2019-06-23 08:42 #0 av: ähnchen

Om hästen ska kunna fokusera på insidan och böja sig på spåret behöver den lita på insidan, dvs. människan. Bara en avslappnad häst kommer kunna böja sig då en orolig själ ger spännda muskler som är redo att fly. Om vi lägger mycket tryck på framför allt den otränade hästen känner de sig sällan komfortabla med insidan.

Nyckeln är relationen. Innan vi börjar med markarbete borde vi spendera en hel del tid på att lära känna varandra. Att bara vara nära dem kan vara tillräckligt mycket tryck. När de är avslappnade i vår närvaro är deras tröskel för alarmberedskap redan mycket högre. Om vi sedan bara lägger ett litet tryck på dem OCH låter dem komma hela vägen ner till det avslappnade tillståndet varje gång de har blivit oroliga skickar deras hjärna ut en belöning. Och hästen lär sig att att lära sig är något bra, och att insidan är något bra.

Video: 2åriga Bounty gör ett fantastiskt bra jobb med att reagera på signaler, fokusera på insidan och böja sig på spåret. Det tar inte lång tid för henne att slappna av heller. Vi har inte tränat jättemycket, snarare korta pass 2-3 gånger per vecka. Mellan passen har vi tillbringat tid tillsammans med att borsta, klia henne mm. När vi började med markarbete fick hon eftergift varje gång hon tittade på mig (och varje gång hon gjorde rätt såklart) och sedan väntade vi på att hon slappnade av. Hennes höga huvud skvallrar om att hon fortfarande känner viss oro över att utsättas för tryck men hon varvar snabbt ner igen.