Annons:
Etikettövningar-id-er
Läst 2219 ggr
ähnchen
2018-09-09 17:03

Att bryta ner uppgifter

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

När en uppgift blir för stor för hästen behöver den brytas ner i hanterbara bitar. Då minskar förvirringen som skapar osäkerhet som gör att det tar längre tid att lära hästen uppgiften. Bryts uppgiften ner i små bitar kan hästen lära sig dessa mycket snabbare. När bitarna sedan sätts ihop till en helhet fattar hästen oftast utan större svårigheter. Även om det i början kan kännas som om det tar längre tid, tar hela uppgiften i regel mindre tid och inlärning sker i princip stressfritt.

Vi har fått ett fantastiskt nytt hinder, det läskiga draperiet. Ett perfekt exempel för att beskriva hur en uppgift kan brytas ner i mindre bitar.

När hästen konfronteras med något skrämmande är det oftast kontraproduktivt att lägga press på hästen då detta bara adderar till den oro som hästen redan känner. Man skulle kunna tvinga dem, och samtidigt tappa en hel del förtroende som tar lång tid att bygga upp igen.

'Good horsemanship is helping the horse to learn, not forcing the horse to learn.' [Rick Gore]

(Bra horsemanship är att hjälpa hästen att lära sig, inte att tvinga hästen att lära sig.)

Varje uppgift kan brytas ner i mindre bitar, och dessa bitar kan brytas ner i ännu mindre bitar. Man behöver inte ta det ner på atomnivå, bara till en storlek som hästen kan hantera. Hur mycket din häst kan hantera varierar från häst till häst och från dag till dag. Lyssna därför noga, varje dag. När hästen klarar av varje bit kan du sätta ihop de till en helhet utan större svårigheter.

Grynet och jag har gjort mycket arbete med presenningar av alla möjliga slag. Att sätta upp en som ett draperi var "bara" nästa steget.

Steg 1: Vänja sig vid omgivningen. Ingen fokus på själva hindret utan fokusarbete på något ställe en bit ifrån. Låt hästen veta att saken finns där utan att sätta den i centrum för vistelsen.

Steg 2: Passera hindret på avstånd och närma er stegvis. Det är fortfarande inte i centrum. När vi gjorde så ryckte hon aldrig till men var kroppsspråket och andningen skvallrade om att hon var spänd till en början.

Steg 3: Gör hindret till en bra plats. Låt hästen vila bredvid och äta gräs om så finns. Det var så vi gjorde i detta fall. Vi började på den sidan där flärparna fladdra ifrån henne för att minimera hotkänslan. När hon var lugn där gick vi över till andra sidan.

Steg 4: Gå igenom. Jag gjorde en öppning genom att binda några flärpar ihop. Varje gång hon var lugn med situationen gjorde jag öppningen lite mindre genom att släppa ut en flärp i taget tills alla hängde lös.

Någon gång däremellan släppte hennes misstro och hon började undersöka saken närmare. När den klassades som icke-livsfarligt började hon beta.

Genom att bryta ner uppgiften gjorde jag den precis så stor att hon ganska lätt kunde komma över sin rädsla. Efter varje framgång gjorde vi en liten paus och då och då erbjöds en lucernpellet. Vi gjorde inte allt i ett svep heller utan under tre tillfällen. Varje tillfälle utgick vi från steg 1. Det kommer krävas några repetitioner innan de första stegen kan hoppas över. Hon kommer visa mig när hon är redo. :)

Värd på Natural Horsemanshipwww.ap-horsemanship.com

Den som tror sig veta allt vet bara det han vet.
Den som vet att man aldrig blir fullärd kommer växa livet ut.

  • Redigerat 2020-11-10 19:01 av ähnchen
Annons:
Gronstedt
2018-09-10 09:25
#1

❤️ Mycket bra metod!

Gronstedt
2018-09-11 12:36
#2

Samma metod, i mindre skala, har vi använt för att komma framåt i körningen. I stället för att till exempel försöka göra en komplett vändning i ett svep tar vi ett steg bakåt - eftergift - stilla - andas. Ett steg bakåt - eftergift - stilla - andas.  Ett steg åt sidan - eftergift - stilla - andas. Ett steg bakåt - eftergift - stilla - andas … 

Allt blir så mycket lugnare och trevligare på det här viset ❤️

ähnchen
2018-09-12 06:34
#3

#2 😍 Perfekt ju! Hur kommer vägen se ut fram till en hel vändning? Kommer ni ha mellansteg och vilka i så fall? 🙂

Värd på Natural Horsemanshipwww.ap-horsemanship.com

Den som tror sig veta allt vet bara det han vet.
Den som vet att man aldrig blir fullärd kommer växa livet ut.

Gronstedt
2018-09-12 09:47
#4

#3: När jag träffade den här hästen var hon väl inkörd, men inte utbildad i finliret, och jag hade nästan ingen körerfarenhet alls. Så jag gjorde fel från början, när jag försökte vända häst och vagn som man vänder en bil med släp - backa och köra fram och snurra hit och dit på utan paus emellan när det behöver korrigeras. 

Det gjorde att allt gick väldigt fort och långt och vagnen knöt sig eller höll på att välta medan hästen slängde upp huvudet och hoppade framåt, bakåt  eller i sidled som en stressad gummiboll för varje snabbkorrigering jag försökte göra. Alla blev stressade och skärrade och det var inte bra alls. Visst gick det att vända, men det var yvigt och stressat och inte alls innanför markeringarna.

Det dröjde innnan  jag begrep att grunderna inte satt som de skulle och att det var där vi måste börja. Jag var inte tillräckligt känslig och tydlig i hjälperna för att göra det så fort, och att hästen inte var tillräckligt trygg på vad syftet var. 

Jag började med att träna på fram, back, stopp, höger, vänster vid hand för att komma överens om hjälperna. Sedan samma sak i töm. Till exempel är vi nu överens att HÖGER med eftergift i hand betyder "gå  åt höger under framåtrörelse", medan HÖGER utan eftergift betyder "gå rakt åt höger utan framåtrörelse" eller, mellan skaklar "gå åt höger utan att vagnen rullar framåt". Rösten, förstärkt med sidförande pisk, säger vilket håll, handen säger hur mycket  framåt. 

Sedan har vi arbetat in RÄCKER!, vid behov förstärkt med pisken när det är dags att avbryta rörelse bakåt eller i sidled. När hon svarar korrekt på RÄCKER! följs det alltid av eftergift och paus, även om det bara är en tiondels sekund, innan nästa hjälp.

Det har varit många gånger hon börjat backa i töm … och backat … och backat …. tills hon backat in i mig och jag stått och knackat på svansroten med näven och sagt RÄCKER! RÄCKER! RÄCKER! för att bli tyst och stilla och avspänd när hon väl stannar. Även om det har varit i stort sett med bakfötterna på mina tår. Men nu fungerar det nästan varenda gång.

Så ja, vi har mellansteg. Varje vändning består  av bara mellansteg. Det finns inga "hela vändningar", det finns bara långa rader små fina manövrer tills ekipaget  har kommit runt, eller in i port, eller vad jag nu vill göra. 

Med tiden kan man kanske göra alla manövrerna i snabb följd, så det ser ut som en enda rörelse, men för mig kommer det nog alltid att handla om en lång rad små steg med eftergift emellan 🙂.

ähnchen
2018-09-29 19:40
#5

#4 Mycket trevlig läsning, Gronstedt! Du skriver mycket bra om många viktiga saker. Grunderna, tydlighet, känslighet, konsekvens och trygghet. Summan kan bara bli så bra som kvalitén av de enskilda ingående delarna.

Otydlighet från vår sida leder inte sällan till förvirring och frustration, på båda sidor. Jag brukar visualisera det på mina föreläsningar genom att peka åt båda håll samtidigt. Pekar jag åt ett håll är det tydligt för hästen vart jag vill att den ska gå men pekar jag åt båda blir det lätt ett steg åt ett håll, sedan tillbaka, försöka med andra hållet, känns inte bra heller och så följer antingen uppgivenhet, nervösa ryck eller chansning. Men det kan lätt bli så när man pekar med ena armen och samtidigt lyfter andra handen för att kunna vifta med repet.

Om vi inte är känsliga med våra signaler och att tolka hästens signaler kommer vi lägga för stort tryck eller missa viktig input om hur hästen mår. Vi kanske backar upp för sent och framstår som inkonsekventa.

Och om hästen inte känner sig trygg i sig själv, eller med oss, är orosmoment garanterade, vilket genast minskar inlärningsförmågan.

Och ja, allt kommer alltid vara en rad minimanöver. Samtidigt tror jag att vissa delar, vanligtvis de som man har jobbat längst och oftast med, kommer att sitta så bra att samspelet kommer flyta på som om allt vore en stor enhet. Något man knappt tänker på längre men som ändå funkar för ett inspelat team. ❤️

Värd på Natural Horsemanshipwww.ap-horsemanship.com

Den som tror sig veta allt vet bara det han vet.
Den som vet att man aldrig blir fullärd kommer växa livet ut.

Upp till toppen
Annons: