Annons:
Etikettutrustning
Läst 10474 ggr
LinaN
2013-09-08 09:56

Tränsa med Savvy

Att tränsa kan ju de flesta, men kan du tränsa så du har hästen med dig och söker bettet? Några små fiffiga tips kommer också delas med sajtens läsare, små saker som kan göra stor skillnad!

För att tränsa med Savvy behöver du en häst, ett träns, bett och eventuellt tyglar. 

Personligen så brukar jag redan innan jag börjar tränsa och sadla leka litet med min häst för att se vilket humör han är på för dagen. Och sen blir tränsningen och sadlingen en del av uppvärmningen och vår "pre-flight check" för att kolla av så att allt verkar fungera som det ska samt att man får reda på om all utrustning sitter som den ska.

Den lek som är viktigast när man tränsar på ett Savvy sätt är att hästen förstår porqupine-game på ett bra sätt och kan sänka huvudet till en bekväm nivå för människan. 

För min del som har en häst som ligger på mellan 165-170 i mankhöjd och är rätt hög överlag så är det ett måste att han ska kunna sänka huvudet för att jag ens ska kunna nå att tränsa. Om han inte vill så har jag inte en snöbolls chans i Hades att tränsa honom.

Be hästen att sänka huvudet med de fyra faserna i nacken, på samma ställe som repgrimman ligger emot.  I denna artikeln utgår jag ifrån att manstår på hästens vänstra sida, men givetvis kan man även stå på hästens högra sida. Det finns egentligen ingen anledning till att man INTE tränar detta på bägge sidorna. Vem vet, nån gång i framtiden kanske du står så illa till att du måste tränsa från fel sida.

För en bra tränsning krävs det att din häst kan sänka huvudet.

Förbered tränset genom att länga sidstycket två-tre hål. "Varför skulle man vilja göra det?" tänker säkert någon och svaret är ganska så enkelt. Hur många gånger har man inte stått och kämpat eller haft bekymmer med att få nackstycket över öronen på hästen och det känns som om munnen tar emot när man ska dra tränset på plats. Eller så står man där och knölar in öronen under nackstycket på hästen. Vilket inte är särskilt bekvämt.

Så genom att länga sidstycket närmast dig så får man mer rörelseutrymme och slipper få känslan av att dra hästen i munnen (vilket kan leda till att hästen han höjer huvudet och du inte längre når, och i värsta fall så trillar bettet ner och slår hästen på insidan av framtänderna.) eller knyckla ihopa öronen onödigt mycket.

Lägg din arm över nacken på hästen, och här krävs ju att hästen står med huvudet lågt. Håll i nackstycket med din högra hand, stötta bettet med din vänstra. Håll bettet mer eller mindre vilande mellan din tumme och längsmed ditt lång/ringfinger.

Armen över nacken och handen håller upp och ut bettet

Här kan man lära hästen att "söka bettet" genom att antingen droppa något gott på bettet som tex melass, sirap, honung eller hålla en godbit i handen som man skickar med in i munnen medan hästen tar bettet.

Däremot vissa hästar är skickliga på att sno godisen men strunta i bettet, så ibland krävs det list från människan. När man sedan upprepar detta godisgivande vid varje tränsning så kommer hästen att börja leta efter godiset och sätta bettet i samband med gotta.

En annan sak som man kan tänka på är att se till att bettet är ljummet. Speciellt vintertid. Det räcker sällan med att stå och värma bettet med händerna för händerna blir snart lika kalla som bettet. Jag brukar istället skölja bettet i hett vatten i sadelkammaren, eller koka upp vatten i vattenkokaren och hälla över vattnet i en foderhink. Fodrar man med betfor så kan det vara två flugor i en, häll på det varma vattnet och sänk sen ner bettet så det blir varmt plus så får det lite smak av betforen.

OBS! Innan du tränsar så kontrollera att bettet inte är FÖR varmt genom att lägga det mot området mellan din näsa och överläpp. Där är man väldigt känslig och bränner du dig eller tycker det är obehagligt kommer troligtvis din häst också tycka det.

När hästen sen tar bettet så guida det in mellan läppar och tänder.

Stöd bettet i din vänstra hand och guida det in mellan läppar och tänder.

Lyft handen du har vilande över nacken upp och bakåt mot hästens svans. Ha inte bråttom! Utan stanna till nån gång eller två och låt bettet bara hänga i munnen på hästen.

Är det en unghäst som lär sig ha bettet de första gångerna kommer denne att tugga och "tjåla" med bettet en stund, vänta med att föra upp det på plats förrän unghästen slutat tugga och grejja. Detta är ett friendly game i hästens mun, man kan förbereda genom att ha lekt med sticken i munnen, eller med sin savvystring eller ledrepet. Dessa är oftast mjukare och har en varmare känsla överlag än vad ett bett har (givetvis har novabett och andra syntetbett en mjukare och varmare känsla än ett metallbett)

Ta den tid det tar, det kommer löna sig. Har din häst väldiga problem med bettet så ta och tränsa av även om du bara kommit hit. Det gör upplevelsen positiv att människan pushade inte längre än vad hästen mentalt klarar av. Börja om från början, och bygg ett positivt mönster för din häst.

Munnen på en häst är inte nödvändigtvis känslig fysiskt, de kan gnaga på vassa pinnar och grenar. Käka tistlar, kardborrar och nässlor utan att blinka. Men emotionellt är de väldigt känsliga och vissa hästar även känsliga mentalt för bettet. Speciellt om de haft negativa upplevelser tidigare i sitt liv med bett.

Ta den tid det tar, vänta tills hästen själv drar bettet på plats. Speciellt om det är ett nytt bett!

När hästen sen väl drar bettet på plats så börja med att dra nackstycket över det öra som är längst ifrån dig. Det förhindrar att du råkar lägga sidostycket i ögat på din häst, vilket är lätt hänt om man tar den närmaste sidan först. För genom att ta den bortersta först kan du med din hand som guidade bettet hålla reda på sidstycket närmast dig. 

Se bilden nedan.

Trä över nackremmen på hästens bortre öra först.

När det bortre örat är inträtt så trä in det närmaste örat. Och har man nu förlängt sidstyckena så undviker man att knöla ihopa öronen vilket är positivt för sådana hästar som har känsliga öron, eller helt enkelt för att det är trevligare att tränsa utan att behöva "dra och slita" i öronen för att få tränset på plats. 

Kontrollera att man och pannlugg ligger bra under nackstycket så det inte blir onödigt knöligt eller att nackstycket ligger ovanpå nackremmen för repgrimman. Har man pannband så ser man ju till att pannluggen ligger ovanför remmen och har man enöra-träns så har man ju redan stoppat in örat i föregående moment.

Sen justerar man sidstyckena, man ska inte bry sig om hur många rynkor hästen har. Det är en förlegad metod, vissa hästar har långa mungipor så skulle man har 2-3 rynkor så har hästen bettet mellan kindtänderna. Medan andra hästar har så korta mungipor att de knappt hinner få bettet bakom framtänderna förrän de har 2 rynkor i mungipan.

En god mall för hur hårt bettet ska sitta är att när hästen tagit bettet och hissat upp det eller håller det där den känner sig bekväm med bettet, det är där man ska fixera sidstycket. Varken mer eller mindre.

Och justera sedan sidstycket igen, så bettet ligger på rätt plats i munnen.

Justera alla eventuella andra remmar, käkremmen. Nosrem om man har träns med det. Men tänk på att alla remmar runt nos och käke ska vara så pass lösa att din häst ska kunna gäspa, gapa och tugga obehindrat! Oavsett om det är en repgrimma eller om det är ett träns med nosgrimma! Undvik träns med remmar som går nedanför bettet, det är bara grymt att snöra igen hästens mun och att i värsta fall riskera att påverka hästens syreupptag om det sitter för hårt.

Det finns en anledning till att FEI har kontrollanter numera som kontrollerar att hästarnas nosgrimmor inte är för hårt spända på internationella tävlingar! Folk har slutat att använda det sunda förnuftet och försöker maskera symptomen på felaktig ridning eller träning. (Min egna åsikt.)

Justera eventuella curb straps/kindkedjor och gör sedan en pre-flight check så att både du och hästen är överens om hur läget ligger för dagen.

När man tränsar av gör man allt tvärt om. Lossar kindkedjor, öppnar remmar, förlänger sidstycket, tar av nackstycket på sidan närmast, sedan den bortersta sidan och håller nackstycket ovanför hästen och sakta sänker bettet och tar emot bettet med ena handen.

Men sen kan man även göra detta från hästryggen, både tränsa på och tränsa av. Det är lite knepigt, men det är en bra sak att kunna! Man vet aldrig när man kan behöva det.

Träna på att tränsa av från hästryggen, kan komma till användning ibland.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Annons:
exitingsvillemo
2013-11-17 20:38
#1

Bra artikel, men lite minuspoäng med flip-flops på fötterna. Säkerheten först och även den snällaste och lugnaste hästen kan ta ett kliv åt sidan. =)

LinaN
2013-11-17 20:59
#2

#1 Är nästan alltid barfota på somrarna. Oavsett om jag är i stallet eller inte. Om du nu reagerar på att jag har flipflops varför inte reagera på att jag är helt barfota på den uppsuttna bilden eller den totala avsaknaden av hjälm?

Jag är över 18, vi har inget hjälmtvång på vår sajt och det är upp till var och en att använda sitt sunda förnuft och använda de skyddsutrustningar de anser vara nödvändiga i sin samvaro med sina hästar.

Jag är väl medveten om att jag kan bli trampad på fötterna. Lika väl som jag kan falla av hästen och slå i huvudet när jag rider utan hjälm.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

exitingsvillemo
2013-11-18 12:34
#3

Jag ser ingen bild där du är uppsutten i den här artikeln =)

Var inte alls min mening att låta nervärderande på ngt sätt, jag bara reagerade på det. Har själv blivit trampad med bara tofflor på fötterna, så jag vet hur det kan gå. Jag gör inte om det misstaget ;)

Men absolut, alla gör som dom själv vill…

LinaN
2013-11-18 13:54
#4

#3 sista bilden i artikeln, när jag tränsar av. Där är jag uppsutten och barfota :)

Ingen fara, ville bara vara tydlig :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

exitingsvillemo
2013-11-19 00:47
#5

#4 aha, den sista bilden vill inte öppnas för mig =) därför jag missade/missat den =)

Mantissa
2013-11-27 16:42
#6

Jag drog också ihop mina tår när jag såg flipp-flopp fötterna :D

Annons:
eamy
2013-12-03 22:56
#7

Riktigt bra artikel! Får man fråga vad du använder för bett ?? :)

LinaN
2013-12-04 11:26
#8

#7 har ett Mylerbett med hög-bred tungfrihet och fullcheck-sidstycken :) Har under åren märkt att Harry tycker om bett med tungfrihet och när jag läste in mig mer på Horsenality via parelli så såg jag att de hade en idé om vilken typ av bett som passade de olika horsenalitysen och det stämde ju in på min häst väldigt bra och då av slutsatser jag dragit redan innan jag kom i kontakt med Parelli :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Fjäril
2014-03-26 22:22
#9

Jag vill verkligen att min häst ska stå med huvudet sänkt när jag tränsar. Hon höjer det inte extra mycket men hon är nyfiken och står och tittar på allt runt omkring.

Sajtvärd på Övernaturligt

LinaN
2014-03-27 11:45
#10

#9 be henne sänka huvudet med tryck i nacken. Om och om igen ;)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Fjäril
2014-03-27 15:49
#11

#10 Jag gjorde faktiskt det idag och det gick fint :) Ska göra det varje dag tills hon lär sig.

Sajtvärd på Övernaturligt

[134643]
2014-03-27 19:44
#12

#10 Jag är bara nyfiken, menar inget illa alls :3 Varför tryck i nacken? Jag vill att pållen ska sänka huvudet för att hon vill, men ni kanske använder tryck för att lära in det som ett kommande? Som att flytta sig för tryck osv? ^^

LinaN
2014-03-27 20:37
#13

#12

Helt ok att ställa frågan :) Tex, i mitt stall har vi många olika hästar då det är ett kollektivstall. Vi har de som kommer och stoppar huvudet i grimman bara man håller fram grimman, och vi har de som man nästan måste stå på en pall för att få på grimman. På pall-hästarna så lär jag dem att gå undan för tryck i nacken, dvs sänka huvudet, till en bekväm arbetshöjd för min del. Sen är det deras uppgift att stoppa huvudet i grimman. Detta överförs sedan även till tränset.

Jag ber till exempel min häst att sänka huvudet med tryck i nacken om det behövs så jag kan lägga tyglarna över hans hals utan att behöva stå på tå eller försöka slänga tyglarna över huvudet på honom. ^^ För ibland står han och glor på något och inte alls ägnar mig nån uppmärksamhet. Då påminner jag honom vänligt men bestämt att vi håller på med något här genom att göra något han kan.

Sen lägger jag armen över nacken mellan öronen på honom för att kunna tränsa på ett trevligt och kontrollerat sätt.

En häst som har huvudet över sin egna mankhöjd är en häst som ofta är spänd, både fysiskt och psykiskt. Medan en häst som har huvudet i mankhöjd eller lägre är avslappnad och tillfreds. Och genom att lära hästen att hitta ner i det avslappnade läget även om den är lite spänd kan hjälpa hästen att bli självsäkrare i längden.

För mig är det inte ett kommando utan det är ett sätt att kommunicera. Jag ber honom om något jag behöver (sänk huvudet så jag slipper stå på tå och det blir obekvämt för oss bägge) och när han gör det jag ber om så tar jag bort allt tryck.

Blev du nått klokare? känner att jag är rätt mosig i huvudet efter att ha suttit med katten hos vetrinären hela eftermiddagen…. (inget allvarligt, lite problem med öronen och en trasig tand bara men det tog sin tid och tog mycket på min ork.)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Annons:
[134643]
2014-03-28 08:23
#14

#13 Klokare blev jag, tack så mycket! 😃 Jag är nog lite bortskämd bara, har enbart 'jobbat' med ponnysar som sjävmant tar ner huvudet haha. Det låter som en bra lösning i alla fall, att be hästen om något som gör det bättre för både pålle och människa :)

LinaN
2014-03-28 09:08
#15

#14 vi har en hög med halvblod med nerverna på utsidan i vårt stall, en när han kom så vart han så spänd att man fick bokstavligen klättra upp på en pall o dra på honom grimman. Och la man tryck i nacken på honom så slängde han sig uppåt/bakåt… med honom finns det också problem i ridningen när det gäller att gå undan för skänkeln så alla problem hänger ju ihopa ;)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

[134643]
2014-03-28 11:04
#16

#15 Ah, jo såklart det blir svårt när tryck inte fungerar som det ska ;) Hoppas din katt blir bra också, förresten! c:

Zaphix
2014-03-28 11:40
#17

Tryck i nacken kan vara mindre lätt om hästen är stor och har huvudet högt, så jag lär in att hästen ska sänka huvudet när jag knackar lätt nära manken. :)

Klickertränade in det på några minuter med min häst.

"Slåss med drakar, befria prinsessor, döda varulvar.. Det är att leva."

Min och Dackes blogg

[Smári-Alva]
2014-04-02 21:01
#18

För jag fråga varför du har grimma under tränset? Blir det inte knöligt för hästen med massa snören under tränset?

LinaN
2014-04-02 22:34
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#19

#18 Det har blivit en vana. Många gånger när jag rider ut så har jag repgrimman under tränset och ledrepet fäst mellan grimma och sadel så måste jag hoppa av och leda så slipper jag dra min häst i munnen. Samt att när jag värmer upp min häst gör jag det oftast från marken så jag tränsar på grimman och sen får den sitta kvar under när jag är klar med värmningen med långa linan :)

Och det blir inte det minsta knöligt när man har träns utan nosgrimma :) Med nosgrimma så går det också att ha repgrimman under men eftersom jag spänner nosgrimman så löst så blir det inga tryck eller knöligheter heller. Däremot så får man ju inte tävla med repgrimma under tränset.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Louise Ingvarsson
2014-06-06 15:05
#20

jag har en ponny och använder en extra nosgrimma då hon gapar mycket och bliv stark. hon brukar hosta och blir nästan lite panikslagen/ väldigt stressad när jag rider, kan även andas tungt ibland. jag läste om ditt inlägg där du skrev att nosgrimmor kan "riskera att påverka hästens syreupptag om det sitter för hårt." kan det vara det som stressar henne? tacksam för svar.

Annons:
LinaN
2014-06-06 21:14
#21

#20 JA! och att snöra igen munnen på hästen för att den gapar är väldigt osjysst. Är det inte bättre att ta repa på VARFÖR hon gapar? Är det för att du är för hård i handen, att bettet sitter obekvämt, är fel storlek osv.

Att en häst gapar kan visa på utrustningsproblematik, ryttarproblematik eller rentav smärtproblematik i både ben och rygg samt nacke och käke.

Jag låter kanske lite hård nu, men att hästen kan gapa är en kritik på något, och att ta ifrån hästen dess enda möjlighet att säga att något är fel är inte särskilt rättvist, risken är i det långa loppet att din häst börjar hitta på andra saker istället för att gapa för att få dig att lyssna, som tex att börja vägra när ni hoppar, stegra, bocka osv. Allt för att få dig att lyssna.

Så mitt råd är ta bort extraremmen, snöra loss nosgrimman så den sitter med minst 3-4cm lösare på remmen än vanligt och ta reda på varför hästen gapar. TR säger att hästarna måste ha nosgrimma vid tävling men det står inget om att man måste spänna det hårt. 

För det är inte konstigt om hästen får panik när den har en nosrem som snörar åt luftvägarna, som expanderar vid anstränging för att hästen ska kunna ta in ordentligt med luft.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Upp till toppen
Annons: