha gummitutor på bettet ...

På https://www.hastkuren.se/butik/bett-2/acavallo-gel-bitguard-bettplattor/ står det om samma modell att de  ger "stabilitet, kontroll och bättre kontakt.". Man undrar hur ...

EDIT: Se nästa inlägg - i alla fall stabilitet och kontroll verkar det som om alla bettskivor ger. Sedan kan man ju undra om just den här modellen är bättre på det.

Anmäl
2019-07-11 15:14 #3 av: Gronstedt

Ytterligare letande på diverse bloggar har lett till följande:

Ponnyplattor (eller bettskivor, som det egentligen heter) var vanligare förr, då man använde dem för att kompensera för alltför långa bett. Man kan ju tänka sig att det var svårt att hitta bett till de  minsta ponnyerna, så man tog kanske det man hade och satte bettskivor på?

Bettskivor håller bettet stilla i munnen, inte bara när någon drar i tyglarna utan också när hästen kastar med huvudet, ruskar sig, fipplar med tungan och så vidare.  Detta tycker många hästar gör bettet behagligare. Jag tänker mig att de också kan minska risken att bettet viker sig i hästens mun och nyps eller går upp i gommen?

Bettskivor ersätter i viss mån nosgrimma. I stället för att sätta på en fipplig häst nosgrimma som låser mun och käke kan man ha bettskivor och låta den fippla. Låter ju klokt på (unga) hästar som ska vänjas vid bett,  men om hästen inte blir stilla i munnen med tiden kanske man ska prova något annat?

Och så kan de skydda mot nyp från bettringar och möjligen från skav. Men det kanske bättre motverkas med bättre passande bett?

Anmäl
2019-08-13 19:20 #4 av: Maleficum

Själv tycker jag man sällan ser det användas numera. Tycker det var mer vanligt på tiden jag börja rida (för ca 25 år sen) och då främst på ponny.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2019-08-15 12:23 #5 av: ähnchen

#2 ,3

Bra undersökning och intressant läsning :)

Får nästan lust att undersöka ett sådant bett men känner ingen som har. Jag kommer ihåg att någon ponny på ridskolan hade dem, men har svårt att se hur mycket dessa skivor kan påverka bettets rörelser, framför allt i radiell riktning där de bara borde följa med bettet. 

Bara det att användningen har gått ner känns som ett tecken att effekten inte är så stor, eller som du säger, att det finns större urval gällande bett dessa dagar så att det går att hitta något som passar. Finns ju en hel skog på hästaffärer plus alla specialtillverkade...

Värd på Natural Horsemanshipwww.ap-horsemanship.com

Den som tror sig veta allt vet bara det han vet.
Den som vet att man aldrig blir fullärd kommer växa livet ut.

Anmäl
2019-08-22 13:40 #6 av: Sommarek

Vilken spännande (och nostalgisk) tråd; många ridskoleponnyer hade såna när jag började rida som liten - man kunde till och med få dem i olika färger - men det stämmer att man faktiskt aldrig ser dom längre! Däremot undrar jag om det verkligen håller bettet stilla i munnen om hästen ruskar på huvudet; om bettet är tvådelat borde det ju ändå rassla runt, tycker jag...?

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus 

Anmäl
2019-08-22 16:01 #7 av: Gronstedt

#6: Det gör ju att det inte kan ruskas fram och tillbaka genom munnen lika mycket som om det bara har bettringar iaf. Men det borde ju skramla upp och ned lika mycket som utan.

Acavallo tycks ju ha tagit upp detta med bettskivor igen, och Bombers också - de säljer dem i massor med färger. Kanske ungefär som andra barndomssaker, som Vira Blåtira och Slinky, de har också dykt upp igen Skrattar.

Anmäl
2019-08-22 18:13 #8 av: Sommarek

#7 Ja, hur ofta ruskar hästen på huvudet i sidled, dessutom?  ;)

Huh, så hemskt. Jag som inte hämtat mig från återkomsten av KrusBrus än.  Yrar

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.