Läsarna berättar om sin NH-träning

Ny sajtvärd 2014-09-19

2014-09-19 21:42 #0 av: LinaN

Från och med den 19 september så har sajten en ny sajtvärd. Vi tackar Ewa Angantyr för den här tiden! Och vi välkomnar den tidigare medarbetaren LinaN som sajtvärd! Här kommer en presentation om vem det är som ska styra skutan framöver!

Hej! 

De flesta känner ju mig här från sajten, jag har skrivit massor med artiklar inom NH. Oftast med Parelli-inriktning då det är det jag kan bäst men jag är ändå öppen för andra tränare och inriktningar. 

Jag är ju inte ensam i min roll som nybliven sajtvärd utan har ju även min "lilla" häst Prince Harry som inspirationskälla och medarbetare. Han skriver ju inte så mycket men han ger uppslag och kommer fortsätta agera fotomodell för artiklar och annat här på sajten.

Jag har för mål att driva sajten vidare så att den inte försvinner ifrån ifokus-nätverket. Givetvis kommer det komma nya artiklar, jag kommer fortsätta vara aktiv och skriva svar och delta i diskussioner i olika trådar.

Men lite om mig då som häst-människa. Jag började med hästar som 7 åring, vi var på ridskolan i Hammarslund utanför Kristianstad (KRK) och ridläraren där försökte sätta mig i en ponnygrupp. Nähä sa jag "jag vill rida på riktiga hästar!" sagt och gjort. Tre äpplen hög på en sydsvenska började jag rida på storhästlektionerna. Det blev ett antal år på ridskola och med den traditionella ridningen men det kändes aldrig helt ok.

Flyttade till en annan stad, bytte skola och blev med foderhäst. En liten ettrig C-ponny som hette Konjak. Red dagligen i stort sett och fick börja experimentera lite mer med bettlöst, lite akrobatik på hästryggen men inte mycket mer än så. Efter ett tag bytte jag från Konjak till ett arabsto som hette Ramona OX. 

Man vet inte hur lite man vet innan man förstår hur lite man verkligen vet. Ramona OX

Ramona och jag var väl inte vad man kan kalla en match made in heaven. Sålänge det fanns vuxna i närheten så gick hon exemplariskt, men så snart vi var ensamma så gick hon mer på bakbenen eller i luften än på marken. Jag blev avskräckt och slutade en period med hästar, men i gymnasiet började suget bli för stort. Jag red sporadiskt hos kompisar då och då men när jag tog studenten tog det inte lång tid innan jag skaffade mig min första egna häst.

Ett engelsk fullblod, här började jag testa på horsemanship. Jag köpte en bok av Monty Roberts och försökte använda mig av principerna. Det gick väl inte riktigt så bra som man skulle önska. Men det var en startpunkt. Jag skaffade även två shettisar och en gammal travare som kunde tölta. Henne red jag med bettlösa alternativ och hon lärde mig en hel del. Men efter några år så separerade jag och min dåvarande pojkvän och jag fick sälja ponnyerna, min Julia (travaren) hon lämnades på foder och såldes senare. Fullblodet han avlivades ungefär ett halvår tidigare på grund av en stickskada i bogleden som tog på tok för illa så han skulle aldrig bli återställd. 

Vackra Julia, min travare.

Jag var hästlös några månader och så blev jag utlurad av en väninna för att titta på en häst hon var sugen på att köpa. Det var något lurt, hon hade sagt att hon hade hittat den perfekta hästen för mig, "jag ska inte ha nån ny häst" sa jag. Men hon övertalade mig att följa med som smakråd för den unghästen hon ville köpa. 

Vi kom ut på unghästbetet och mitt i flocken på ett 10-15 tal unghästar utanför Hörby så såg jag honom. Drömfölet jag sett på annons på hästnet några månader tidigare. En shire/ardenner-korsning! Brunskimmel. Ful som få, ojämn, kantig, ranglig och med fölpälsen i dreadlocks under magen. Men den blicken! Han sökte kontakt och jag vart totalsåld. Jag försökte spela oberörd och tuff. Dagen efter ringde jag uppfödaren och sa att jag ska ha honom.

Harry 1 år

Så där stod jag med en unghäst, tack o lov redan kastrerad! Några månader senare så flyttade vi från skåne upp till västra götaland några mil norr om Göteborg. Här har vi huserat sedan dess. Vi har flyttat runt i många stall under åren, antingen har han inte trivts, eller så har jag inte trivts, eller så har det vart för svårt att ta sig dit utan bil. 

Han reds in som 3½ åring, kördes in strax därpå. Allt gick hur fint som helst tills han var ungefär 5 år, då bröt helvetet löst. Det gick inte att leda honom från hagen. Han frös fast eller så slet han sig. Det var då jag började titta mig om efter alternativ och snubblade över PNH. Det blev väldigt trevande även man hade stöd från utbildningsDVDerna. Sen kom jag i kontakt med Gyllir som är här på sajten då och då. Hon kom till mig, hjälpte mig med barfotaverkningen och sen blev det att vi började ta lektioner av henne ett halvår senare när vi flyttat till ett nytt stall. 

Harry 9 år, sommaren 2014

Sedan vi flyttade till det stallet vi står i nu har vi gått från klarhet till klarhet. Vi jobbar just nu på level 3-4 och ska göra auditions under hösten här och skicka in för bedömning. Jag har äntligen bestämt mig för att börja hålla NH-lektioner för folk i trakten för att jag ska kunna vidareutbilda mig själv och hästen för att så småningom åka till Parelli campus och utbilda mig där!

Idag har jag en häst som är helt otrolig! Han har lärt mig så enormt mycket och jag kommer aldrig att gå tillbaka till den rena engelska ridningen och hästhanteringen. Den funkar helt enkelt inte för mig längre. Mitt sökande är över - Jag hittade horsemanshipen och modet att LYSSNA på hästen.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2014-09-20 13:03 #1 av: Minorca

Vad bra LindN, att du driver sajten vidare.

Anmäl
2014-09-20 14:17 #2 av: LinaN

Klart! vi kan ju inte låta sajten riskera att försvinna bara för att det saknas en kapten :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2014-09-21 20:48 #3 av: PennyScarlett

Den här historien kan jag läsa om och om igen! Du och Harry är verkligen som gjorda för varandra och jag är övertygad om att du blir en exellent sajtvärd! :D

Anmäl
2014-09-22 14:11 #4 av: [Carolinan]

Vilken härlig läsning! Glad Lite inspirerande må jag medge.

Anmäl
2014-10-16 19:59 #5 av: Fjäril

Så fint du skriver, tack som delar med dig - och grattis till sajvärd-skapet Glad

Sajtvärd på Övernaturligt

Anmäl
2014-10-25 06:46 #6 av: Cahira

Helt fantastiskt skrivet. Vilken snygging Harry är!

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl