• Om iFokus
  • iFokus-bloggen
  • Intressesajter
  • Starta en sajt
  • Support
  • Logga in med Facebook
  • Bli medlem
  • Logga in
iFokus Hoppas du har en bra dag!
Reworking iFokus
  • Inlägg
  • Artiklar
  • Om sajten
  • Lexikon
  • Länkar
  • Medlemmar
  • Sök
  • A A
Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen Allmänt om NH Beteende och Psykologi
Bästa vänner eller nervös rädsla?
2 svar

Maleficum
2019-09-11
Nyfiken
0 svar

ähnchen
2019-08-14
Stärka Bandet Med Sin Ponny?
3 svar

Sasha W
2019-04-30
Vikten av att lyssna på sin häst!
1 svar

Maleficum
2019-04-13
Frustration
0 svar

ähnchen
2019-03-23
Fokus versus uppmärksamhet
4 svar

ähnchen
2019-01-23
Romantisk träning :)
0 svar

ähnchen
2019-01-18
Vänskap eller partnerskap? Eller herre och slav?
1 svar

ähnchen
2019-01-04
Håll ögonen på det som är viktigt!
5 svar

Gronstedt
2018-12-13
Ge upp drömmen om egen skogsmullehäst pga rädsla?
4 svar

Jezzan75
2018-12-01
Ovillig/rädd/utan hästkompisar på uteritt/promenad
10 svar

Jezzan75
2018-10-15
Ut ur komfortzonen och lär! =)
5 svar

ähnchen
2018-10-01
Avundsjuka
0 svar

ähnchen
2018-09-12
Dagens citat
5 svar

ähnchen
2018-08-05
Visst kan hästar prata!
12 svar

Gronstedt
2018-05-22

Nästa »

Träningstips Hästhälsa och hästhållning Utrustning Studiematerial Evenemang/clinics Annonstorget Off Topic Finesse Freestyle Liberty Naturlig Dressyr On line Övningar för level 1/2 Övningar för level 3/4

Att bryta ner uppgifter

När en uppgift blir för stor för hästen behöver den brytas ner i hanterbara bitar. Då minskar förvirringen som skapar osäkerhet som gör att det tar längre tid att lära hästen uppgiften. Bryts uppgiften ner i små bitar kan hästen lära sig dessa mycket snabbare. När bitarna sedan sätts ihop till en helhet fattar hästen oftast utan större svårigheter. Även om det i början kan kännas som om det tar längre tid, tar hela uppgiften i regel mindre tid och inlärning sker i princip stressfritt. Läs mer »

Kommunikation är nyckeln

I all kommunikation finns en som sänder information och en som tar emot den, och framför allt TOLKAR den. I hästsammanhang tolkar vi information från t.ex. tränare. Sedan sänder vi informationen vidare till våra hästar som tolkar den ur sitt perspektiv. Hästens reaktioner ger oss feedback på hur bra vi lyckas förmedla vad vi vill, så det är lika viktigt att vi lär oss att tolka hästens svar. Ha det i åtanke när du väljer tränare och metod. Läs mer »

Att gå på en 20 meters tur

Genom att välja var vi jobbar med hästen och var vi vilar kan vi ändra hästens syn på vad som är bra och mindre bra platser. Samma princip gäller när vi ska gå på tur och hästen dras till trygghet, flocken, mat eller eftergift helt enkelt. Vi kan tvinga de flesta hästar att lämna gården. ”Kom igen, var inte dum nu. Vi ska bara ut i skogen ju.” Hästen kommer gå lika gärna som en mörkrädd människa ner i kolsvarta källaren. Men hur kan man göra för att hästen vill gå ut på tur? Läs mer »

Om fokus, gräs och olyckor

En eller annan av er har säkert någon gång dragits bort till närmaste gräsplätt, foderhink, höbal mm. Ofta är det ingen större sak, som mest ett irritationsmoment. Men det kan gå väldigt fel när hästens foderfokus tar över. Läs mer »

Desensibilisering 2 – beröring, rörelse och ljud

Det finns tre saker som hästar reagerar på: beröring, rörelse och ljud. Genom desensibilisering lär vi hästen att hantera dessa saker vilket höjer deras självförtroende och lär dem att tänka istället för att reagera. Detta ökar säkerheten för både häst och människa och minskar stressnivån hos lättskrämda hästar. I steg 1 har vi jobbat med repet och lärt hästen att acceptera dess rörelse och beröring. I steg 2 lägger vi till ljud genom att använda ett longerspö eller en carrot stick. Läs mer »

Hästens små signaler

Vad hände innan det som hände hände? Ibland gör hästar något som kommer från ingenstans. Eller? Hästar är ofta väldigt subtila med de första signalerna, när de t.ex. misstycker eller känner sig otrygga. Men signalerna finns där och för den observanta talar de om att något inte står rätt till. Dessa små signaler hjälper oss i träningen att ha rätt timing och att hitta startpunkten. Hästen är uppmärksam på ALLT vi gör och lär sig, även av våra omedvetna handlingar. Att vi är lika uppmärksamma på allt hästen gör och medvetet reagerar på det är ytterst viktigt. Läs mer »

Fokus och balans (FoB)

Artikeln beskriver hur du kan jobba med hästens fokus när du inte har tillgång till roundpen eller paddock. Läs mer »

Kan du göra detta i Liberty? Level 1-4

Här kommer äntligen Kan du i Liberty! Skillnaden jämte tidigare artiklar är att Libertyn innehåller färre uppgifter än Online och Freestyle så istället för att dela upp artikeln i två som jag gjort tidigare får ni nu alla fyra levlarna samtidigt! Läs mer »

Övningarnas ordning - markarbete

Det finns en mycket god anledning till att göra övningarna i tur och ordning istället för att välja något på måfå. Övningarna bygger på varandra. Med första övningen ger du dig och hästen rätt förutsättningar för andra övningen osv. I denna artikel listas övningarna i rätt ordning med en förklaring till varför de ska göras i just den ordningen. Dessutom finns länkar till inlägg och artiklar om respektive övning. Kompletteras löpande. Läs mer »

Höger/vänster – balansera hästen mentalt

Att hästen inte följer den riktning vi bett den att ta beror i regel på att den följer sina egna intressen, vilket är lika med att den tappar fokus. Denna enkla övning är till för att hämta tillbaka hästen mentalt till här och nu och vara uppmärksam. Läs mer »

Leda hästen med slak lina

Det är vanligt att leda framför allt känsliga hästar med handen precis under hakan, eller i alla fall med väldigt kort lina mellan hand och grimma för att vi då känner att vi har kontroll. Det för tre saker med sig. 1) Vi skickar hela tiden signaler till hästen och risken är stor att den inte reagerar när vi verkligen vill något. 2) Vi hindrar hästen från att göra fel. 3) Vi har hästen väldigt nära oss och kan lätt bli översprungna ifall hästen skräms. Därför leder vi med fördel hästen med slak lina och ett avstånd mellan oss. Läs mer »

Desensibilisering1 – beröring och rörelse

Det finns tre saker som hästar reagerar på: beröring, rörelse och ljud. Genom desensibilisering lär vi hästen att hantera dessa saker vilket höjer deras självförtroende och lär dem att tänka istället för att reagera. Detta ökar säkerheten för både häst och människa och minskar stressnivån hos lättskrämda hästar. Läs mer »

Få hästen att vilja fokusera på dig

Att ha hästens odelade uppmärksamhet är i första hand en säkerhetsaspekt. Om hästen har lärt sig att ha fokus på dig oavsett situation kan du be den att lugnt lämna vägen när bilar kommer eller stå stilla när en annan häst tappar fattningen. Men du har även nytta av det på tävlingar när dina hjälper får större uppmärksamhet än publikens ljud och rörelser. Läs mer »

Nya inlägg på iFokus

  • Julfilmer
  • Trappmaskin (ministepper)
  • Lucia
  • Godmorgon fredag 13 december
  • Babbel 13 dec
  • Godmorgon 13dec
  • Daglig Dharma 13 december, 2019
  • Gravid utan jobb - hjälp!
  • - Visa fler -
Om iFokus Mobilversion Annonsera Kontakta oss Support Användaravtal Skrivregler Cookies
iFokus logo

LONDON - NEW YORK - PARIS - MILANO - TOKYO - HONG KONG - RESTEN AV VÄRLDEN

© Copyright Internetfokus i Sverige AB


Tillbaka till toppen