Allmänt om NH

Köpa unghäst?

2014-04-08 13:08 #0 av: margareta1993

Hej allihopa!!

Jag är en tjej som i princip växt upp tillsammans med hästar då min mamma är hästgalen. Tyvärr var jag inte så intresserad när jag var yngre så trots att jag alltid har haft hästar omkring mig skulle jag ändå vilja kalla mig själv för nybörjare. Hästintresset har dock av någon anledning kommit dubbelt upp nu och det enda jag gör är att tänka på hästar! 

Jag är väldigt sugen på att någon gång i framtiden (när min ekonomi tillåter) köpa häst och funderar starkt på att då köpa ett föl/unghäst. Jag vet mycket väl att många reagerar starkt på detta och säkert tycker man ska börja med en läromästare men jag skulle sååå gärna vilja köpa en ung häst att utvecklas TILLSAMMANS med. Jag har ju många hästmänniskor runtomkring mig och planerar i så fall att under åren man ändå inte kan rida syssla med horsemanship och markövningar. Självklart under en instruktörs ledning. SÅ vad tror ni? Är detta möjligt för en nybörjare eller ska jag tänka om på en gång innan det är för sent? ;) 


P.s. Tack för en toppensida! Lär mig så mycket utav att läsa vad alla kunniga skriver här, uppskattar även den trevliga tonen som verkar råda. Skönt att slippa "jag-kan-bäst-och-vägrar-ta-tips-från-andra-attityden" som många hästmänniskor ofta har haha :)

oops, sorry för megalång text, typiskt mig -.- 

Anmäl
2014-04-08 13:19 #1 av: thicha

Nej, tycker absolut att du ska köpa ett föl /unghäst! Har själv gjort det och det går kalas bra, man lär sej nya saker varje dag och mina hästar är inte förstörda baraför man inte haft häst tidigare eller inte är specialist på unghästar o att utbilda dem! ALLT GÅR BARA MAN VILL!


Anmäl
2014-04-08 15:27 #2 av: LinaN

Det finns för och nackdelar med att köpa unghäst och det finns för och nackdelar med att köpa en läromästare. 

Jag har haft både färdiga hästar och en unghäst/fölis och kan säga att den hästen som jag haft starkast band med är den som jag utvecklats tillsammans med de senaste 8 åren. :) Men det har vart slitigt, och det har vart jobbigt och idag önskar jag bara att jag hade hittat horsemanshipen innan jag skaffade Harry. Då hade man sluppit göra många traditionella misstag eftersom den traditionella skolan inte passade oss. Visst rider vi dressyr, hoppar och tävlar men vi gör det med NHn i åtanke hela tiden, vi gör det tillsammans. :)

Folk var skeptiska till mig också när jag köpte en unghäst men i slutändan så gick det ändå väldigt bra :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2014-04-08 18:34 #3 av: Caroline L

Det viktiga är nog att man som ung/nybörjare inte kan ta på sig hela ansvaret själv med uppfostring, hanteringsvana, inridning etc. Men om man har stöd och hjälp från kunniga och tar hjälp av en tränare genom processen tycker jag mycket väl att man kan ta sig an en unghäst. Det är mycket att tänka på och det är viktigt anser jag att man är rättvis men konsekvent och snabb med eftergifter och beröm och göra det på rätt tillfälle. Det är väldigt mycket jobb och uppfostran men jag tycker självklart att om man anser att man har tiden och tålamodet samt stöd och hjälp så kan man det. Jag hade också gärna köpt mig en unghäst nästa häst jag inbillar mig att det är speciella band man får om man är med från start :)

Anmäl
2014-04-08 21:06 #4 av: LinaN

Jag kan ju tillägga att Harry inte var min första häst utan hade haft några innan dess. Men också ridit på ridskola där man fick lära sig hantering och vård samt hade förvånansvärt mycket teori (en 30-45 minuter innan varje ridlektion!) och hade ridit/hållt på med hästar i en sisådär 12 år innan första egna hästen. :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2014-04-09 19:48 #5 av: Minorca

Det är en svår fråga, generellt skulle jag svar ju mer erfarenhet man har dessto yngre häst kan man skaffa. Om man har mycket hjälp av hästmänniskor som har unghästvana, samt möjlighet att ha hästen med flera andra hästar både unghästar och någon äldre uppfostrare, och vill lägga ner tid och gå kurser så går det säkert bra att skaffa en unghäst utan så mycket erfarenheter.

Själv fick jag ett äldre russsto när jag var 11år. En stabil och envis häst som jag lärde mej oerhört mycket av. Min pappa som hade stor erfarenhet av inkörning av Nordsvenska brukshästar var noga med at man börjar med äldre hästar. Lika var det när jag som 16åring gick över till storhäst en 12årig valack, pigg men trygghäst.Jag hade många roliga år med stabila hästar i min ungdom. Vi kunde rida långturer i skogen, tävla i hoppning och dressyr, köra släde mm

Som vuxen för drygt 7 årsedan köpte jag och en kompis en ohanterad unghäst. Det har varit en mycket lärorik resa, men med blod, svett och tårar. Hade vi inte kommit i kontakt med en Parellitränare för 4 år sedan, så hade vi fått gett upp på den häst. Dåö har vi haft hjälp av professionella tränare i olika inriktningar, så som dressyr, hoppning, körning samt en travtränare med problemhästar som specialitet.

Det kan vara svårt med unghästar även med erfarenhet, men alla hästar är inte så svåra. Lycka till med den häst du än väljer

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.