Annons:
Etiketthästpsykologi
Läst 6358 ggr
ähnchen
8/9/16, 12:56 PM

Hästens små signaler

Vad hände innan det som hände hände? Ibland gör hästar något som kommer från ingenstans. Eller? Hästar är ofta väldigt subtila med de första signalerna, när de t.ex. misstycker eller känner sig otrygga. Men signalerna finns där och för den observanta talar de om att något inte står rätt till. Dessa små signaler hjälper oss i träningen att ha rätt timing och att hitta startpunkten. Hästen är uppmärksam på ALLT vi gör och lär sig, även av våra omedvetna handlingar. Att vi är lika uppmärksamma på allt hästen gör och medvetet reagerar på det är ytterst viktigt.

Har du någon gång upplevt att hästen ”utan någon förvarning” kastar sig? Kanske på ett ställe som den annars går förbi utan problem? För att förstå varför det hände behöver man ställa sig frågan om vad som hände innan det som hände hände, inte bara 5 sekunder innan utan sedan vi började dagens samvaro med hästen. För att öka förståelse för den stora reaktionen jämförs hästens stresstålighet med en bägare. Det sägs att en häst kan hantera en bägare full med oro. Varje liten droppe bidrar till att fylla bägaren. Sedan kommer sista lilla droppen som gör att den rinner över. Det är då hästen känner att det blir för mycket och reagerar stort.

Tänk dig följande situation. Det är en fin solig dag utan blåst, perfekt för att rida ut. Du hämtar hästen från hagen och den verkar vara avslappnad och följsam. På gården står en kärra som inte brukar stå där. Hästen tar ett steg i sidled och kastar misstänksamma blickar när ni går förbi den.

Inne i stallet är hästen lugn igen. Du borstar hästen och sadlar den. Den har lite sadeltvång och brukar kasta lite med huvudet när man spänner gjorden men annars går det bra. Pallen du kliver upp från får du flytta några gånger efter hästen då den inte tycker om att stå precis bredvid den, men sedan kan du hoppa upp och rida iväg.

När ni lämnar gården kommer de andra hästar fram till grinden och din häst blir lite segare i stegen. Han vill helst stanna hemma men inser att du inte kommer ge dig och börjar gå framåt lite bättre igen. Hästen blir nyfiken på ett par människor med hund som ni möter på den annars lugna vägen. Ni passerar varandra, hästen håller lite extra koll på hunden och sedan är ni på väg igen.

Fem minuter senare kommer en bil bakifrån som saktar in och passerar er med bra avstånd. Hästen tycker att bilar är lite läskiga och vill gärna snabba på stegen men du tar upp tyglarna och kan hålla honom tillbaka. Situationen går över men hästen tar lite kortare snabbare steg nu. ’Snart kommer skogsvägen, där kommer han lugna ner sig’ tänker du. Det gör han och stegen blir lite längre igen men när ni kommer till det välta trädet som har legat där ett tag kastar sig hästen ”helt plötsligt och utan minsta lilla förvarning” åt sidan…

Även om hästens ”bägare” har varit helt tom när du hämtade hästen från hagen har kärran, sadeln, pallen och/eller du i den upphöjda positionen på pallen (som du sedan är kvar i på hans rygg), den lätta separationsångesten att inte vilja lämna flocken, människorna, hunden, bilen, plus att du vet att hästen inte gillar bilar och spänner dig en aning, och till slut trädet bidragit till att fylla koppen. Trädet var bara droppen som lät bägaren rinna över. Hästen har reagerat på många saker och gett dig information om att den inte känner sig trygg. Men eftersom den gick att hantera i alla dessa situationer kändes det som om allt var i sin ordning efter respektive händelse.

Det här är bara ett exempel och vad som oroar just din häst och/eller dig själv är individuellt. Men oavsett vad det är så släpper hästar inte bara det som hänt, även om de fortsätter till synes lugn igen, utan bär på det en stund vilket gör att bägare fylls. Men om vi vid varje reaktion ser till att hästen kommer över det som skrämmer den, hjälper vi hästen att tömma bägaren igen.

Var observant på varje reaktion från din häst. Sneglar den mot något, väjer, höjer huvudet, saktar in eller stannar så är det hästens tecken till dig att något inte står rätt till. Ta det som värdefull information för att bättre förstå din häst och ett underbart tillfälle att göra din häst ännu tryggare och nöjdare.

Skippa ridturen när du stöter på patrull och jobba på de små grejorna. Gå förbi kärran 100 gånger om så behövs tills hästen inte bryr sig om den längre. Se till att jobba bort sadeltvånget så att hästen slipper känna obehag vid varje sadling i framtiden. Jobba med hästen med och från pallen så att den känner sig trygg med den och dig däruppe. Be en vän om hjälp och möt den 100 gånger på samma väg (bra om det är en vän med hund 😉 ), rid förbi allt den sneglar på så många gånger tills den inte bryr sig längre. Lägg olika grejer i paddocken och rid förbi dem. Varje hinder som hästen lär sig att hantera stärker hästen, dvs. du behöver inte rida förbi alla föremål på jorden. Efter ett tag kommer den helt enkelt passera grejer även om den aldrig har sett dem förut. Du kan självfallet göra allt detta även från marken. Svårare än så är det inte 😉

Har hästen starka drag till flocken/gården går det självfallet att lösa det också men det får bli ett eget kapitel.

Värd på Natural Horsemanshipwww.ap-horsemanship.com

Den som tror sig veta allt vet bara det han vet.
Den som vet att man aldrig blir fullärd kommer växa livet ut.

Annons:
Gronstedt
8/9/16, 1:12 PM
#1

Instämmer, men vill ändå tillägga ett kompletterande sätt att arbeta. 

Jag var på en kurs där ledaren beskrev det där på ett bra sätt, med "lådor". Varje häst har en viss mängd stress den klarar innan den flyger i luften. Varje stressmoment är en "låda" och när lådtraven blir tillräckligt hög klarar den inte mer utan flyger i luften för minsta lilla - som ett kullfallet träd som den annars bara sneglar på.

Man kan och bör förstås göra stressen och därmed lådorna mindre genom att vänja hästen vid olika saker, som kärran och hunden i #0. Men när kärran väl står där på gården kan man också göra en "lådtrave" som går nedåt - ett slags "grop" att lägga stresslådorna i, så att traven inte blir så hög. Den dagen kärran står på gården, var noga med att borsta med samma borste som vanligt, på samma sätt som vanligt, lika länge som vanligt. Klia på alla de goa ställena som du brukar. Ha på dig samma jacka som du brukar, använd samma utrustning som förra gången … 

När det alltså kommer ett ovant moment (som kärran), se till att allting annat är så vanligt som möjligt. Använd inte dina nya stövlar samma dag som du ska rida en ny väg. Prova inte det nya huvudlaget den dagen det står en traktorkärra på gården. Använd inte den nya jackan samma dag som avverkningsmaskinerna brötar i skogen. Ju fler småsaker som är som vanligt, desto fler konstigheter klarar hästen att hantera innan det blir för mycket.

ähnchen
8/9/16, 1:17 PM
#2

Bra där! Jag gillar liknelsen med traven. När det blir för många lådor rasar traven ihop = stora reaktioner. Klockren! 🙂

Värd på Natural Horsemanshipwww.ap-horsemanship.com

Den som tror sig veta allt vet bara det han vet.
Den som vet att man aldrig blir fullärd kommer växa livet ut.

Upp till toppen
Annons: