Allmänt om NH

Level osv

2013-12-04 09:53 #0 av: Jullanhugo

Hej, jag vet vad NH är osv men en grej jag aldrig riktigt förstått är det med typ level 1 online osv. Hur många levlar finns det och vad för sorts levlar? Skulle någon kunna förklara tex: Level 1 online gör man såhär såhär, level 2 såhär och såhär. Eller länka till något inlägg för jag skulle verkligen vilja köra det med min ponny och jag har bestämt mig lite för att "börja om från början" och tänkte att detta kanske är bra som början.

Jag har för mig i och för sig att level 1 online är väl typ seven games? Men resten är jag osäker på, tex one rein stop och sådant.

Anmäl
2013-12-04 11:32 #1 av: LinaN

Levels är ett system för folk att kunna syssla med hemstudier via Parelli. Level 1 handlar mycket om säkerheten och grundkommunikation. Level 2 handlar om att gå vidare och öka kommunikationen etc.

Det är mig veterligen bara Parelli som har ett så här välarbetat hemstudieprogram där man genom en audition kan få betyg på hur pass duktiga man är. Då finns det vissa obligatoriska uppgifter man ska klara av för att få sitt betyg.


Parelli jobbar efter 4 kategorier, online - dvs allt arbete på lång lina och töm, freestyle - ridning med fokus på grundfunktioner och huvudlagslös ridning, Liberty - arbete med hästen helt i frihet utan tömmar/linor, samt Finesse - som är mer samlad ridning och grundsteget innan man går vidare till uppvisning, tävling, show etc, dvs innan man specialiserar sig. Dessa 4 kategorier är det som kallas 4 Savvys.


Det finns ett antal artiklar som heter "Kan du?" som visar på ett antal olika övningar som man kan göra för att vara beredd att göra en audition för sagda level, eller bara att använda som inspiration för att leka och träna med sin häst.

I alla levels, i alla savvys så förekommer alla 7 lekarna hela tiden.

Ett av mina favoritexempel är att när man lägger till skänkeln och ber om en skänkelvikning så ber man hästen att flytta för tryck och gå sideways. Så där är det minst 2 lekar igång samtidigt + friendly game eftersom hästen accepterar att man sitter på hästryggen. 

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2013-12-04 12:12 #2 av: Jullanhugo

I cc, tack så mycket!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.