Övningar och Idéer

Motivera den "Lata" hästen del 2

2013-08-14 18:25 #0 av: LinaN

Nu är det dags för den andra delen hur man motiverar en lat partner till att vilja göra andra saker. I detta avsnitt går vi in på hur man ökar hästens motivation genom att leka point-to-point med honom!

En av de effektivaste metoderna för att få en lat häst till att röra på sig är genom att vidga hästens motivation med hjälp av en lek som kallas point-to-point. Då använder man sig först och främst av raka linjer/sträckor till en lat och introvert häst.

Ibland känns det hopplöst att motivera en "lat" häst...

För vissa hästar kommer det vara svårt att ens förflytta sig 30 meter på en rak linje. Man kan nästan säga att ju latar häst man har dess svårare kommer han att ha att hålla sig på den raka linjen. Därför är det väldigt viktigt att motivera hästen genom något han tycker om, vila, gos eller godis när man väl har nått sitt mål. Det vill säga slutet på sträckan.

Låt oss säga att du har en riktig latmask, som inte vill röra på sig något nämnvärt. Ställ en hink med foder i andra änden av ridplanen eller det område ni tränar i. Rid nu bort till hinken i den gångart som hästen erbjuder (även om ni kommer bli omkörda av grannens mördarsniglar på vägen dit...) utan att mana på eller störa hästen på annat sätt. Håll honom bara någorlunda rak.

Ute är det lätt att belöna med mat och vila, speciellt på gräsunderlag!

När ni väl kommer fram till hinken, låt honom äta lite. Men inte ALLT! Låt honom bli medveten om att det finns gottis när han kommer fram. Nu kan du be en vän ställa in en hink med mat vid andra sidan av ridbanan, den sidan ni kom ifrån från början och rid tillbaka dit.

Gör detta ett par gånger under ett pass, och i ett antal dagar i rad för att sätta igång ett positivt tankemönster hos hästen. Och efter ett par dagar kommer den lata hästen att börja lägga mer och mer energi i att förflytta sig. Man kan nu också börja flytta på hinkarna, så de inte står på samma ställe. Men kom ihåg att rida på raka linjer!

Tills sist så kommer det positiva tankemönstret ha gjort att hästen tänker något i stil med "jaha? Varje gång min människa säger Nu går vi! och jag går på en rak linje så finns det godis när vi kommer fram!" okej, hästen tänker ju inte det ordagrant men de gör en sådan slutsats eftersom det är vad vi genom denna övningen programmerar hästen till att göra!

Fortsätter man göra detta så kommer hästen väldigt snart att börja intressera sig för dina idéer om vart ni ska ta vägen någonstans. Han kommer börja lägga in mer och mer energi i HUR ni tar er dit också. 

De lata hästarna saknar ofta något som motiverar dem, så när han börjar förstå att han också tjänar något på uppgiften kommer han börja anstränga sig!

När han väl förstått uppgiften och du kunnat flytta lite på hinkarna så börja göra samma sak, fast med längre avstånd. Du kanske började på ena långsidan och red tvärs över till andra, nu kanske du då kan rida från kortsida till kortsida. Eller från ena hörnet över diagonalen till andra hörnet. Eller rentav ställ ut några hinkar i skogen längsmed skogsvägen där ni brukar rida. Så intresset för vart ni ska gå någonstans bibehålls och han fortfarande tjänar på att gå framåt.

X marks the spot, mitten i ridhuset kan vara en viloplats. En sweet spot.

Men när man ökar avstånden bör man också öka vilan eller belöningen, gick det väldigt långsamt att rida dit? Stå då stilla vid hinken eller viloplatsen dubbelt så lång tid som det tog att ta sig dit, eller rentav ännu längre! Målet är ju att motivera hästen till att röra på sig och det genom godiset + vilan. 

Risken är annars att hästen kommer tänka något i stil med "Nej, den här sträckan vart jobbigare än det var värt..." och då kommer han troligtvis gå ÄNNU långsammare nästa gång du ber honom att röra på sig.

Så sträva alltid efter att nästa sträcka ska vara lättare än den förra, ge så mycket vila och lite godis som behövs för att hålla honom motiverad. Och tänk på att så snart du får ett ärligt försök där hästen är aktiv, så belöna det med vila, eller rentav om det är ett riktigt bra försök från hästen, sitt av och var nöjd med dagens träning och fortsätt igen imorrn!

Även att leka point to point i trav och galopp går att göra, med en häst som är sådär lagom omotiverad, speciellt om han redan förstått grundkonceptet med att om han anstränger sig lite kommer godiset.

Detta går även att göra online med sin häst, och egentligen så är detta en point to point lek. Alltså en punkt a till punkt b- övning.

Point to point går även att använda som en touch it pattern, och då kan man lägga godiset på konor och annat för att belöna hästen när han kommer fram till den punkt man bestämt att man ska gå till.

Lycka till! Nästa artikel jag skriver kommer också handla om metoder som motiverar en lite latare häst, men som också fungerar bra för en häst som är åt det hetare hållet.


Källa: Savvy times Magazine, Parelli Patterns Freestyle-DVD, egen översättning från Engelskan och en dos egna tankar.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2013-08-14 20:19 #1 av: Zaphix

Positiv förstärkning, det gillar jag. :)

Var på kurs i helgen i belöningsbaserad träning med hästen och fick endel knep att använda mig av med min för den dagen energisparande häst. Skönt att få tips på hur man kan göra utan att behöva fasa upp något alls.

Anmäl
2013-09-17 01:49 #2 av: solgrind

Göra saker online med hästen. .... hur går det till? Fick en bild i huvudet där ja.... nä jag et vad det betyder men lite kul var det allt. ..

Anmäl
2013-09-17 09:29 #3 av: LinaN

#2 online innebär att du har hästen på lång lina eller på töm. :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2013-10-26 20:21 #4 av: LinaN

Ny bild i artikeln ^^ Blev även artikelns nya löpsedelsbild! ;)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2013-12-13 14:55 #5 av: Linnea

Min häst är mycket miljömedveten, han sparar på energin! Lite väl mycket tyvärr.. Ska prova det här och se hur det funkar.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.