Beteende och Psykologi

Häst jagas i flocken

2015-09-28 22:12 #0 av: mikatherider

Hjälp! Vi har fått problem i flocken :( Jag ska ta allt från början.

Jag står i ett mindre stall sen 2 år tillbaka med en rätt så stabil flock, dvs även om några har kommit och gått med något års mellanrum är det fortfarande kärnan på fem hästar kvar hela tiden. De består av ett 14-årigt sto, ett 24-årigt sto, ett 11-årigt sto, en 4-årig valack (föl till det 11-åriga stoet) och en 21-årig valack. Förra hösten så tog vi in en ny häst, en valack som inte funkade så bra med två av stona (lite för glada i varann så att säga), så vi bestämde oss för att dela upp hagen i två (de gick alltså fortfarande precis bredvid varann och nosade på varann över staketet) för att det var för körigt för den nya tjejen att hitta ny stallplats och allting funkade superbra hela vintern. Nu på våren fick vi problem med den valacken igen, då det gamla stoet han gått med gick upp i brunst och, ja de tyckte om varann för mycket helt enkelt. Så valacken fick helt enkelt till sommaren på sig att hitta en ny stallplats så gick stona ihop så länge. När han flyttat släpper vi ihop vår lilla flock igen och då får vi problem.

4-åringen börjar jaga den 21-åriga valacken. Under sommarbetet var det ok för då gick bara den äldre undan hela tiden och höll avståndet vilket gjorde att unghästen var nöjd. Men i söndags flyttade vi hem dem och i och med att det blir lite mindre plats så kommer inte den äldre undan lika mycket längre.  Idag jagade unghästen den äldre så mycket att den äldre gick omkull. Han ger sig alltså inte. Det är inte heller så att han har varit arg tidigare och men nu attackerar han verkligen och så länge den äldre står på gott avstånd är det lugnt. Den äldre står alltså typ i andra änden så länge unghästen är i hagen, men tar man ut honom försvinner problemet. I somras låg valackerna även och sov bredvid varann ibland men helt plötsligt skiftades det och 4-åringen började jaga igen.  Då har alltså unghästen växt upp i den här flocken och de har gått tillsammans hela hans liv utan några som helst problem. Ingen av de andra hästarna gör eller säger någonting. Vi i stallet förstår inte vad som har hänt, om det beror på att de gått isär ett år, men å andra sidan är det inga problem mellan stona och eller någon av valackerna. Stona är lika tajta som alltid även om de varit isär. Vi tycker såklart att det är jätte jobbigt och ingen förstår riktigt vad det är för problem som helt plötsligt uppstått mellan valackerna. Kanske oxå ska tilläggas att det inte är matbråk, i vinterhagen har de fri tillgång på hösilage på två skilda ställen + grönbete. Är det någon som har någon idé? Och vad ska vi göra, härda ut lite till eller ta isär dem?

Anmäl
2015-09-28 22:18 #1 av: Forest

Är hagen inte delad längre? det går inte dela den, jag tänker att den äldre valacken kan gå i mindre hage med trygg vän dom övriga om dom funkar ihop i samma större hage :) 

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2015-09-29 21:11 #2 av: mikatherider

Nej, just nu går alla fem ihop och det verkar som om inblandade hästägare vill prova lite till. Vi får helt enkelt hoppas att det löser sig! Tack för svar :)

Anmäl
2015-09-30 20:07 #3 av: ähnchen

Ja, de får lösa det själva. Man får ju såklart hålla uppsikt att ingen gör sig illa men annars är det deras ansvar att reda ut förhållandena. Glad

Värd på Natural Horsemanshipwww.gnagarfantasten.se

Den som tror sig veta allt vet bara det han vet.
Den som vet att man aldrig blir fullärd kommer växa livet ut.

Anmäl
2015-09-30 20:23 #4 av: Forest

Jag hade väl särat på dom, en äldre häst som halkar och går omkull kan det gå illa för nästa gång, jag har svårt att se att han helt plötsligt "löser" detta med säga ifrån skulle han det skulle det kanske tillomed bli hårda sparkar och bett inblandat. 

Hoppas det löser sig till bra lösning ändå och att ni har koll på dom :) 

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2015-10-02 14:08 #5 av: mikatherider

Läget just nu är bättre iaf. Den yngre låter den äldre vara ifred, däremot håller den äldre sig på stort avstånd och står helst en bra bit ifrån. Eftersom vi har två matställen och två vattenställen är det inget problem ur den synvinkeln. Vi har god uppsikt på dem och blir problemet värre är vi nog redo att dela på dem, även om ingen egentligen vill det måste man ibland göra det för deras välbefinnande. Tack för svar! :)

Anmäl
2015-10-02 19:59 #6 av: ähnchen

Låter som en plan. Håller tummarna att de lugnar ner sig snart Glad

Värd på Natural Horsemanshipwww.gnagarfantasten.se

Den som tror sig veta allt vet bara det han vet.
Den som vet att man aldrig blir fullärd kommer växa livet ut.

Anmäl