Annons:
Etiketternaturligdressyr
Läst 13365 ggr
EwaAngantyr
9/16/13, 12:19 PM

Vägen mot inridning

Fundera på vilka adjektiv vill du kunna säga om din häst efter inridningen! Lätt - Rytmisk Lydig Jämn.....

- Elastisk
- Glad
- Fokuserad
- Framåt                                                                                     
- Mjuk
- Schwung                                                                                 
- Stark               
- Bärig
- Balanserad

- Du kan säkert komma på flera…

Gemensamt för att få dessa egenskaper hos en häst är en kombination av:

                   BALANS  -  AVSPÄNDHET   - ENERGI

Många går säkert nu i tankarna om att rida in sin unghäst.  Den har fyllt tre år och nu är det dags! 

Kanske vill man lämna bort hästen så att någon annan gör det, kanske tar man hjälp under tiden men gör det mesta själv eller kanske gör man hela processen själv.

Att lämna bort hästen för inridning är inte något jag själv skulle rekommendera eftersom det blir en stressfaktor för hästen att komma bort, nya rutiner, nya kommandon, nya händer.

Allt detta samtidigt som den ska lära sig nya saker och ta in en massa nya intryck.

Tidsfaktorn kan också vara en bov.  Ägaren till hästen har inte obegränsad ekonomi utan får kanske ett besked att det tar 2 månader.   Inridaren kanske upptäcker att alla grunder inte finns på plats utan skulle behöva längre tid samtidigt som han/hon utlovat ett resultat på dessa två månader.
Det kan innebära att viktiga moment  hoppas över och man börjar tumma på de viktigaste värdena:
Balans – Avspändhet  - Energi  i lika delar.

Är man inte så erfaren är det bra att ta hjälp av en duktig tränare på vägen mot inridning men gå igenom alla moment själv tillsammans med sin häst för att upprätthålla och förstärka kontakt och partnerskap.
För om man tränar in en gedigen grundkommunikation och grundhantering så är det inte svårt med själva inridningsmomenten.   Allt handlar om att förbereda och förbereda och förbereda så när man väl sitter där så har hästen nästan gjort det redan.  Känns det som.

Förberedelse!

Vad behöver hästen kunna för att man ska anse att den är färdig att sitta upp på?  Så det inte blir någon dramatik eller rädslor hos varken häst eller ryttare.  Så du kan ha långa tyglar och lita på att din häst lyssnar på dig och vad du säger till den.

En viktig faktor är förstås TID!  Låt det ta den tid det tar.  Ge hästen kvalitetstid när du är 100% fokuserad och ett med din häst.  Låt inget i omgivningen störa dig.  Stäng av mobilen och glöm allt som ska göras efter passet.   Tänkt igenom innan vad ni ska göra och följ din plan.
Det hästen lär sig först sitter bäst så är det bra att undvika det man inte vill ha sedan.  Se tillbaka på adjektiven som du är ute efter. Vill du ha en häst som lyssnar på små hjälper måste du tänka på vad du gör med den nu.  Hästen behöver förstå att den ska flytta undan för tryck i alla lägen. Både fysiskt tryck och rytmiskt tryck utan att röra hästen när din energi är riktad mot den.  Flytta hästens framdel och bakdel för ett lätt tryck är i längden en träning på att flytta sig sidvärts i tex en öppna för ett lätt tryck av din sits.      

De flesta vill att hästen ska vara mjuk och tillitsfull i munnen och då är det av största vikt att ALDRIG någonsin dra hästen i munnen.  Bettet är inte till för att kontrollera hästen.  För att hästen ska kunna visa full tillit för bettet så får man aldrig missbruka det.  Munnen är väldigt känslig och att använda något bettlöst alternativ under inridning tycker jag borde vara en självklarhet.  Det finns flera bra varianter och själv använder jag en enkel repgrimma och reptyglar för att kunna ge tydliga signaler om jag behöver förstärka faserna.  Man kan naturligtvis ha bettet i munnen på hästen för att vänja den men inte sätta fast några tyglar eller tömmar i det.  Låt bettet vara tills du kan använda det på rätt sätt.

Bettets funktion:

-          Ge information till ryttarens händer

-          Huvudets sista fina positionering/ställning

-          Kontaktpunkt – hålla varandras händer

Vi vill att hästen ska lyssna på vår sits och då ställer det förstås krav på att vi själva har en oberoende sits.  Att vi kan separera hand, skänkel och torso.  Att man kan vara öppen och följsam i höfterna och att man kan följa med i hästens takt utan att störa den.  Inte så enkelt och kräver mycket träning.  Tips på bra ryttarträning är tex yoga och pilates som går ut på att få bättre kroppskontroll, liksidighet, medveten andning och att kunna fokusera.  Det man behöver för att bli en bra ryttare! 

Så allt du gör med din häst NU betyder något SEN.  Kan du inte backa, stanna eller styra din häst med kroppssignaler på marken kommer du inte att göra det på ett bra sätt när du sitter på ryggen heller.  

Ju mindre och finare hjälper du gör desto mer uppmärksam måste din häst vara.  Därför måste man ge signaler i olika faser och alltid mena vad man säger!  Jämför med hur hästarna gör i hagen. Först en blick, sedan fälls öronen bakåt, halsen sänks och sen PANG! Bett eller spark! Du lyssnade inte!  Nu är vi lite med sofistikerade och varken slår eller biter våra hästar men att våga gå upp i fas när det behövs är ett sätt att få en häst som blir uppmärksam på små signaler.   En ledarhäst behöver oftast bara titta på sina undersåtar för att flytta dem.

Börja alltid på den signalen som man vill att hästen ska lyssna på SEN.  Det är ju dit du vill komma.
Vill jag att min häst ska lyssna på min sits så måste jag alltid börja där. Vara tydlig och konsekvent. 
Hästen blir då aktivt lärande och väldigt delaktig i processen.  

Mer detaljer om detta i nästa artikel.

Det svåra är att alltid vara lika konsekvent och alltid gå tillbaka till första fasen.  Det är så lätt att börja på en för hög fas. 
Skänkel till exempel är fas tre. Intention och energi måste komma innan det. Hästar är otroligt receptiva på vår intention och energi. Vi måste bara ge dem en chans att lyssna och inte bli avtrubbade av för många och för klumpiga hjälper.

Tömkörning:
Att lära den unga hästen att bli lydig i tömmarna är en bra förberedelse för inridning.  Hästen lär sig att följa trycket i repgrimman åt höger och vänster och den lär sig kommandon som att stanna, gå, trava och samtidigt ha dig i zon fem, vid svansen. 

Träna först med ett rep så hästen blir van att ha repet mot kroppen, mot benen, kasta repet över huvudet och gå bakom rumpan till andra sidan.  OBS: Detta kräver att hästen är van att ha dig i zon fem. Är den inte det måste du börja med att få honom trygg och tillitsfull med dig i de olika zonerna. 

Det är viktigt att hästen får gå i en lång och låg form med helt lös töm.

Alla hästar behöver kunna gå i en lång och låg form utan kontakt med bett eller grimma. Denna form är något man återkommer till i hela hästens liv. Det är en basform som alltid ska finnas tillgänglig.
Här stretchar Hidalgo sin överlinje, balanserar sig själv och håller ena örat bakåt för att lyssna på vad jag vill.  
Känner du att ni inte klarar det utan att det går för fort så måste du backa ett par steg och träna annat ett tag till för att få bättre partnerskap och kommunikation.  Träna halter och igångsättning när du går bredvid. Lyssnar han på dig? Går han i samma ögonblick som du går? Stannar han i samma ögonblick som du stannar?  Kan du trava lugnt och med låg hals och nacke och ha ett ”leende” i repet?  All denna kommunikation kommer du ha nytta av sen!

Träna helst i skogen för att hålla motivationen och glädjen hos hästen.  Gå runt träd, stanna i nerförsbackar, klättra, stanna och klia och mys tillsammans.  Känner du dig osäker, ta hjälp av någon duktig tränare.  Träning ger färdighet och ni kommer att utvecklar tillsammans!

Kvaliteter hos en bra ledare

Snäll
Förlåtande
Konsekvent
Tydlig
Fokuserad
Positiv
Ej resultatinriktad
Här och nu
Snabb

En bra ledare är aldrig:

Irriterad
Frustrerad
Arg
I tidspress
Långsint
Negativ

 En annan övning som jag alltid tränar in inför inridning är att böja huvudet bakåt.  One-rein-stop.  Förberedande övning. Först får man ge hästen  tryck i grimman för att förstå att han ska böja huvudet bakåt. Tänk på att ge efter när hästen ger efter. Avsluta aldrig övningen med hästen i motstånd. 
Sedan ska han räta ut halsen och backa ett par steg.  Jag tränar detta från båda sidorna och har användning för det när jag sitter upp de första gångerna.  Hästen lär sig att lyssna på signaler och uppsittning betyder inte ”full fart framåt”.  Att böja huvudet bakåt är även ett ”nödstopp” om jag måste stanna honom av någon anledning.  Han ska vara trygg och avspänd och lära sig övningen som ett mönster.  

Förberedanden övning:
Här flyttar sig Hidalgo åt sidan för min ”bubbla”.  Jag behöver bara gå emot honom med riktad energi för att han ska flytta sig. Övningen är även en första övning i sidvärtsförflyttning och den kommer till nytta i ridningen.  Övningen är även bra för att hjälpa hästen att hitta sin balans på ytter benpar och böja sig inåt och ta för sig med inner bakben.  

Sträva alltid att jobba med ett ”leende” i repet. 
Man får inte hålla fast hästen utan den ska själv stå kvar. Behöver man ta i repet och grimman ska man som ledare göra det blixtsnabbt och sedan släppa igen.  Det innebär att man lämnar ansvar till hästen och den blir aktivt lärande.  Det innebär även att hästen håller sin balans själv och inte kan använda de ”motståndsmuskler” som vi inte vill ha i hals och framdel.

Förberedelse för sadel. Jag använder en mjuk barbackapadd som jag kan dra överhela Hidalgos kropp.  På båda sidorna, över halsen och över ryggen och baken.  Efter att hästen accepterat och tycker padden är helt ok så kan jag vara lite ”klumpig” med den. Slänga på den från flera håll. Kasta den hit och dit och verkligen ”friendla” med den.  Det stärker hästen mentalt och den vet att den inte kommer att göra honom illa.   Notera att Hidalgo har sitt huvud lågt, ett leende finns i repet och han riktar öronen mot mig.  Tecken på avspändhet och mental balans.

Här har Hidalgo gått ett steg till i friendly game.  Jag har en vanlig pilatesboll som jag har lekt med honom först på marken, under magen och bakom. Studsat och rullat.  På bilden är det första gången han har den på ryggen. 

Så nu har vi förberett hästen på ett grundligt sätt att ha ryttare på ryggen…  Fortsätter med del två om ca fyra veckor!

Annons:
Brollan1
9/18/13, 9:58 AM
#1

Bra och fylligt skriven artikel. Det enda som jag ser som frågetecken är att icke parelli folk funderar nog över "faser" "zone 5" "friendly game" och almänt över "One Rein Stop". Vore bra med pekare till mera information om sådana specifika saker för icke insatta.

Keep up the good work.

Lycka till

"Gör det lätt att göra rätt och jobbigt att göra fel, hästen får välja vilket den vill och lära sig av det"

LinaN
9/18/13, 1:33 PM
#2

#1 finns artiklar om samtliga ämnen på sidan. :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

EwaAngantyr
9/18/13, 1:38 PM
#3

Ja, det var så jag tänkte!!  All info finns på sidan och det finns sökfunktion!  :-)

Denna kommentar har tagits bort.
Peppe
5/9/14, 11:20 AM
#5

Jättebra artikel, väntar på del 2 fortfarande 😉

Jag håller på lite sakta med min. Han har haft sadel på sig 3 ggr och tömkörningsgjord många gånger innan det. Men nu med sadeln har han börjat bocka i övergångarna mellan skritt-trav, trav-galopp i början. Hade gärna läst fortsättningen kring hur du brukar göra med det. 🙂 Han är inte rädd för sadeln på något vis utan det är trycket runt magen han blir irriterad på (inte rädd).

Vill ut i skogen och promenera med sadeln snart men vågar inte riktigt ifall han blir spänd för något, känner gjorden och brakar iväg när vi är ute.

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

KnutKrut
5/9/14, 11:38 AM
#6

#5 - Innan vi red in vår ponny hade jag vojlock och resårgjord på henne när vi promenerade. Då fanns ett tryck, men det är ett milt tryck och för henne funkade det att försiktigt vänja in vid att ha gjord och att ha något på/över ryggen.

Annons:
Peppe
5/9/14, 11:49 AM
#7

#6 han har redan haft resårgjord, och longergjord som sagt, ända sedan i höstas 🙂 det är nu sista 2 ggrna med sadeln han bockat. och det bekymrar mig inte i sig men jag vill ju inte vara på ridbanan hur länge som helst utan vill komma ut i skogen med sadeln på 🙂

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

EwaAngantyr
5/27/14, 8:56 AM
#8

Hej igen!!  Bra att du påminner mig om del 2 i denna artikelserie!  Ska försöka få ihop den så fort som möjligt!

När det gäller bockningar kan det bero på 1: tycker inte om att det spänner runt magen. När hästen byter gångart så tar den i lite extra, expanderar bröstkorgen och då kan hästen bli klaustrofobisk och bocka för att bli av med trycket.  En del hästar reagerar mycket och andra inte alls. Jag skulle träna detta mycket från marken innan jag sitter upp igen för att eliminera risken att åka av!  Ha en bra, skön gjord med resår i båda ändar.  Det finns nya modeller som verkar jättesköna men är tyvärr dyra.   Träna övergångar on-line. Skritt - trav, skritt - galopp och gärna några skutt över hinder där hästen också måste expandera sin bröstkorg.  Om hästen börjar bocka så får den inte stanna utan driv på framåt tills han slutar bocka och då berömmer du och stannar. (det är det som är så svårt när man sitter på!!!)         OBS: Detta förutsätter att hästen blir måttligt irriterad, får den panik eller blir väldigt rädd kan man inte göra så här utan måste träna på ett annat sätt. 

2: Det kan även vara brist på framåtbjudning!  Om hästen bockar för att den inte vill gå fram ordentligt så måste man fixa gasen!! 

Hoppas det kan hjälpa!!

Peppe
5/27/14, 9:14 AM
#9

Tack Ewa 🙂

Jag rider inte och har inte tänkt göra än på ett bra tag heller 🙂

Ja det är som du säger vid övergångarna som det spänner. Han har en gjord med resår i båda ändar. Han exploderar inte utan man ser att han blir sur och skjuter rygg och ögonblicket därpå börjar han försöka kasta av den dumma sadeln 😉 Han är som sagt inte rädd, jag sadlar som vilken gammal häst som helst i stallet och leder ut. 

Angående framåtbjudningen så upplever jag att det är i samband med att han hittat framåtbjudningen på linan som han börjat bocka. Jag brukar vara ganska neutral när han bockar så länge han går fram, men hindrar honom från att bryta av eller försöka vända/stanna, när han har slutat bocka och börjar se lite avslappnad ut så har jag bett honom stanna och så får han stå stilla och fundera en stund.

Han är på bete nu men till hösten har jag tänkt att börja om från början igen (såklart) med täckesgjorden, longergjorden och så småningom sadeln igen och hoppas att han har mognat lite 🙂

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

EwaAngantyr
5/27/14, 9:24 AM
#10

Det har han säkert!

Upp till toppen
Annons: