Annons:
Etikettövningar-id-er
Läst 6010 ggr
ähnchen
11/7/15, 6:45 PM

Vikten av att hitta en bra startpunkt

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Kommer du inte vidare i arbetet med din häst kan det bero på att uppgiften är för stor för hästen att klara av. Oavsett vad du vill göra med din häst är det viktigt att hitta rätt startpunkt. Identifiera exakt var det börjar strula eller var det börjar kännas osäkert och jobba därifrån i små steg.

Det låter självklart att man inte bara kan köra igång med galoppombyten i varje språng när hästen aldrig har gjort det förut. Först behövs en jämn och bra galopp i båda varv. Sedan lägger man till halvhalter och när de funkar perfekt kan man börja med ett första galoppbyte. När hästen har lärt sig det tar man två byten på en långsida, sedan fyra steg emellan, sedan tre, sedan två och efter många träningspass är man i mål.

Men ofta kämpar vi med helt andra problem som hindrar oss att komma i mål. Hästen är okoncentrerad när det blåser, när det finns publik mm. Den kanske inte vill gå framåt ordentligt så vi får inte den jämna galoppen vi önskar. Eller så säger den till och med bestämt NEJ genom att bocka eller stegra sig. Då kan vi behöva bryta ner uppgiften ytterligare.

För att kunna få en jämn och bra galopp måste hästen gå jämn och bra i skritt och trav först. För att göra det måste hästen vara bekväm med sadeln, med ryttaren på ryggen och till början av allt med att ha människan omkring sig. Det här går att bryta ner till ändlöst många små bitar tills de blir hanterbara. Hitta just den punkt där din häst – eller du själv – börjar bli obekväm med något och jobba därifrån och framåt. Skapa alltid en bra grund innan du tar dig an mer avancerade övningar så kommer det gå så mycket lättare.

Exempel: Hästen är rädd för soptunnor.

Passera soptunnan på ett avstånd där hästen fortfarande ignorerar den. Gå fram och tillbaka förbi tunnan och minska avståndet successivt tills hästen börjar reagera. Det gäller att hitta minsta tecken på att hästen är orolig för tunnan, till exempel att den sneglar på den eller går i en liten liten båge.

Det är startpunkten!

Grynet nosar på tunnan men stora rädslan har redan försvunnit

Nu behåller ni avståndet och marscherar fram och tillbaka tills hästen ignorerar tunnan igen, åt båda håll! Hästens hjärna fungerar annorlunda än människans så den behöver lära sig allt från båda sidor. Nu flyttar ni er lite närmare igen tills hästen reagerar, håller avståndet tills den slutar reagerar osv.

När hästen passerar direkt bredvid tunnan utan att blinka kan ni stanna bredvid den. Hästen kommer förmodligen reagera och nosa på den, kanske ta ett steg bort igen. Då är det bara att fortsätta gå igen tills ingen reaktion, sedan stanna, osv. Till slut står hästen bredvid den som bredvid dig eller bästa kompisen i hagen.

Grynet är inte längre intresserad av tunnan

Ytterligare ett steg kan vara att skicka hästen mellan dig och tunnan. Samma sak där, hitta startpunkten och fortsätt närma er tunnan stegvis.

För dig är det viktigt att själv ignorera tunnan som vilken trygg ledarhäst som helst. Gå i lugn takt, ha en avslappnad kroppshållning och låt hästen sköta sitt jobb att följa efter dig.

Har man redan kommit långt i träningen kan man ändå ha nytta av att gå tillbaka då och då och använda NH principerna för att hitta och foga ihop några glapp i grunderna. Det finns många otroligt duktiga hästar som har tävlat mycket i höga klasser men blir väldigt stressade av att åka till eller vara på tävlingsbanorna. Stärker man deras självförtroende kommer de bli betydligt mer avslappnad i stressiga situationer. En avslappnad häst har mycket lättare att fokusera på ryttaren.

Hoppas ni fick lite inspiration 🙂

Värd på Natural Horsemanshipwww.ap-horsemanship.com

Den som tror sig veta allt vet bara det han vet.
Den som vet att man aldrig blir fullärd kommer växa livet ut.

Annons:
LinaN
11/18/15, 10:58 AM
#1

VIKTIGT i övningar som med tex soptunnan är att DU som människa ska ALLTID vara mellan hästen och det farliga för att undvika att bli nermejad ifall hästen blir superskraj och slänger sig. Är hästen i mitten och du längst ifrån det farliga är risken stor för skador på människan.

Kom ihåg att det är alltid viktigt att se till att DU SJÄLV i första hand är trygg och säker, i andra hand att hästen är det. Är du mellan häst och det läskiga föremålet så kan du tillåta hästen att driva bortåt så långt som antingen krävs eller så långt som ledrepet tillåter så hästen inte blir KLAUSTROFOBISK samtidigt som den blir rädd för det är rena katastrofsituationen om man har rädsla + klaustrofobi på samma ställe.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

ähnchen
11/18/15, 3:11 PM
#2

Där pekar du på något mycket viktigt! Hästen behöver alltid ha en väg ut så att den får ett val. Annars tvingar du hästen igenom situationen och, mycket riktigt, riskerar din säkerhet.

Det leder till fler tankar hos mig. 🙂

Jag börjar alltid lära hästen först att respektera mitt personliga utrymme. Ingen häst får komma in i det utan att först be om lov. Det gör att hästen faktiskt tar hänsyn till en även när den hoppar till. En häst behöver vara extremt skrämd för att gå in i ett fast föremål som t.ex. en pelare. Om man lär hästen att man inte flyttar på sig går den inte på en heller.

Som en extra säkerhetsåtgärd har jag hästen alltid snett bakom mig när jag leder den. På så sätt har den frihet både framåt och i sidled ifall den tar ett skutt.

Blir hästen superskraj för tunnan har man missat startpunkten med flera meter och kanske behöver bryta ner uppgiften ytterligare och välja ett mindre skrämmande föremål att börja med. När hästen är ok med det och har lärt sig principen kan man gå tillbaka till tunnan, eller ett mellansteg.

Värd på Natural Horsemanshipwww.ap-horsemanship.com

Den som tror sig veta allt vet bara det han vet.
Den som vet att man aldrig blir fullärd kommer växa livet ut.

LinaN
11/18/15, 3:39 PM
#3

#2 det behöver ju inte vara tunnan i sig som skrämmer när man tränar heller, det kan vara så att man är på tryggt avstånd och hästen har accepterat och gillat läget när man gått förbi flera gånger och just denna gången så är det en katt i grannens hus som river ner en blomkruka. Ljudet är för diffust för dig att höra men hästen hör det och TROR att tunnan är på väg att käka upp honom ;)

Det är också bra att ta i beaktande när man tränar, att om hästen gjort samma sak flera gånger och sedan gör något helt osammanhängande kan vara så enkelt som att det har med något helt annat att göra än det man sysslar med. :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Upp till toppen
Annons: