2015-10-24 20:28 #0 av: ähnchen

Ähnchen är ny sajtvärd för Natural Horsemanship ifokus. Ett stort TACK till LinaN för ett fantastiskt bra jobb som tidigare sajtvärd!

Hög tid att presentera mig. GladAnne heter jag som tagit över sajtvärdskapet för NH ifokus. Först och främst för att den här sidan ska finnas kvar med all den värdefulla information som har samlats här under åren.

Kort om min hästbakgrund.
När jag var 7 år började jag med voltige. Jag älskade gymnastik och hästar så voltige var den perfekta kombinationen. Senare började jag med ridlektioner. Jag lärde mig ”standardprogrammet” om hästhantering på ridskolan och eftersom jag aldrig bytte ridskola hade jag inte mycket att referera till. Jag kan inte säga att det kändes fel då, ingen misshandlade sin häst på ett uppenbarligt sätt, och hästarna såg ut att må bra.

Först många år senare snubblade jag över en bok av GaWaNi Pony Boy som öppnade en helt ny värld för mig. Jag läste boken flera gånger om och försökte mig på några övningar men det gick så där. Man hade inte tillgång till ridskolehästarna hur som helst och jag svårt för de kritiska blickarna man fick när man gjorde något utanför ramen.

Romero

Först när jag blev medryttare på en liten spansk häst, Romero, i ett annat mindre stall och fick fria händer i träningen kunde jag prova nya saker på riktigt. Jag kan inte säga att jag hade något heltäckande koncept då men vi trevade oss fram och lärde oss massor. Våra vägar skildes när jag flyttade till Sverige och han till ett nytt och fantastiskt bra hem i norra Tyskland.

Grynet

I Sverige har jag varit medryttare på två andra hästar. Även här hade jag stora turen att få fria händer och byggde på kunskapen. Sedan träffade jag Grynet, ett varmblodstravarsto på då 9 år och full av rädslor. Det blev inte bättre av att hon ägdes av en hästovan familj. Hon gavs senare till en tjej som verkligen försökte allt för att hjälpa Grynet. När tjejens liv hade andra planer för henne tog jag över Grynet. Jag hade då redan jobbat med henne i några månader med goda resultat. 

En viktig lärdom för mig var att bryta ner alla problem och övningar i små överkomliga bitar. Då kan man (nästan) alltid njuta av framgångar och livet blir så mycket roligare. Och blir det fel så lär man sig något. Glad

Jag hoppas på en trivsam och lärorik fortsättning av denna sida. Tveka inte att berätta om era små och stora fram- och motgångar så kan vi glädjas tillsammans, hjälpas åt och lära av varandra.