Etikettövningar-id-er
Läst 5170 ggr
LinaN
2015-03-26, 15:20

Pattern Clover leaf - Klövern

En rolig övning som tränar både böjning och rakriktning i freestyle och finesse!

Här kommer en annan övning eller mönster som tränar rakriktning, timing och samspel med hästen.

Andra övningen är ett klöver-mönster där syftet och målet är att hitta en balans mellan rakriktning och böjning. Denna övning gör sig väldigt bra på halvlånga tyglar så man får träna mer med sin egen kropp och hur man rider. Denna övning kan göras i skritt, trav och galopp också. Jag har bara gjort den till och med trav med Harry såhär långt.

  • Starta vid X i halt.
  • Valfri gångart rakt fram mot bokstaven och sväng till vänster.
  • Rid genom hörnpasseringen och vid bokstaven B vänder du åt vänster och rider rakt över medellinjen och passerar startpunkten X.
  • Vid bokstaven svänger ni åter igen åt vänster, passerar hörnet och vid Asvänger ni upp längsmed medellinjen. När ni passerar över X denna gången så är ni halvvägs genom ert mönster.
  • Följ medellinjen hela vägen ner till bokstaven C, där svänger ni vänster igen.

  • Rid genom hörnpasseringen och vid bokstaven E vänder ni vänster igen och rider rakt över medellinjen och passerar startpunkten X igen.
  • Vid bokstaven B svänger ni vänster och passerar genom hörnet.
  • Efter hörnpasseringen vänder ni vänster vid bokstaven C och tar sikte på startpunkten X igen. 
  • Gör halt vid X, oavsett vilken gångart ni gjort ert mönster i.

Alla svängar vart åt vänster, gör nästa uppsättning så att alla svängarna hamnar åt höger. Genomförandet är precis det samma fast då spegelvänt!

Använd samma 4 principer som i förra övningen när du svänger. Ögon-axlar/navel-ben-tyglar. 

Viktigt är att när man gjort en komplett fyrklöver så gör man halt! Det är för att både du och hästen ska få en känsla av att nu var vi färdiga. Och att man hinner mentalt ställa om och fysiskt till att rida alla svängarna åt andra hållet. Du kommer märka att han är lättare att böja åt ena hållet än andra.

När är man klar med denna övningen? 

När hästen inte vinglar och genar i hörnen ^^ risken är att man många gånger försöker korrigera upp vingel i tyglarna och då blir det bara ännu värre. Korrigera vingel genom att sträcka på dig, kontrollera att du sitter rakt, har lika mycket tygel i bägge händerna och håller om lika mycket med bägge benen för att ge honom stöd på raksträckorna.

Denna övningen ska egentligen vara lättare än den förra (Frågelådan) men jag tycker den är svårare för att man vinglar så. Man behöver inte ha några konor för denna övningen, men det underlättar att ha kvar dem så som man har vid frågelådan för då har man ett visuellt mål att ta sikte på när man rider om man inte tycker att bokstäverna på väggarna räcker.

Vill man piffa till denna övningen kan man lägga ut 2-3 bommar på spåret. Tex längsmed spåret. Det blir mer att tänka på både för dig och hästen.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

  • Redigerat 2020-11-10, 19:00 av ähnchen
LinaN
2015-03-26, 15:25
#1

filmklipp med lite inspiration.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Cahira
2015-06-30, 23:48
#2

Härlig övning och film och bra förklaring och fin artikelbild. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Upp till toppen