Övningar och Idéer

Fokus och balans (FoB)

2015-11-29 19:37 #0 av: ähnchen

Artikeln beskriver hur du kan jobba med hästens fokus när du inte har tillgång till roundpen eller paddock.

I ”Få hästen att vilja fokusera på dig” beskrivs hur du kan jobba med hästens fokus genom att jobba hästen lös. I denna artikel beskrivs hur samma sak kan uppnås när du inte har tillgång till en roundpen eller paddock. Övningen kallas för Fokus och Balans (FoB) därför att hästen ska vara redo att ge sig av åt vilket håll som helst när den stannat på mitten. Dessutom ska den röra sig med energi och samtidigt vara avslappnad. Bådadera den bara kan göra när den har fokus på dig och reagerar prompt på dina signaler utan att vara distraherad av saker som händer runt omkring.

Du börjar från en position mitt emot din häst. 

Startpunkten

Skicka iväg hästen genom att driva hästens framdel ifrån dig.

1) Peka åt det håll som hästen ska röra sig åt. Hästen kommer även känna rörelsen i grimman.

2) Smacka

3) Driv på hästen genom att svänga änden av ledrepet, eller ett longerspö eller carrot stick.

4) Gå på en rak linje mot hästen.

Jag pekar, svänger repet och går mot Grynet men hon svarar segt. Jag lade inte in tillräckligt med energi i mina rörelser.

Börja alltid med en mjuk signal (peka), och trappa upp energin så mycket som behövs för att få önskat resultat så att hästen lär sig att svara på små signaler. Allt eftersom kommer det räcka med att peka. Gör så lite möjligt men så mycket som behövs. Var konsekvent och sluta inte utan att det händer något. Släpar sig hästen därifrån behöver du lägga in mer energi så att den tar av ordentligt. Då kommer den gå framåt med energi och hålla farten. Allt ligger i starten. 

Viktigt: När hästen lär sig detta kan det hända att den vänder inåt igen när du släpper trycket. Det är ok! Gör om från början helt enkelt, framåtrörelsen kommer av sig själv. Viktigt också att hästen tar av genom att röra bogen i sidled ifrån dig, inte genom att gena genom cirkeln och därmed ditt personliga utrymme.

Vi gör ett omtag och nu händer det grejer.

Så fort hästen rör på sig slutar du driva på. I början spelar gångarten ingen roll här heller. Hästen ska fortsätta gå tills du ger den en ny uppgift. Själv står du i mitten och har kroppen riktat mot hästens revben.

Lämna hästen ifred när den gör sitt jobb

Backar hästen istället för att ta av fortsätter du peka, svänga repet och gå mot den tills den gör ett första steg med bogen åt rätt håll. Sluta omedelbart driva på så att hästen förstår att det var det du ville. Vänta en kort stund och börja om. För vissa hästar kan det behövas ett antal omgångar. Tappa inte tålamodet utan repetera bara. Den kommer förstå så småningom. Kommer ni inte framåt filma er och se om du på något sätt behöver justera kroppsspråket.

När ni har etablerat starten och hästen rör sig framåt på en cirkel runt dig kommer del 2 i övningen, att stanna hästen. Till skillnad mot hooking on där du ”drar” hästen till dig driver du här bakdelen ifrån dig tills hästen återigen står mitt emot dig. När hästen flyttar ut bakdelen ifrån dina signaler ska den trampa under sig med inre bakben. 

Gör så här: Korta ner repet en armslängd, men istället för att dra hästen till dig går du mot hästens bakdel. Hela din kropp ska då riktas mot bakdelen. Du kan förstärka signalerna genom att svänga repet mot bakdelen.

Greppa repet en armslängd närmare hästen
Vänd din kropp mot hästens bakdel och gå mot den raka vägen
Grynets inre bakben trampar fint under (hade inga bra bilder från samma håll så tänk dig det hela spegelvänt :) )
Vi slutar där vi började, mitt emot varandra
Grynet får vila en stund innan vi gör om övningen.

Gör hästen ett bra jobb låt den stanna och vila så att den förstår att den gjort rätt. 

Fortsätter den gå ber du hästen att byta håll. Ta repet i andra handen, peka åt nya hållet, sväng repet och gå mot hästen igen. Efter ett antal byten kommer hästen att ana att den ska vända och då flytta bakdelen utåt för att vara redo. Stanna upp då och vänd dig bort lite från hästen som eftergift för att visa att det var det du ville.

Det är viktigt att hästen flyttar ut sin bakdel istället för att komma in med framdelen. Hästen ska hålla sig på respektfullt avstånd och inte invadera ditt personliga utrymme. Kommer hästen in får du skicka iväg den igen.

Jag brukar säga att en häst kan en övning där den gör rätt tre gånger i rad. Dit kommer man sällan vid första försöket. Se då till att avsluta när det har fungerat bättre än någon minut innan, oavsett om det är sämre än när ni började passet.

En annan sak: Du kan inte kräva hästens uppmärksamhet. Istället för att vara frustrerad och dra i linan när hästen är mer intresserad av något annat än dig ger du den en uppgift istället och låter den vila när den har bra fokus. Då gör du rätt sak lätt och fel sak svår.

Testa uppmärksamheten genom att röra på dig när hästen tittar någon annanstans. Kommer huvudet tillbaka låt den vara för då har den aldrig checkat ut. Fortsätter hästen att glo får den jobba.

Värd på Natural Horsemanshipwww.ap-horsemanship.com

Den som tror sig veta allt vet bara det han vet.
Den som vet att man aldrig blir fullärd kommer växa livet ut.

Anmäl
2016-07-26 06:53 #1 av: ähnchen

Artikeln är redigerad. Jag lade till ett fjärde steg, dvs. ett nytt steg 2), i upptrappningen, nämligen att smacka,  När man i ett senare skede börjar med ridning och lär hästen vad skänkeln betyder blir skänkeln 1) som man backar upp med att smacka. Då känner hästen redan igen signal nummer 2) och har lättare att lära sig skänkelhjälpen.

Värd på Natural Horsemanshipwww.ap-horsemanship.com

Den som tror sig veta allt vet bara det han vet.
Den som vet att man aldrig blir fullärd kommer växa livet ut.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.