Annons:
Etikettövningar-id-er
Läst 2397 ggr
ähnchen
2018-07-12 21:38

Att gå på en 20 meters tur

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Genom att välja var vi jobbar med hästen och var vi vilar kan vi ändra hästens syn på vad som är bra och mindre bra platser. Samma princip gäller när vi ska gå på tur och hästen dras till trygghet, flocken, mat eller eftergift helt enkelt. Vi kan tvinga de flesta hästar att lämna gården. ”Kom igen, var inte dum nu. Vi ska bara ut i skogen ju.” Hästen kommer gå lika gärna som en mörkrädd människa ner i kolsvarta källaren. Men hur kan man göra för att hästen vill gå ut på tur?

Förutsättning för denna övning: hästen måste ha kommit så pass långt i sin träning att den

- följer mig utan tvekan ut på promenad (med mig på marken)

- är ok med mig i sadeln

- kan gå på långa tyglar i alla gångarter (dvs. kontrollera sig själv)

- alltid är kontaktbar när jag tar upp en tygel

- har lärt sig att varva ner under fokusarbetet.

Utgångspunkten är en plats som hästen är ok med. Det kan vara gården, paddocken, utanför hagen mm. Efter uppsittning, förutsatt att allt fortfarande är lugnt (jobba alltid med hästen du har idag), ber jag hästen att gå och lämnar den ifred så fort den rör på sig. Det finns två möjliga reaktioner.

a) Hästen lämnar platsen utan att tveka

b) Hästen går några steg men vänder sedan tillbaka

I fall a) ber jag hästen efter ca. 20 meter att vända tillbaka. Går den lika lugnt som när den lämnade platsen kan vi vända vid utgångspunkten och ge oss ut för att checka av 40 meter. Har den bråttom tillbaka jobbar vi på utgångspunkten till hästen VILL lämna och ger oss ut till 20 meter igen – om inte hästen vänder innan, dvs. b) inträffar. Det är väldigt vanligt att det blir sämre innan det blir bättre, en generell tumregel.

I fall b) följer jag med hästen tillbaka och jobbar på utgångspunkten till hästen VILL lämna den.

Stannar hästen på väg ifrån utgångspunkten får den göra det och vila en kort stund innan jag ber den att gå igen. Den får inte vila på utgångspunkten som den redan tycker om.

Om vi alltid ger hästen ett val att komma tillbaka till tryggheten när den känner att den behöver det kommer ni inte hamna i konflikt och hästen bygger inte upp någon större oro. Så småningom lär den sig att utgångspunkten är ganska jobbig, men att traska iväg är rätt skönt, får då lämnas man ifred. Den lär sig att uppskatta den gemensamma turen.

På bilden syns jag och Grynet på vår första tur förra veckan. Vi kom ca. 100 m vilket kan kännas väldigt kort. Mycket jobb blev det när kompisen men vi hade aldrig någon fight, inga större stressmoment och istället en löpande kommunikation.

”Du, jag vill gå till Vivi.”

”Helt ok men då får du gå i små cirklar hos henne.”

”Suck… Nä, nu blir det jobbigt. Jag vill gå någon annanstans.”

”Jättebra, då släpper jag.”

”Jag ångrar mig. Jag vill gå till Vivi.”

”Helt ok men då får du gå i små cirklar hos henne.”

Osv.

Värd på Natural Horsemanshipwww.ap-horsemanship.com

Den som tror sig veta allt vet bara det han vet.
Den som vet att man aldrig blir fullärd kommer växa livet ut.

Annons:
Rafflan
2018-07-13 00:35
#1

Hästen vill till Vivi, väl där får den göra något jobbigt/tråkigt tills den väljer att göra det Du vill. Är inte det att använda negativ förstärkning för att få hästen att välja det du vill? 
Även om det inte skadar hästen blir det ju något dåligt att gå till Vivi som får hästen att välja att göra som du vill, inte för att hästen tycker att det du vill är kul utan för att slippa undan det "negativa"

Hur tänker du kring det?

ähnchen
2018-07-13 11:25
#2

Ja, det är JAG som vill rida ut, inte Grynet. Det ligger utanför hennes komfortzon varför hon vill gå tillbaka till Vivi. Istället för att tvinga henne ut ur sin komfortzon ger jag henne möjlighet att själv lämna den genom ett val mellan att stanna och jobba eller lunka iväg. Jag ger henne inget helvete när hon går tillbaka och väljer "fel" utan ber henne om ett enklare jobb som att skritta i små cirklar. Jag skulle också kunna välja att aldrig rida ut och sluta utveckla henne. Man lär sig och växer när man kliver utanför komfortzonen, framför allt när man själv väljer att göra det. Hon skulle aldrig välja det om jag inte skulle göra det lite jobbigare för henne ibland att stanna innanför sin zon. Eftersom Vivi är en bra plats övriga 22 timmar om dygnet, samt att jag alltid tillbringar tid med flocken i hagen innan vi går iväg och efter att vi kommer tillbaka lider inte relationen hästarna emellan. Negativ förstärkning får Grynet i det ögonblicket som hon väljer att lämna platsen och får EFTERGIFT. Kom ihåg att negativ förstärkning är att dra av/ta bort en störning, i detta fall trycket att gå i små cirklar, så att livet blir angenämare. Tänk minustecken, därav ordet 'negativ' i begreppet. Dvs. det känns bra att välja "rätt". Belöningssystemet i hjärnan triggas och med tiden kommer det kännas bra att lämna flocken. Eftersom det inte appliceras något tryck när hon kommer tillbaka efter ett pass samt medan de tillbringar övrig tid tillsammans kommer det också kännas bra att komma hem. Slutresultatet, ökad självtrygghet hos hästen, är det värt att "utsätta" hästen för lite jobb tills den har lärt sig då den mår bättre i långa loppet.

Värd på Natural Horsemanshipwww.ap-horsemanship.com

Den som tror sig veta allt vet bara det han vet.
Den som vet att man aldrig blir fullärd kommer växa livet ut.

Rafflan
2018-07-13 16:46
#3

#2 jag är mer i tanke banorna, varför vill hästen inte lämna gården, osäker? tycker det är tråkigt att rida ut? eller liknande och fokusera på vad kan man göra för att hästen ska tycka det jag ber om är kul :)

När det kommer till hantering och situationer som kan bli farliga kan jag vara tydlig med hästen för annars kan det ju bli farligt.
Men när det kommer till träning/övning vill jag att hästen ska tycka det är kul, tex att det är kul/mysigt att ridas ut i skogen, och känna trygghet med mig och att vi kan lämna gården/flocken/komfortzon :)

Gronstedt
2018-07-14 15:37
#4

#3: Det som TS beskriver är ju ett sätt att få hästen att tycka det är kul att ridas ut, och att få den att känna trygghet med ryttaren när de ger sig ut tillsammans. Hur tycker du annars att man ska åstadkomma det?

Rafflan
2018-07-15 16:59
#5

#4 fast ridningen är ju oförändrad?

tex om hästen inte vill lämna gården för den tycker det är tråkigt att bli riden, så genom att göra det jobbigare/tråkigare att vara kvar på gården tills den väljer att bli riden gör ju bara att hästen väljer det minst jobbiga/tråkiga. Man har ju inte förändrat något i ridningen :/

Trygghet bygger man först från marken häst och ryttare ihop, först hemma på gården, sen börja gå promenader till hästen är trygg att lämna gården ihop med ryttaren. Då hoppar man upp och rider ut, om hästen är trygg vid promenader men inte vill ridas så är ju frågan om det beror på smärta, utrustning som inte sitter bra, eller om ryttaren kräver för mycket från hästen så den ser ridningen som något negativt, och då får man jobba på det också :)

Gronstedt
2018-07-15 18:16
#6

#5: Oförändrad är den väl inte?

Men jag undrade hur du skulle göra för att göra ridningen roligare och mer intressant.

Annons:
ähnchen
2018-07-16 09:37
#7

#5 Det du undrar står i det jag har skrivit. Det står dock ingenstans att hon är rädd för själva ridningen, se förutsättningarna i #0 för att ens börja med denna övning. Vi kan också rida ut tillsammans med andra utan problem. Det är att våga ge sig ut själv som hon tycker är lite läskigt när ingen finns på marken "med henne". Hon behöver först komma över tröskeln och inse att hon faktiskt klarar av det innan hon kan tycka att det är kul. Övningen ger henne möjlighet att välja själv hur mycket hon vågar. Varje pass börjar från marken för att säkerställa att hon är avslappnat och fokuserat innan vi tar nästa steg, just för att inte äventyra förtroendet vi har byggt upp under flera års arbete.

Värd på Natural Horsemanshipwww.ap-horsemanship.com

Den som tror sig veta allt vet bara det han vet.
Den som vet att man aldrig blir fullärd kommer växa livet ut.

ähnchen
2018-07-16 09:40
#8

Som #6 skriver, berätta gärna hur du gör.

Värd på Natural Horsemanshipwww.ap-horsemanship.com

Den som tror sig veta allt vet bara det han vet.
Den som vet att man aldrig blir fullärd kommer växa livet ut.

Rafflan
2018-07-16 18:57
#9

#6 & #8 hur man får hästen att tycka det är kul beror på vad hästen gillar, skritta på långa tyglar i skogen? fart som trav och galopp? blir snabbt uttråkad och behöver få göra olika enkla övningar? 
och sedan fokuserar man på det hästen tycker att kul och försöker få hästen positiv till ridningen, när den är positiv och tycker det är kul kan man börja jobba/träna ett par steg/meter, och sen kul-ridning igen och sen ökar man långsamt på träningen mer och  mer utan att kräva mer än hästen klarar och mycket viktigt att se till att hästen fortfarande tycker ridningen är kul,

ähnchen
2018-07-16 21:24
#10

#9 Hur många människor känner du som längtar efter måndag eftersom de då får åka till jobbet igen? Hur många tycker att jobbet är helt ok? Hur många suckar en söndag kväll och hur många får till och med panik? Jag känner ett par individer som verkligen älskar sitt jobb, många som är nöjda, lika många som suckar och några som får panik. Jag började med att sucka, framför allt eftersom jag var osäker. Men jag lärde mig att jag kunde saker och att inte allt är skrämmande. Och efter många år i arbetslivet kan jag tycka ibland att det är kul att åka till jobbet. Men jag längtar sällan efter måndagar. Men jag mår bra med det! Grynet började med panik. Idag tycker hon att det är ok. Då har vi kommit långt. Det hon tycker "är kul" är mat, hästar och vila. Vi flätar in dessa bitar i våra arbetspass och hon har allt färre farhågor. Jag hoppas såklart att hon en vacker dag tycker att det är kul att rida ut utan andra hästar eller mig bredvid men som skrivit tidigare är första steget att hon förstår att hon kan.

Värd på Natural Horsemanshipwww.ap-horsemanship.com

Den som tror sig veta allt vet bara det han vet.
Den som vet att man aldrig blir fullärd kommer växa livet ut.

Gronstedt
2018-07-17 08:55
#11

#9: "när den är positiv och tycker det är kul kan man börja jobba/träna ett par steg/meter, och sen kul-ridning igen och sen ökar man långsamt på träningen mer och  mer utan att kräva mer än hästen klarar och mycket viktigt att se till att hästen fortfarande tycker ridningen är kul". Jag tycker det är väldigt likt det TS beskriver? Låt hästen göra det den helst vill en stund, pressa den att göra lite av det den inte vill, och återgå sedan till det roliga, så lär den sig med tiden att vilja det den inte ville från början.

När jag går ut i hagen och säger till medryttarhästen att vi ska jobba, så får jag reaktioner mellan "Neeeeej jag soooooover ju!" och  ett vänligt "Visst kan vi det", beroende på väder och klockslag. Men jag har aldrig fått ett "Jajajajaja jobbjobbjobb, YAAAY!". Oftast är hon helt OK eller till och med ganska tillfreds med att arbeta - men om hon tycker det är så väldigt kul vet jag inte …

Upp till toppen
Annons: