Annons:
Etikettträningstips
Läst 2279 ggr
[[AcsJulia]]
10/27/13, 8:13 PM

Att träna barfota!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hur ser Ni det på att träna hästen barfota? Hur tränar ni och på vilka underlag? Med skor/utan, varför? :)

http://kusken.blogg.se/2013/october/att-trana-barfota-2.html

Annons:
LinaN
10/28/13, 9:09 AM
#1

Barfota på alla underlag, rider ut på asfalt, grusväg, skogsstigar, gräs, stubbåker, hårdgjord grusväg med sten, ridhus och paddock underlag…

Barfota oavsett vad. Den sommaren som vi var ute som mest för några år sedan så red vi 4-6 timmar på varierat underlag, den sommaren behövde vi bara träffa hovslagaren en gång för slitaget var tillräckligt och vart så pass jämt att det inte krävdes mycket insats från hovis att hålla efter så det inte blev snett.

I dagsläget så är det alldelels för få timmar vi är ute i skog och mark men det jobbar vi på. :)

I england är det vanligare och vanligare att man tävlar sina fälttävlanshästar barfota i alla grenar. :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Libertas
10/28/13, 9:35 AM
#2

Barfota på alla möjliga underlag! Går för det mesta på vanliga skogsstigar men också på grusvägar med stora stenar, gräs och asfalt. I dagsläget rider och går vi bara omkring 4 km om dagen men nu ska vi börja ta mer "normala" rundor på kanske 8km-1,5 mil. Skorna åkte av för ungefär 2 år sedan och de kommer aldrig komma på igen! Innan hade jag inte tillräckligt med kunskap om vad järnskor gör mot hästen och ven om jag fortfarande har myyycket kvar att lära kan jag tillräckligt för att säga att järnskor är till för att smältas ner. Har man en häst som plågas av att gå barfota får man skaffa boots, skor borde inte vara något alternativ.

Zaphix
10/29/13, 12:12 AM
#3

Min häst hafr skor, inte sugen på att låta honom ha ont i fötterna.

Han tränas normalt sett medelhårt, men har nu varit skadad och är under igångsättning. Mest träning utomhus, galoppintervaller ett par dagar i veckan, dressyr ute efter grusvägasr eller vanliga uteturer. Nån dag i veckan kan det bli träning i paddocken.

Underlagen är tråkiga här, mycket asfaltsväg (aldrig bott på ett ställe där de har asfaltsvägar på landet där det knappt kör några bilar.. Jättekonstigt.), endel grusväg och lite vanlig skogsväg. Herr Häst ömmar på grusvägarna.

"Slåss med drakar, befria prinsessor, döda varulvar.. Det är att leva."

Min och Dackes blogg

LinaN
10/29/13, 8:39 AM
#4

#3 ömmar man på grusväg med skor så är det kanske inte en så dum ide att ha skor på….

kan man ha dem barfota ska man, men inte till vilket pris som helst….

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Zaphix
10/29/13, 10:27 AM
#5

#4: Nä, just därför får herrn ha skor på. :)

"Slåss med drakar, befria prinsessor, döda varulvar.. Det är att leva."

Min och Dackes blogg

Libertas
10/29/13, 10:07 PM
#6

Det bästa hade varit att plocka av skorna och skaffa boots om hästen ömmar med skor. Med bootsen blir det ännu snällare för honom att gå på grus ;)

Annons:
Zaphix
10/29/13, 10:15 PM
#7

#6: Finns ju sulor att sätta på isf.

Men nä, han ömmar bara på grusvägar med större makadam-stenar på, så just det är inte ett problem.

Barfota kommer han inte gå dock.

"Slåss med drakar, befria prinsessor, döda varulvar.. Det är att leva."

Min och Dackes blogg

LinaN
10/30/13, 9:08 AM
#8

#7 fast sulor är snuskiga…. det kommer in så mycket äckel under och kan orsaka röta, svamp och annat så jag förstår faktiskt inte folk som slår på sådant och sen undrar varför hästen blir ömfotad. Man får aldrig det helt tätt = underbar grogrund för bakterier, svamp och röta som inte vill ha syre. Plus att det händer att man får in sten under den heltäckande sulan även om man silikonar som vissa gör.

Då är det bättre att ha en snösula, den som är en halvmånemodell, vad tusan de nu heter som inte är heltäckande över sula+stråle. Men de täpper fortfrande till och gör en osund miljö för hoven.

Så i mina ögon är det värre att sko + lägga på sula än att bara ha skor. Visst medicinska skoningar med sula en kort period är sin sak, men det är ändå inte optimalt.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Zaphix
10/30/13, 3:45 PM
#9

Har ingen sula och planerar inte att sätta på heller.

Men flytsula ska visst fungera bra.

Jag undviker istället att rida/köra på de ställen där jag vet att min häst ömmar mycket på. Finns ingen anledning att utsätta honom för smärta när det finns andra ställen han kan vara på istället.

"Slåss med drakar, befria prinsessor, döda varulvar.. Det är att leva."

Min och Dackes blogg

[[AcsJulia]]
10/30/13, 4:02 PM
#10

#9 Otroligt klokt! Jag tycker att just det du nämner är viktigt oavsett om hästen är barfota eller skodd. Utsätt aldrig hästen för smärta, det enda som kommer då är dåligt humör och ovilja! :)

viktoria91
10/31/13, 4:26 PM
#11

Min ponny är barfota bak, har kontaktat en från sanhcp som ska komma och kolla sen så förhoppningsvis kan hon gå barfota fram också!=) Hon har boots bak när vi rider på stenigare vägar.

viktoria91
11/1/13, 10:47 AM
#12

Skulle vara kul med ett barfotahast.ifokus. ;)

[[AcsJulia]]
11/1/13, 10:59 AM
#13

#12 Inte sant?! :D

Annons:
[[AcsJulia]]
11/1/13, 11:31 AM
#14

Nu har Marie minsann fixat och grejat! 😎 Vi får hoppas att det går som jag vill..!

LinaN
11/1/13, 1:34 PM
#15

#12 ajaj för flame-warsen ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

CelsiusT
11/1/13, 2:52 PM
#16

Barfota på alla underlag. Vissa årstider/perioder så är han lite mjukare i hovarna och då lite känsligare för grovt grus, då rider vi lite mindre på just grovt grus. Men just nu är det superblött i hagen men han trampar ändå på utan problem på alla underlag.

Kan sommartid rida många timmar i varierande tempo, inga problem med fötterna. Tvärt om har jag problem med att jag inte alltid lyckas rida honom tillräckligt så att det slits ner ordentligt. Och när han blir för lång så fläker sig gärna hovarna, så jag får oftast vara där och raspa lite mellan gångerna som hovvårdaren (SANHCP) kommer

Medarbetare på westernridning.ifokus

viktoria91
11/1/13, 3:23 PM
#17

#15 Nu känner jag mig ointelligent (för ovanlighetens skull, host-host) Vad betyder det?=P

Zebra02
11/1/13, 4:40 PM
#18

#12 Det låter som en bra ide.

LinaN
11/1/13, 5:20 PM
#19

#17 Flame-war är typ två sidor som står och skriker på varandra ^^ typ skofolk/barfotafolk ^^ star trek-fans/star wars-fans osv. Gamla my little pony/friendship is magic-ponies. och bägge sidorna hävdar att deras är bäst ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

viktoria91
11/1/13, 5:43 PM
#20

#19 Haha! Så länge jag slipper dem sjukt tråkiga star wars filmerna och annat sci-fi trams är jag glad.;)

Annons:
Cahira
11/5/13, 1:31 AM
#21

Efter att ha läst på enormt mycket om natural hoofcare och eftersom vi har en enormt bra hovverkare som specialiserar sig i natural hoofcare så känns det bäst för mig. Naturligt. :) 

Detta är en ENORMT bra informativ sida. Men det finns en del bilder på isärtagna hovar för att man ska lära sig mer om anatomin så ni som klickar är beredda på det. Inte på själva förstasidan, men på nån/några av sidorna. http://www.thenaturalhoof.co.uk

Effekten av skor: http://www.thenaturalhoof.co.uk/3.html

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

viktoria91
11/5/13, 8:38 AM
#22

Yes! På onsdag kommer en från sanhcp ut och drar av framskorna och verkar!:-D

Rafflan
11/8/13, 9:40 PM
#23

Kör både skor och barfota XD

När vinter när slut skos hästen av och går barfota tills det kommer snö igen, har jag tur behöver jag bara ta ut hovis 1-2 ggr under tiden han är barfota för att jämna till hovarna, när snön kommer blir det skor på då min häst kan vara lite trippig och ibland busig så vill inte riskera att han går omkull :)

Dock i år började han "ömma" i augusti, inge allvarligt men han ville inte riktigt trava som vanligt på alla underlag så slog på skor och då var han som vanligt, sen åkte skorna av nu efter 8 veckor och nu är han åter igen barfota fram tills snön kommer :)

Min häst har hårda hovar så han kan gå barfota men sliter för mycket på dem ibland och det är då han börjar ömma :(

CelsiusT
11/8/13, 10:17 PM
#24

#23 Oj, sliter för mycket på dom? Kanske något som saknas i hans foderstat?

Medarbetare på westernridning.ifokus

Rafflan
11/8/13, 10:49 PM
#25

#24 han gick på bete och verkade/visade inget brist på nåt :)

Dock kan han självklart sakna nåt men varje gång folk räknat foderstat åt oss (när han stått på box) har det lett till en het, stressad och nervig häst, funkar inte alls, och då har dem räknat på en het häst.

Men ser det inte som nåt konstigt egentligen, hästar sliter ju på sina hovar och vissa sliter säkert mer än andra/hovarna växer snabbare än andra, och det tog honom i år 5 månader innan han behövde skos, vissa år går han utan skor utan att slita för mycket, så tror det har mycket att göra med underlag, om det är väldigt torrt, regnar mycket och hur ofta jag rider :)

CelsiusT
11/9/13, 6:21 PM
#26

#25 Ur min synvinkel så visar hästen brist på något om hästen sliter sina hovar för mkt. Icke korrekt hovfunktion visar på brist på något - så som jag ser det.

Man kan inte räkna ut vad en häst behöver eller räkna ut om en häst har brister. Man får titta på hästen och se vad den behöver. Har hästen problem med hovarna så får man börja prova sådant som påverkar hovarna. Man kan ibland lista ut det genom att hitta andra "symptom" som man kan se att det beror på samma sak.

Hästen blir inte het av selen, biotin, zink, kieselgur och andra kosttillskott (dvs sådana brister som jag pratar om). Däremot så blir hästen het av för mkt energi, och om energin kommer av spannmål så som kraftfoder så påverkar det hovarna negativt vilket kan påverka att hovarna slits snabbare. 

Sen påverkar såklart om hästen står i väta hela dagarna, och sedan rids hårt. Men slitaget borde inte bli så mycket större att normal ridning skulle göra att hästen sliter för mycket. Då är det i så fall för snabb ökad träning eller liknande som är grunden. Min häst står i superblöta marker nu. Ja han kan ibland visa lite känslighet när jag tar ut honom på gruset, men efter 5-10 min ur hagen så är han van igen. Och absolut inte att han sliter hovarna mer för det. Däremot så började han slita hovarna mer nu när vätan kom, fick börja ge honom tillskott och då minskade slitaget igen. Det fanns alltså ett underskott på ett ämne i kroppen, något som jag inte såg mer än att han slet sina hovar mer.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Rafflan
11/9/13, 8:19 PM
#27

#26 jo men det är väl svårt att ge tillskott på rent selen, biotin, zink, kieselgur? oftast är dem väl i olika typer av foder och se ger man fodrerna? och selen är ju jätte viktigt att man inte ger för mycket av :/

Hur ser man symtom på brister då? han är i bra hull, fin päls, bra musklad, pigg och aktiv, så hur hittar man vilka brister han har?

Ger honom aldrig rena kraft foder då han inte behöver det utan klarar sig bra på bara hö, får idag hö och 2 dl musli + 2 mörotter (för att få nåt i krubban)

Han sliter inte så mycket om han bara skrittar/rids på mjukt underlag, osv, dock gillar både han och jag fart och långa ridturer och det klara hans hovar inte alltid hela våren-hösten tyvärr :/

Annons:
LinaN
11/9/13, 8:38 PM
#28

#27 genom att skicka in ett prov av hans man, med rötter så man får rycka loss ett gäng strån, till någon som utför man-analyser. De kan se brister, infektioner mm genom analysen.

exakt hur en sån analys går till vet jag inte. 

Men däremot har jag namnet på en som är sveriges främsta inom området Morgan Strålman.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

viktoria91
11/9/13, 8:59 PM
#29

#28 Har du skickat in till han? Grattis till dem lyckade runderna idag btw!:-)

CelsiusT
11/10/13, 12:54 AM
#30

#27 Nej, jag ger "rena" tillskott. Jag ger aldrig kraftfoder, köper tillskotten var för sig så jag kan ge bara det som hästen behöver. Ger du foder som innehåller "rätt mängder" så får du ju massa på köpet, tex energi som kanske är helt onödig.

Hur man ser symptom på brist? Tex att hovarna slits för fort. Eller att hovarna på annat sätt inte fungerar "korrekt".
Sen finns det ju såklart möjlighet att ta blodprov (inte så säker metod) eller håranalys för att se brister, dyrt man kan ju vara värt det.

Min häst får utöver hö även; mineraler, biotin, zink, kieselgur, glucosamin och det blandar jag med lite lucern (vilket ju är gräs) för att han ska äta det.

Samma här, vi rejsar gärna både ofta och länge. Min hästs hovar klarar inte heller det på hösten om inte jag tillsätter kieselgur, biotin och zink. Gör jag det så hänger hovarna genast med igen. Sedan gäller det ju såklart att även öka träningen successivt så man inte går för fort fram från att rida då och då kortare turer till att rida länge och hårt.

Rafflan, jag vill uppmärksamma dig på att för mig spelar det ingen roll om du skor din häst eller ej. Det gör du som du vill. Men när du beskriver att du gör det för att hästen sliter för mkt på hovarna så är min reaktion att det är något som inte stämmer riktigt. Jag tror absolut att det är att dölja symptomen när man slår på en sko, orsaken finns fortfarande kvar (i det här fallet kanske en brist). En frisk hov växer så pass och anpassar sig så pass att den inte slits för mkt. Rider man mer så att den slits mer så kommer den att kompensera det genom att växa mer - så länge den är frisk, och får en chans att hänga med i eventuell förändringen av slitage.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Rafflan
11/10/13, 1:10 AM
#31

#38 hår analys känns lite sisådär att göra typ 4 ggr/år :/

Jag tror som sagt också att nåt är fel, men jag tror att felet ligger i miljön, i underlaget, som gör att hoven sliter för mycket vissa år.
"Dölja problemet" känns som fel ord, jag kan ställa av min häst 1 månad och låta hovarna vila och sen fortsätta, om jag hade gjort så och fortsatt vara barfota hade inte folk sagt att det var nåt problem/fel för hovarna kan behöva vila/återhämta sig ibland, men eftersom jag väljer att inse att det ibland inte funkar att ha honom barfota och skor då är det snällaste för honom så kör jag på det och då är det ett "problem"… :P

PS: glömde säga att han får mineraler också ^^

CelsiusT
11/10/13, 1:52 AM
#32

#31 Ställa av och vila? Va? Om hovarna behöver vila så är det absolut något som är "fel", något som inte fungerar som det ska. Friska hovar ska gå att använda!

Det som är ett problem kan tex vara en brist. Även om du slår på en sko så kvarstår fortfarande bristen, dvs problemet/orsaken. Fortfarande -jag anklagar dig inte och jag skiter faktiskt i hur du väljer att göra. Men det verkade som om du vill ha din häst barfota men "lyckas inte" - jag ger dig några orsaker till varför du kanske inte lyckas.

Om det är underlaget så handlar det ju helt enkelt om att anpassa hästen efter underlaget (tex ge hovarna möjlighet att hänga med i tillväxt vid slitage genom att inte öka på träningen för fort). Jag vidhåller att en frisk hov ska klara av att användas. Visst kan man behöva anpassa träningen något, men att hoven slits ner så mkt att hästen behöver skor, då har man lagt på för mycket träning för fort. Eller så saknas något i fodret för att hovarna ska kunna växa tillräckligt. Annars fungerar det så att om hoven slits så växer den mer för att kompensera - men den behöver "näring" för att kunna växa till sig precis som allt som ska växa.

Om du sagt att hästen ömmar, ja då kan det ju vara för att det är blött ute och då kanske hästen behöver ta det lite lugnare. Men att hoven slits och inte hinner växa till pga väta, njae. Det köper jag inte, det är inte en helt frisk hov. Och i mina ögon är skor då något som döljer symptomen, under skon kommer denna hov fortfarande att vara "inte helt frisk".

Medarbetare på westernridning.ifokus

LinaN
11/10/13, 10:27 AM
#33

#29 Nej inte själv, men Mikkel på Hearts and Horses gjorde ju det när de fick hem den farliga ponnyn Lucy, hon hade grava hormonstörningar och med rätt alternativmedicin/mineraler och träning blev hon en väldigt fin och trevlig ponny igen.

Sen är det flera som jag pratat med som gjort det och fått mycket hjälp, jag funderade att skicka in på Harry men då sa min instruktör Anne Dirksen att har vi några problem "njah, egentligen inte" så varför skicka in en analys då? Vilket var en rätt bra poäng. Han sliter inte onormalt på hovarna, han äter, han mår bra, osv.

#31 Varför skulle man göra analys 4 gånger per år? ett hårstrå innehåller de senaste årens information, beroende på längd, tagel växer ca 1-2cm per månad (precis som mäniskohår, vissa växer snabbare andra långsammare) och genom det kan man se vad som saknas i kroppen. Men visst, har man en väldigt sjuk häst kan man väl göra det så ofta. Men som diagnosticeringsverktyg så tror jag på det.

Ta en analys, få reda på vad som är trasigt inombords, det kan vara feljäsningar, infektioner osv som inte syns utåt i hästen som gör att hovarna slits felaktigt/för snabbt. Du får även råd och tips om vad du kan göra för att hjälpa hästen att tillfriskna. Och ser du sen att hästen blir bättre så behöver du ju inte göra en ny analys…

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Rafflan
11/10/13, 12:45 PM
#34

#32 jo hade gärna haft honom barfota då det är lättare för båda honom och mig :)

Förlåt om jag är frågvis men då undrar jag hur du menar med ökar träningen för snabbt? om han tex vilar 1 vecka, måste jag skritta i 1 vecka då, trava 1 vecka och sen köra på som vanligt? Eller måste jag rida 2 dagar första vecka, 4 dagar andra veckan och sen köra på som vanligt?

Pga mitt jobb schema har vi ganska "varierad träning", ibland för han stå en vecka och andra veckor hinner jag rida emellan 2-6 dagar/vecka, vissa år funkar han barfota trots denna variation och andra år inte. Tyvärr kan jag ju inte ändra mitt jobb schema så jag får mer "jämn" ridning jämnt :)

#33 kan du tipsa om någon som gör hår analys som inte är "partisk" = någon som gör analys utan att själv sälja massa tillskott? :)

Annons:
LinaN
11/10/13, 1:42 PM
#35

#34 det är Morgan Strålman som jag känner till som gör analyser, sen måste man ju inte köpa tillskotten.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

viktoria91
11/10/13, 1:52 PM
#36

#35 Vet du vad det kostar?:-)

CelsiusT
11/10/13, 1:54 PM
#37

#34 Jag rider också otroligt ojämnt, har också nån vecka ibland som han får stå, ibland rider jag varje dag och ibland hinner jag bara med 2-3 gånger på en vecka. Men det är inte riktigt det jag menar.

Jag räknar nog inte på samma sätt som du, jag räknar nog inte antalet dagar hästen blir riden och med vilken regelbundenhet hästen blir riden. Jag räknar nog mer hur ofta och hur hårt hästen blir riden/vandrar på hårda underlag. Om hästen har grus/mkt berg i hagen så klarar den hårda underlag bättre över lag, för då utsätts hoven ofta och mkt för slitaget och hoven anpassar sig då till ett högre slitage (om den är frisk). Men om hästen till vardags står i mjuk hage (tex bara gräs) och till vardags rids i skogen så blir det väldigt tufft för hovarna om vi tex vid älgjakten börjar rida lika mycket som innan, om man räknar i sträcka och i hårdhet i träningen, fast nu enbart på grus (tex för att hålla sig undan från skogen under älgjakten). Gör man den förändringen så måste man kanske skritta i början. Högre tempo sliter mer än lägre tempo.

Jag ser det nog också över längre tid än du gör, hästen ändrar inte sin tillväxt i hoven på en vecka, det tar längre tid än så. Men kanske om du rider på ett sätt under (sen)sommaren och ett annat under hösten, och då menar jag hur mkt och hur hårt du rider på hårda underlag.

Eller om det är så att ni byter hage på hösten, kanske har olika hagar olika år.

Att hästen vissa år klarar att gå barfota olika länge olika år tyder ju på att det är något som är förändringsbart, antingen i foderstaten eller i er träning. För vissa år så stämmer alla parametrar och andra år är det något som inte stämmer - och då fungerar inte hovarna. Kanske är det vissa år någon brist som förekommer, men andra år har han tillräckligt och därför inte behöver tillskott. Eller så ser er ridning olika ut, antingen i form av hur hårt ni tränar, eller var ni tränar eller något annat.

Det är lite svårt att förklara sådant här. Och totalt omöjligt att via internet tala om vad det är som gör att det inte fungerar för din hästs hovar, det är så mycket som spelar in. Man får försöka lära sig att förstå hovarna och läsa dom.

Medarbetare på westernridning.ifokus

LinaN
11/10/13, 3:17 PM
#38

#36 skulle väl gissa på kring 400-800kr, har ingen aning men med tanke på att en analys av hudskrap på statens vetrinärmedicinska kostar 600kr så kanske nånstans däromkring också…

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

CelsiusT
11/10/13, 3:39 PM
#39

#38 Vet inte vad just han tar, men vet en kompis som skulle göra håranalys på sin häst och det gick på närmare 1500:-

Medarbetare på westernridning.ifokus

Zaphix
11/10/13, 4:04 PM
#40

Skeptiska jag kommer in och gör ett litet inlägg..

Finns väl inte jättemycket forskning som tyder på att håranalyser skulle vara tillförlitliga?

Är väl mer människors erfarenheter som säger att de fungerar mer än vetenskapen.

Vilket kan vara värt att fundera över innan man lägger ut 1500 kr på det.

"Slåss med drakar, befria prinsessor, döda varulvar.. Det är att leva."

Min och Dackes blogg

Peppe
11/10/13, 4:40 PM
#41

Håller med #40 här…

jag är för det naturliga, och tror på laser och medianer allt vad det nu finns, men håranalys tror jag INTE på. Under min sjuksköterskeutbildning fick vi också lära oss att många tester går att ta men håranalys är INTE en av dem som fungerar så där fick jag vatten på min kvarn. Jag hade tänkt både en och två gånger innan jag lagt ut pengar på det! 🙂

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

Annons:
Rafflan
11/10/13, 5:59 PM
#42

#40-#41 därför jag vill ha en som inte säljer tillskott som gör håranalys = dem tjänar inte mer på om hästen har brist eller ej :)

Dock tack för infon, hittade heller ingen forsknings på hår analys :/

Zaphix
11/10/13, 6:09 PM
#43

#42: Tyvärr fungerar inte håranalysen bättre för att de inte säljer tillskotten, rätt onödig investering i vilket fall som helst.

"Slåss med drakar, befria prinsessor, döda varulvar.. Det är att leva."

Min och Dackes blogg

Rafflan
11/10/13, 6:29 PM
#44

#43 hur avgör du om din häst har några brister? :)

CelsiusT
11/10/13, 7:24 PM
#45

#42 Jag håller helt med där.

Jag har heller ingen aning om håranalys fungerar eller ej, har aldrig gjort någon själv. Men skulle kunna tänka mig att prova…om…jag hade ett stort problem och inte lyckades trots flera olika försök att åtgärda problemet.

#44 Jag läser av hästen, oftast finns det fler symptom än bara ett och då kan man snart koppla ihop det med någon/några olika ämnen. Sedan kör jag faktiskt uteslutningsmetoden. Om jag gissar mig till att min häst har brist på kieselgur så testar jag det, händer det inget på en månad så går jag vidare. Brukar fungera bra för mig. Men man får vara lyhörd för sin häst och dessutom ha lite kännedom om olika ämnens påverkan på hästens kropp - läs på! När jag hör något som jag inte hört om förut så brukar jag läsa på om det ämnet och se vilka delar i kroppen det påverkar. Om jag står med konstiga symptom som jag inte kan koppla ihop med något ämne som jag känner till så frågar jag runt, hur gjorde man förr hur gör andra osv, snart får man lite olika svar och då kan man gå hem och googla och läsa på och koppla ihop det med ens egna hästs symptom.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Zaphix
11/10/13, 9:28 PM
#46

#44: Jag kör med tänket att om jag inte märker att något är fel utan hästen mår uppenbart bra och ser hälsosam ut så lägger jag inte ned någon energi på att kolla upp honom.

Försöker istället ge honom de mineraler som fattas i foderstaten, som man normalt gör.

Jag är sjukligt nojjig för min häst och vet med mig att jag har stenkoll på hans hälsotillstånd. Jag kollar över honom ordentligt varje dag och skriver ned i min bok så fort jag ser minsta förändring och har koll på det över tid. Är en sån som tempar varje dag och skriver ned det, mäter knölar för att se om de växt och sånt.

Så jag litar helt enkelt på att om han skulle ha någon brist som skulle bli ett problem skulle jag märka det. Då skulle jag rådgöra med veterinär för att ta reda på mer exakt vad som orsakar problemen.

Jag hade älskat att ta regelbundna prover för att se ev. brister, jag hade älskat att ha en veterinär att åka till en gång i månaden för att göra hel kroppsgenomgång av hästen, haft en massör och en ET som kom ut varje månad och kollade över hästen o.s.v.

Men i verkligheten behövs det inte, är nåt fel brukar jag märka det då jag är så noga med honom. Och märker jag inget, då finns ingen anledning att leta fel heller.

"Slåss med drakar, befria prinsessor, döda varulvar.. Det är att leva."

Min och Dackes blogg

Upp till toppen
Annons: