Hästhälsa och hästhållning

HJÄLP AKUT!!!

2014-01-19 13:06 #0 av: Användare

Har en 20 årig D-ponny som den senaste veckan varit lite dålig. Hon har sett låst ut vid korset i trav eller annan lätt ansträngning och har därför vilat en vecka. Hon är även lite varm bredvid korset på bägge sidor, trycker man där med tummen sänker hon ryggen och visar att hon har ont.

Idag hade hon svårt att äta, i vanliga fall är hon väldigt matglad. Gav henne ett äpple, vilket hon ville ha men hade väldigt svårt att äta. såg ut som att hon inte kunde bita ihop ordentligt, hon var även svullen nedanför vänster näsborre. Slemhinnorna var dock jätte fina, något "mossig" i vänsterslemminhor. Hon hade druckit ordentligt men endast bajsat en gång. Höet hade hon nästan ätit allt av, dock sparat lite viket hon aldrig gör annars.

Hon var väldigt hängig och brydde sig inte om så mycket om att vi grejade med henne. Dock reagerade hon kraftigt när man kom åt det svullna området på mulen...


NÅGON SOM HAR EN ANING OM VAD DETTA KAN VARA ELLER OM DET ÖVERHUVUDTAGET HÖR IHOP?

Anmäl
2014-01-19 13:12 #1 av: Praefatio

Ta ut veterinär! Ring och boka tid på en gång. Det låter ju helt klart som att din häst inte är kry!

Anmäl
2014-01-19 13:14 #2 av: linn8

(Har inte läst hela inlägget) men på det om att hon var svullen vid mulen kan hon ha blivit biten/stucken av npgot? Men ta en till vetriänar så fort som möjligt!

Anmäl
2014-01-19 14:40 #3 av: LinaN

ring vet. Kan vara många bäckar små. Låst i kors kan vara en halkning/fläkning/omkullgång i hagen oavsett om det är is eller lera i hagen.

Men att hon inte äter och har svårt att svälja kan vara mycket. #2 såhär års har vi inte mycket som sticker eller biter hästar till svullnad. Så har svårt att tro det är det som rä fallet.

Vi har en islänning i vårt stall som hade höjd temp, svullen kring ganascher och lymfokörtklar på hela kroppen. Tog ut vet, tog blodprov och det visade inga konstigheter. 

Men min rekommendation är ring vetrinären. det är många somblivit av med sina hästar denna vintern redan som det är.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2014-01-20 20:32 #4 av: Användare

Veterinär har nu varit här och konstaterat att det hästen är fullt frisk. Konstigt egentligen, ena dagen uppenbart sjuk och andra frisk som aldrig förr. Undrar vad det var med henne Ler

Anmäl
2014-01-21 11:26 #5 av: Gronstedt

TS, om något liknande händer igen så se till att få prover tagna för borrelios och erlichios. De kan båda ge märkliga, runtvandrande symptom.

Anmäl
2014-02-12 13:46 #6 av: savvyranch

Hej

Ja ha koll så att det inte är något med fästingburna sjukdomar. De är luriga. Hade en häst (min första egna) som var så i flera år innan det konstaterades att det var Erlichios. Tyvärr hade det påverkat hennes leder så det var tråkigt.

Annars så är det ju så nu, med denna milda vinter, att hästarna kan ha kommit åt gräs och annat "gott" i hagen och fått ont i magen. Det är inte helt ovanligt att hästarna äter sådant som de i betestider ratar eftersom det finns annat gott att tugga på då. 

Ge mer hö, släng in kvistar och barr och ha koll så att hästen inte får kolikkänning. Lyssna på magen. 

Annelie 

värd för http://hastmassage.ifokus.se/

Lev livet här och nu. Kärleken övervinner allt


Anmäl
2014-05-12 19:42 #7 av: finest.se/silverbjälke

Va ska hon med kvistar och barr till? hon har väl symptom från någon tidigare sak som tex fästing eller blivit stungen / biten av något och hur som ser jag inte vad kvistar och barr skall avhjälpa. korset är nog lite långsökt att det skulle hänga ihop med mulen och matlusten. fläkt sig, trampat snett, spark, muskelbristning eller vad som..... masserat, akupunkturpunktkollat, kiropraktor etc? hälta, böjt, stretchat, kylt, värmt, linimentat etc?

Anmäl
2014-05-12 19:42 #8 av: finest.se/silverbjälke

oj, det var en gammal tråd ser jag nu :(

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.