Övningar och Idéer

Om fokus, gräs och olyckor

2017-04-19 21:10 #0 av: ähnchen

En eller annan av er har säkert någon gång dragits bort till närmaste gräsplätt, foderhink, höbal mm. Ofta är det ingen större sak, som mest ett irritationsmoment. Men det kan gå väldigt fel när hästens foderfokus tar över.

Jag har sett och själv upplevt situationer där det hade kunnat gå väldigt fel.

En häst som pushar ägaren i boxväggen för att komma åt krubban. Bara ett blåmärke och hästen fick maten som belöning.

En ponny som sparkar mot människan eftersom människan envisas med att försöka dra den från höet. Den missade eftersom människan släppte taget och ponnyn fick höet som belöning.

En häst som tog genvägen över gödselstacken för att komma förbi människan till det goda gräset sjönk ner och fastnade med foten i gödselstackens mur. En tappsko och ett litet skrapsår blev konsekvensen. Hästen fick inget gräs som belöning eftersom den var lite skärrad efter händelsen och valde för en gångs skull att fokusera på annat än mat. Samma sak med en häst som trasslade in sig i grindsnören eftersom den hade så bråttom att komma till stall och mat att den valde fel sida och ryckte snören ur människans händer när den precis krokat ur dem. En skärrad häst, inget mer.

En människa blir översprungen av sin häst i ett försök att ge den ett äpple. Problemet var att andra hästen i hagen ville ha sitt äpple först och bet den andra i rumpan för att den skulle flytta på sig – vilket den gjorde. Här var resultatet en rejäl mörbultat människa.
Exemplen är många.

Just det där med insläppshysterin går att undvika om de får mat en halvtimme efter att de har gått in så att de inte förknippar insläpp med mat.

I övrigt har jag som grundregel att jag alltid lätt ska kunna påkalla hästens uppmärksamhet, även om den precis har stoppat sin långa nos i en hink med god mat. Det ska räcka med ett lätt drag i linan för att den ska lyfta på huvudet och titta på mig. Inte för att den inte ska få äta i lugn och ro (det får den i 99,9% av fallen) utan just för att undvika olyckor eftersom fokus på maten tar över.

Det finns miljontals möjligheter att träna på detta – överallt där det växer gräs. Gå mot en gräsplätt och se vad hästen gör. Drar den förbi dig? Stannar den bakom dig? Sänker den girigt huvudet eller börjar beta normalt?

“Don’t say don’t, say do.”

Dvs. ge hästen något att göra istället för att hindra den från att göra fel. Lite drag i repet är betydligt mindre jobbigt än att flytta framdelen, bakdelen, trava på en volt mm. Ge hästen en uppgift som för med sig att den inte kan äta längre. Ge den en ny chans efter utfört uppdrag. Står hästen kvar låt den vila. Drar den mot maten igen får den en ny uppgift. Överkorrigera inte i början. Den får titta dit men så fort det följer en rörelse på tittandet behövs en ny uppgift. Funkar det bra på ett ställe, prova samma sak på ett nytt. Det behöver inte vara långt ifrån det första.

Finns inget gräs i närheten eller att hästen kanske inte får äta gräs kan du göra samma sak med en foderhink. Ställ den i paddocken och gör precis som ovan om hästen drar mot foderhinken. Om hästen går på en volt som buktar ut mot hinken, eller om hästen saktar ner just där, be om ett snabbare tempo. Är volten rund till slut flytta på hinken och gör om.

När får hästen äta då? När hästen står kvar tills hinken sätts ner framför den, med öronen framåt. Tar den ett steg mot hinken eller lägger öronen bakåt ställer jag hinken där jag är och ger hästen något att göra.

Värd på Natural Horsemanshipwww.gnagarfantasten.se

Den som tror sig veta allt vet bara det han vet.
Den som vet att man aldrig blir fullärd kommer växa livet ut.

Anmäl
2017-04-26 20:04 #1 av: Resershettisen

Så intressant!!! Arbetar just nu med att få min häst att ha fokus på mig istället för gräset. Går jag i närheten av gräset så är det bara GRÄS GRÄS GRÄS som gäller o säger jag nått annat så blir hon sur. Därför är det så tråkigt nu när sommaren kommer för man kan inte tex tömköra på gräsmattan för då är det bara mat som gäller..

Anmäl
2017-04-27 10:17 #2 av: Gronstedt

Jag har redan från början stoppat in en liten träning av detta slag i umgänget med fröken Mycket Matorienterad Häst. Från dag 1 för 1,5 år sedan har jag insisterat på att hon ska gå ut genom grinden, svänga runt och vänta tills jag stängt, sedan gå med mig utan mellanmål. Gör hon det leder jag henne till en fläck som jag bestämmer och ger henne tillstånd att beta en stund (det finns nästan alltid några strån man kan fnalla på, även på vintern, gör det inte det får hon en godis i stallet). Om hon drar och envisas så går vi raka vägen in i stallet och det blir inget godis där heller.

Vid utsläpp ska hon på samma sätt vänta utanför tills jag öppnat grinden och gå raka vägen in i hagen så att jag kan stänga. Gör hon det så får hon en godis över staketet när det är stängt, om hon försöker tjyvbeta så blir det inget godis.

Hon är påfallande mycket lydigare med  mig än med andra och påfallande mycket lydigare än sina lika matorienterade hagkompisar. Ändå får hon mer gräs än någon av dem. Hon är smart nog att begripa att det lönar sig att se väluppfostrad ut Oskyldig.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.