Hästhälsa och hästhållning

Barfotahäst på vintern? + verkning?

2014-11-17 13:49 #0 av: [Apelsinpajen]

Vet inte om det här är riktigt rätt forum men man kan ju alltid kolla! :)

Jag har sen en månad tillbaka tagit hand om och ridit en tinker som de senaste 3åren bara gått i en hage. Ägaren har därför låtit honom vara barfota och fötterna har bara verkats lite då och då (stallägaren ska ta hand om det men ibland har det gått flera månader mellan verkningarna). Jag vill gärna fortsätta ha honom barfota och jag har inte heller råd att lägga till pengar så att han får skor. Han är inte överdrivet ömfotad utan det märks bara där det är väldigt mycket grus eller stenar.

Men nu till min fråga! Hur ska man göra i vinter? Jag har inte råd med boots så kan inte brodda + att jag inte vill lägga såna pengar på en häst som kan tas ifrån mig när som helst. Redan lagt ut pengar på täcken åt honom till i vinter då han inte hade något alls. 

Aldrig haft att göra med en häst utan skor så är väldigt ny inom ämnet och väldigt nyfiken. Alla i stallet har samma hovslagare och jag kan tyvärr inte göra något åt det, inte heller ta ut någon "specialiserad" barfotaverkare.  Hovslagaren vi har brukar alltid sko och tycker att skor är det bästa i hela världen typ och att alla hästar ska ha skor. Han verkar därför "min" häst som om han skulle ha skor fast utan skor...Tänkte om någon här kanske kunde berätta hur det egentligen ska verkas? För antar att det blir fel om man gör som han gör nu? Berätta gärna för mig om jag har fel!

Anmäl
2014-11-17 14:32 #1 av: LinaN

finns naturlig hovvård ifokus också. 

Men överlag så är hästen bara bra grundverkad så håller det alldeles utmärkt att rida på snö och is. Kanske inte busgaloppera på blåis men min erfarenhet ( 8 år med barfotahäst året om) är att min häst har överlag bättre grepp på is än vad de skodda hästarna MED brodd har.

Så det är inga problem om hästen är van vid att gå barfota. värre är det med en som alltid vart skodd och sen sko av, de är ju inte vana vid den information som hovarna skickar till deras hjärna.

På bild, min gamla medryttare och Harry. galopp i snö, ca 15cm djup och på ett fält som tidigare under vintern vart isig fläckvis eftersom det hade vart en blöt höst. De hade inga som helst problem att galoppera på det underlaget. 

Så om hästen kan navigera samma typ av underlag i hagen så kan den det med ryttare på också :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2014-11-17 14:35 #2 av: LinaN

när det kommer till verkningen så ungefär var 6e-8e vecka behöver en häst verkas även den går barfota beroende på slitage, underlag, arbetsbörda osv. 

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2014-11-17 15:32 #3 av: [Apelsinpajen]

Underbar bild o tack så mycket för din utförliga beskrivning. :D

Anmäl
2014-11-17 18:19 #4 av: LinaN

kan också tillägga att en barfotahov fungerar lite som en sug-klocka mot underlaget eftersom det uppstår ett minimalt vakum kan man nästa kalla det mellan hov och underlag och det är bland annat detta som hjälper hästen att få en bra cirkulation och pumpeffekt för blodet. ;)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.