Allmänt om NH

Rädd/osäker häst

2015-05-21 20:54 #0 av: [CarroCarro]

Hej!

Hoppas på att ni här inne skulle kunna hjälpa mig med tips både hur jag ska arbeta med mig själv men också med min häst.

Jag har ett travarsto på 5 år (alltid gått på travet) som är en tjej med nerverna på utsidan för det mesta. Hon är lugn och snäll när man borstar henne men all tid som inte är borsta är hon fundersam, pigg och rädd. När man är utanför stallet blir hon ofta rädd (för saker jag inte vet vad det kan vara) och hon kastar sig runt och blir lite steppig.
Hon är även rädd för sprayflaskan med pälsglans, när något smäller till m.m. När andra hästar är i närheten blir hon väldigt nyfiken och pigg och steppig. Ja, hon är ganska känslig och rädd för det mesta men ändå väldigt nyfiken. Hon är väldigt känslig verkar det som för när jag skulle testa backa henne för första gången och skakade grimskaftet framför henne gick hon bakåt på en gång utan att jag behövde ge någon energi alls nästan. Hon är även känslig när man säger till henne om hon gör något som är "fel" så ryggar hon bakåt lite (inte mycket att hon skulle vara rädd utan mer "oj blev du arg nu bäst jag aktar mig".  Hon är också känslig vad gäller hennes fysik, är det för hårt underlag så aj aj aj vad hon får ont, om borsten är för hård så aj aj aj vad ont det gör och hon nästan känner efter för att se om något gör ont :-P

Hur ska jag arbeta henne för att jag ska kunna arbeta henne utanför stallet? För just nu vågar jag inte gå ut med henne pga att hon är så steppig och osäker. 

Detta har gjort att jag blivit väldigt osäker! Jag HATAR när hästarna blir steppiga och spänner sig och då blir jag rädd :-/ Hur skulle jag kunna jobba med mig själv för att inte bli så rädd?

Hoppas det finns några vänliga själar som vill svara på detta och komma med tips :-)

Anmäl
2015-05-21 21:04 #1 av: smellcaramell

Är du lugn så blir hästen oftast lugnare också, jag skulle råda dig, om du känner dig osäker, att låta någon annan hantera och rida hästen ett tag om det är möjligt så kan de öva bort lite av den rädslan hon konstant verkar känna, då blir du förhoppningsvis inte lika osäker sen när du "tar över" igen! Om inte det går så är det alltid bra att göra ledarskapsövningar och få hästen att känna sig trygg med dig, tror inte hästen på dig som ledare är det klart den blir osäker (hur känner du själv om chefen på jobbet skulle va osäker, då skulle du också bli osäker).  Jag rider själv en häst som vissa dagar trippar och är rädd för allt, då låter jag honom trippa bäst han vill så länge han inte sticker med mig(eller från mig). Jag sitter/står bara lugnt och "tittar på" när han dansar runt och är orolig, tillslut är det inte så "kul" att trippa längre och då lugnar han sig. 

Anmäl
2015-05-22 11:05 #2 av: LinaN

Se till att ha tillräckligt långt ledrep så när hon blir trippig kan hon hålla sig i sin ände av repet och du är på säkert avstånd från eventuella ben som kan komma farandes. Att hålla i ett kort grimskaft när hästen blir trippig ökar oftast bara stressen för hästen för den börjar känna sig klaustrofobisk. Så det bästa man kan göra är att ha ett längre rep och låta hästen "glida" iväg i repet när den blir rädd eller trippig. Om hon får röra på sina ben så får hon också en möjlighet att hantera sin egna rädsla samtidigt som du slipper ha en halvt hysterisk häst mer eller mindre PÅ dig.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2015-05-22 11:12 #3 av: smellcaramell

#2 måste bara tillägga att det fungerar på de flesta hästarna, dock funkar det inte på nån av travhästarna jag jobbat med, de får panik så fort man inte håller i grimman, de behöver det "stödet" annars är de överallt och ingenstans!

Anmäl
2015-05-22 12:26 #4 av: LinaN

#3 då får man börja lära dem det i en inhägnad. Bara för att de är uppfostrade med en hand i grimman så betyder det bara att det är något som går att lära om.

Är man då på en begränsad yta, och låter dem vara längst ut i ledrepet och bara skyddar sitt egna utrymme så kommer de lära sig att man överlever även om man inte är hårt hållen i grimman med en näve. Alla vanor/ovanor går att lära om, man måste bara ha rätt redskap, teknik och framförallt tid.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2015-05-22 12:50 #5 av: smellcaramell

#4 klart det går att lära om, men det kan vara dumt att lära om en häst som redan är stressad som den är, då kan det vara bättre att lära hästen att allt inte är så läskigt först, och sedan lära den att det går alldeles utmärkt att hålla avstånd till den som leder. Sen har inte alla tillgång till inhägnade områden i mindre skala(vet de som bara har hagar som är inhägnade på flera hektar) så då kan det vara problematiskt att försöka lära en stressad häst att hålla avstånd. :) Tänkte bara att det kan vara bra för TS att veta att det är inte alltid det går att ha hästen en bit ifrån , framför allt inte om det är en travare :)

Anmäl
2015-05-22 16:16 #6 av: LinaN

#5 finns snabbstolp så man kan hägna av en hörna av sin enorma hage. Handlar mycket om att lösa problem som uppstår. Har man inte ens en hage så ska man nog byta stall ;) Vet folk som använt sig av gårdsplan och satt upp plastband/grindhandrag i öppningarna mellan husen och stall/andra uthus för att få en avgränsning. 

Jag är av meningen att jag hellre har en stressad häst en bit ifrån mig, en än stressad häst som går över mig, på mig, eller mosar mig totalt. Hästar trängs instinktivt när de blir stressade/rädda, att man då som människa uppmuntrar till det tycker jag är rätt korkat, men det är vanligt inom all hästsport, trav, galopp, ridskoleridning mm. Det är det man lär sig, dra hästen över dig så har du kontroll... 

När man lär en stressad häst att hålla avstånd så jobbar man lika mycket på att få en häst som kan börja slappna av. Jag rekommenderar att man tar kontakt med en tränare som har erfarenhet av hästar som är right brain, springiga och stressade både fysiskt och psykiskt. För om man inte själv sysslat mycket med NH innan så är det väldigt svårt att komma tillrätta med när man måste lära både sig själv och hästen hur man ska kommunicera.

Steg ett är i ALLA inriktningar av NH jag stött på att hålla sig själv och hästen säkra från onödiga skador och olyckor, och det nästan uteslutande genom att ha hästen på avstånd . :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.