Allmänt om NH

Dagens träning gick inte bra

2016-01-06 14:23 #0 av: medarbetare

Jag börjar tvivla på att jag kan fixa det dåliga jag skapat mellan mig och mina hästar :(

Idag tänkte jag göra ett kort pass med båda två (en vänsterhjärnig extrovert shettis och den andra vet jag inte vad det är mer än extrovert , russ) där jag skulle flytta bakdel och framdel med beröring och gå följa John i hagen. Jag började med russet och det tyckte jag gick ganska bra med förflyttningarna men han vägrade följa efter mig, så fort jag gick framåt och la lite tryck i repet frös han fast och stod helt still. Backa går bra men inte följa efter framåt. Visste inte hur jag skulle gå vidare så nöjde mig där.
Gick över till shettisen och började med förflyttningarna. Bakdelen gick jättebra men när jag började med framdelen blev han aggressiv och skulle bara framåt. Jag försökte att backa honom samtidigt men då stegrade han och sen försökte han bita mig under resten av passet. Följa John går bra med honom förutom att han försökte bita mig idag då, men det brukar han inte göra. Han brukar sparkas och jag har aldrig haft ett felfritt pass med honom hemma.
Jag har vart på två kurser och när vi har åkt hem har han vart jättelugn och fin men hemma har jag inte klarat av honom.

Hur vet jag vad jag gör för fel? Och har ni nåt tips på hur jag kan göra nu?

Anmäl
2016-01-06 15:07 #1 av: ähnchen

Tvivla inte, det allra mesta går att fixa. Glad Det är mest en fråga om hur lång tid det tar.

Hur mycket har du gjort dessa saker med dina hästar? Det kan vara bra att fokusera på en sak i taget och ta nästa när det ena fungerar riktigt bra.

När det gäller russen och vägran att gå framåt. Står du vänd mot hästen eller står du åt samma håll? Jag skulle göra så här: Placera hästen bakom mig och gå framåt. Tar han ett steg framåt ger du honom beröm och gör om det hela.

Rör han sig inte kommer linan spännas så han får lite tryck i grimman. Öka inte trycket utan börja smacka med tungan. Rör han sig fortfarande inte börja göra en liten rörelse med repet genom att dra aningen mindre, aningen mer i en rytmisk takt.

Rör han sig framåt även det lilla minsta slutar du mana på. Det behöver inte vara ett steg ens utan att han lutar sig framåt ska berömmas. Gör om tills han går framåt när du går framåt.

Går han fortfarande inte framåt kan du backa upp dina signaler med ett longerspö som du håller längs med dig bakåt och kan smacka honom på rumpan med. Öka intensiteten i smackandet tills han rör sig framåt något.

Ni kanske inte kommer hela vägen under ett pass men han kommer fatta så småningom att han inte kommer undan.

Angående shettisen skulle jag göra som i "fokus och balans", be honom flytta framdelen på distans. Då kan han varken träffa dig när han stegrar sig och kanske slår med ett framben och inte bita dig heller.
Peka, gå raka vägen mot honom som om du menar det och sväng repet tills han flyttar sig åt rätt håll. Flyttar han sig inte för dig kommer repänden till slut träffa honom på skulderbladet. Så fort han tar ett steg åt rätt håll (dit du pekar) slutar du driva iväg honom. Även här gäller att vara konsekvent. Be inte om något du inte är beredd att få igenom. Ibland behövs ett antal smackar för att få de att förflytta sig. Det är upp till dem att gå ur vägen för dig istället. De behöver ju inte stå där utan kan faktiskt gå undan.

Försöker han vända sig åt fel håll för du tillbaka hans huvud i rätt riktning, dvs. Ha repet bara så långt så du fortfarande kan visa vägen om det behövs.

Hojta till om något är det minsta oklart! Glad

Värd på Natural Horsemanshipwww.gnagarfantasten.se

Den som tror sig veta allt vet bara det han vet.
Den som vet att man aldrig blir fullärd kommer växa livet ut.

Anmäl
2016-01-07 14:06 #2 av: LinaN

"Jag började med russet och det tyckte jag gick ganska bra med förflyttningarna men han vägrade följa efter mig, så fort jag gick framåt och la lite tryck i repet frös han fast och stod helt still. Backa går bra men inte följa efter framåt. Visste inte hur jag skulle gå vidare så nöjde mig där. "

Jag hade inte avslutat där, jag hade listat ut ett sätt för att få honom att röra sig framåt. För att du slutade när han vägrade gå framåt så kommer han vara ännu svårare nästa gång eftersom han nu vet hur han ska träna dig för att få som han vill. Ett sätt att få honom att röra sig framåt är att lägga press på honom bakom manken  (läs artikeln om zonerna och drivlinjen) och drivlinjen, alternativt ställ dig en bit ifrån och "longera" honom en halv eller kvarts cirkel bara så att rörelsen framåt kommer och SEN knäpp loss och nöj dig för dagen.

Vad använder du för utrustning? Använder du korrekt knuten repgrimma eller använder du vanlig engelsk väv-grimma? Sånt avgör också hur effektiv du är i dina hjälper.

"Bakdelen gick jättebra men när jag började med framdelen blev han aggressiv och skulle bara framåt. Jag försökte att backa honom samtidigt men då stegrade han och sen försökte han bita mig under resten av passet."

Om du stoppar energin från att gå framåt så har den inte mer val än att gå uppåt speciellt om hästen inte vill backa. I en liknande situation med häst som stegrat så har jag tagit hjälp av antingen ledrepets ända (jag använder nästan uteslutande ett rep som är 7½m långt) eller min carrotstick, så jag kan vara på säkert avstånd från stegrande framben och sen så snärtade jag helt enkelt till hästen på magen med änden/flärpen på min förlängda arm. För DET är något de verkligen inte är beredda på. I regel så är stegring otroligt dominant beteende men det kan också vara att man dragit i handbromsen för kraftigt, men i ditt fall så är det dominans. Så nästa gång han stegrar så snärta till honom på magen ungefär vid naveln eller till och med  kring skapet. Det är oväntat och hästarna brukar hajja till, och det bästa är att man behöver inte ens ta i hårt för det ger så stor effekt. En häst måste ha sjukt mycket självförtroende och känna att de har kontroll på situationen för att våga visa sin mage eftersom magen är otroligt utsatt för rovdjur, precis som med bakbenen. En LB-häst har inga som helst problem att flytta rumpan, det är framdelen som är deras styrka den dom inte gärna delar med sig av.

gå in på youtube och sök på body blocks biting horse, så får du lite uppslag till hur du ska hantera bitandet. Jag brukar "råka" armbåga en bitande häst på mulen, rätt hårt, lite som av misstag och sen låtsas vara förvånad när de får en känga innan de hunnit nypa mig. LB hästar är specialister på att nypas, bitas, och sparkas med en enorm precision.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2016-01-07 16:43 #3 av: medarbetare

Tack så mycket för era svar! :)

Idag när vi skulle gå in i stallet och russet frös fast ställde jag mig bredvid honom, pekade in och drev på "bakifrån" och det funkade.
Nästa gång shettisen stegrar ska jag prova att snärta till honom på magen!

Anmäl
2016-01-08 07:12 #4 av: LinaN

#3 när han stegrar så tänk myggbett första gången du snärtar, andra gången ett nyp med nageln, tredje en handflatesmäll och fjärde gången så ska det vara minst som att en annan häst hade sparkat.

Följer man en tydlig konsekvens från mjukt till hårt så gör man så som hästarna gör (fast de är så sjukt mycket smidigare på det än vi människor så vi ser ju oftast inte vad hästarna gör förrän steg 3 eller 4 när det smäller två hästar emellan) då lär hästarna sig vad som händer innan det som händer händer :)

En del kan säkert tycka det är hårt och elakt att snärta till hästen på magen, men jag anser att i första hand ska man se till att hålla sig själv trygg och säker, innan man själv är det så har man väldigt svårt att göra något för relationen.  Det är samma om du har en häst som skulle vara rädd, du kan inte lära honom något om han är livrädd utan då måste du först visa att han är trygg/säker INNAN arbetet/leken kan börja. Samma för människan, är du rädd kan du inte lära dig något och hästen lär sig definitivt inget :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2016-02-03 15:43 #5 av: [Hönan]

Jag börjar tvivla på att jag kan fixa det dåliga jag skapat mellan mig och mina hästar :(
Till att börja med, sådär känner nog alla ibland. Men det handlar inte om att du skapat något dåligt, absolut inte! Och det går alltid att komma ur en svacka. Hästar svarar bara på situationen, de har inte något personligt emot dig. De reagerar bara på det som händer här och nu.

Idag tänkte jag göra ett kort pass med båda två (en vänsterhjärnig extrovert shettis och den andra vet jag inte vad det är mer än extrovert , russ) där jag skulle flytta bakdel och framdel med beröring och gå följa John i hagen. Jag började med russet och det tyckte jag gick ganska bra med förflyttningarna men han vägrade följa efter mig, så fort jag gick framåt och la lite tryck i repet frös han fast och stod helt still. Backa går bra men inte följa efter framåt. Visste inte hur jag skulle gå vidare så nöjde mig där. 

Jag hade ställt mig frågan, vad säger hästen när han uttryckligen går helt emot min signal? I detta fall hade jag stannat upp, slappnat av och väntat. Jag hade väntat på en ny signal från hästen. Går han iväg, börjar han beta, ser han sig omkring, frustar han, krafsar han med hoven eller kanske kommer han till mig efter en stund Tålamod, passivitet, ger hästen utrymme att uttrycka sig. Om inget händer hade jag provat igen att bjuda hästen. Ibland räcker det med att bara se den, ibland måste man ta en annan infallsvinkel för att förstå vad hästen vill. Många gånger har jag släppt hästen lös, gått undan en bit och observerat hästen en stund för att sedan gå tillbaka och börja om. Och ställt mig frågan, ser hästen mig, vad signalerar den?

Gick över till shettisen och började med förflyttningarna. Bakdelen gick jättebra men när jag började med framdelen blev han aggressiv och skulle bara framåt. Jag försökte att backa honom samtidigt men då stegrade han och sen försökte han bita mig under resten av passet. Följa John går bra med honom förutom att han försökte bita mig idag då, men det brukar han inte göra. Han brukar sparkas och jag har aldrig haft ett felfritt pass med honom hemma. 
Jag har vart på två kurser och när vi har åkt hem har han vart jättelugn och fin men hemma har jag inte klarat av honom.

I vilken situation sparkar han? Driver du honom då?
Båda dina hästar reagerar med ganska kraftiga signaler. När en häst gör det undrar jag genast vilka signaler som jag har missat innan den blev tvungen att vara så tydlig. Då kan det vara bra att backa några steg, fundera, observera och öppna sig för att ge hästen plats. Precis som du inte vill att hästen kränker dig och ditt utrymme får inte du heller kränka den. Kan det vara så att du tar dig för stora friheter innan er relation är så befäst?

Att inte följa vid tydlig inbjudan är en signal.

Horsemanship, frihetsdressyr, tricktraining, NH. Den allmänna inställning inom såna här begrepp är ofta att man ska agera. Man säger att man ska kommunicera, men det handlar nästan alltid bara om envägskommunikation! Man ska säga saker till hästen, man ska få den att göra saker. Nånstans glömde vi att hästen också har saker att säga. Hur lyssnar vi på hästen när vi kommunicerar, hur uppnår vi ömsesidig kommunikation? Hur samtalar vi med hästen?

Horsemanship, hästkommunikation, handlar inte om att lära hästen saker, om att utföra övningar eller om att hästen ska göra som man vill. Det handlar om kommuinikation, förståelse, samtal. Om man inte har en ömsesidig kommunikation blir inte heller relationen ömsesidig.

Kommunikation handlar aldrig om att bestraffa varandra. Ni måste båda respektera varandra och låta den andra uttrycka sig. Att sätta gränser är en sak, att bestraffa är en annan. Om du tränger dig på hästen och hästen signalerar starkt att den inte är bekväm med det, så måste du respektera hästens utrymme. Man måste respektera varandras utrymme, det är a och o.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.