2015-11-01 20:17 #0 av: ähnchen

För att skapa en god relation. För att stärka hästens (och vårt eget) självförtroende. För att bygga grunden till allt annat arbete. Och framför allt för att ha roligt tillsammans!

Det naturliga med Natural Horsemanship (NH) är att kommunicera med hästen på hästars vis. På det sättet underlättar man för hästen att tolka signalerna man ger och förebygger missförstånd som lätt leder till frustration, på båda sidor. Ju bättre man förstår hur hästen funkar desto enklare blir det att undvika fel beteende från människans sida. NH är inte bara markarbete utan principerna fortsätter gälla på hästryggen. Lägger man en bra grund från marken kommer ridningen, eller körningen, eller vad man nu vill göra med hästen, gå så mycket bättre.

En viktig del är också att inte låta känslorna ta över. Hästar lever i nuet. De är inte långsynta utan de löser en situation som kommer upp i flocken och går vidare. När vi jobbar med våra hästar får vi lov att lämna de negativa känslorna hemma. Låt aldrig känslorna ta över när du jobbar med din häst. Blir vi arga har vi en tendens att agera rovdjur vilket bara förvirrar och skrämmer hästen och bryter förtroende och respekt som de, förhoppningsvis, haft för oss. Läs mer om det i artikeln JAG BLIR SÅ ARG!

Genom att kommunicera på hästars vis kan vi på ett förvånansvärt snabbt och enkelt sätt jobba bort små problem i den vardagliga hanteringen som senare kan leda till större problem. Ju mer harmonisk en häst är desto samarbetsvilligare blir den. Vi är inte bara ansvariga för hästens fysiska hälsa utan också för den mentala. Har vi en lättskrämd häst får vi ta det lite extralugnt och bygga upp självförtroendet med konkreta övningar så att den känner att den klarar av alla livets situationer. Har vi en dominant häst (mot människor), vilket i grunden ofta också bygger på osäkerhet, kan vi rama in den och dra tydliga gränser, inte minst för vår egen säkerhet.

Happy horsemanship, keep it natural Glad