Annons:
Etiketthästpsykologi
Läst 12637 ggr
LinaN
6/22/13, 9:33 PM

Motivera den "lata" hästen Del 1

Har du någon gång suttit på en häst som bara går långsammare och långsammare när du rider? Som är ointresserad och omöjlig att motivera? Första delen lägger grunden till övningen "Vidga horisonterna"

Vissa har mer framåtdriv än andra och det finns de hästar som man nästan känner slår i backen så fort man ber om något annat än skritt. Dessa hästar är mer den långsamma, coola typen som inte har så himla bråttom alla gånger. Men hur ska man då göra för att få den hästen mer arbetsvillig? Hänga en morot längst ut i sin carrotstick? Fodra med raketbränsle? 

Man strävar efter att ha en välbalanserad häst, inte bara fysiskt och psykiskt utan även att en sån enkel sak som att gas och broms ska vara lika lätta att uppnå. Vi vet alla att det finns de hästar där gasen är felfri medan bromsen är ganska så mycket sämre, men i detta fallet ska vi prata om hästarna där bromsen fungerar lite FÖR bra. Vi vill ju som sagt ha balans mellan broms och gas.

Vi får börja med att titta hur det fungerar i naturen. Hästar är ju som bekant bytesdjur med starka flyktinstinkter, och alla bytesdjur har något som kallas för "Flyktsträcka" den sträcka djuret förflyttar sig från ett hot innan han stannar, vänder sig om och tittar efter hotet och gör en utvärdering om det är läge att fortsätta springa eller om man kan avvakta.

Tänk på alla program man sett på natur-kanaler där lejonen smyger sig på en zebraflock och hela flocken flyr, varpå zebrorna på nästan en given signal stannar upp och vänder sig för att se hur lejonet sänker tänderna i moster Märta (Zebran alltså, inte någons faktiska moster Märta som råkade vara på zebra-safari) som uppenbarligen står på menyn för dagen. Då blir utvärderingen att faran är över och man kan återgå till att beta och vara zebra.

Att det fungerar på detta vis är för att bytesdjuren inte ska slösa med sin energi. För varje gång en zebra skulle bli rädd, om han då sprang 1 mil innan han saktade av så skulle han springa ihjäl sig, istället har han en viss sträcka som han springer innan han saktar ner.

Sen har vi människor lagt oss i det hela också, och avlat på individer som har en lång flyktsträcka till våra egna ändamål. Såsom kapplöpningar. Då har man valt ut de som är snabbast och springer längst, och slutligen fått fram snabba och uthålliga raser som det Engelska fullblodet och det Arabiska fullblodet. Men människan har också avlat på den totala motsatsen så man har fått fram hästar som är långsamma och som har en väldigt kort flyktsträcka som till exempel ardennern.

Nu betyder ju inte det att alla araber springer långt och länge, eller alla kallblod springer en kort bit på en väldigt kort stund. Det finns kallblod som när de väl börjar springa inte vill stanna. Medan det finns araber som inte gärna rör på sig alls om de inte nödvändigtvis måste. Men det är viktigt att förstå att detta beteende finns hos våra hästar och att genom att vi VET att det är såhär det fungerar så kan vi börja motivera våra "lata" hästar på ett sätt som är logiskt för dem.

Nyfikenhet är viktig

Det spelar ingen roll vilken typ av häst vi har så vill vi i slutändan att de ska vara självsäkra, nyfikna, känsliga och responsiva. 

Har man en lat häst så ska man tänka sig för innan man börjar tjata och micro-styra honom för han kommer inte svara positivt på detta utan kommer snarare göra tvärt om, dvs bli ÄNNU latare till sin människas stora förtret.

Mer om själva övningen i del två av "Motivera den lata hästen"

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Annons:
Zaphix
6/23/13, 10:48 PM
#1

Intressant för mig som halva året har en långsam häst.. Andra halvan är han dock snabb. Lite väl snabb ofta.. ;)

"Slåss med drakar, befria prinsessor, döda varulvar.. Det är att leva."

Min och Dackes blogg

LinaN
6/23/13, 11:21 PM
#2

#1 visst är det underligt? hade tänkt vänta två veckor innan del två kommer så du och andra får ge er till tåls för att få tag på själva "övningen" :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Brollan1
6/24/13, 8:15 AM
#3

Det är en större utmaning att rida och motivera den "ovilliga" än den "livliga" hästen, föredrar livlig framför ovillig i alla avseenden utom i närheten av motorvägar eller stup….;-)

Det sätter fart på fantasin om hur man hittar "startknappen" på dom ovilliga.

Lycka till

"Gör det lätt att göra rätt och jobbigt att göra fel, hästen får välja vilket den vill och lära sig av det"

LinaN
6/24/13, 10:38 AM
#4

#3 visst är det så, men med den livliga så måste man ju lära den individen att det är ok att ta det lugnt, speciellt vid motorvägar och stup… Så man inte blir mos ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Chestnut
7/3/13, 12:27 AM
#5

Inväntar med spänning del 2! 🙂

Med vänliga hälsningar
Chess

[kiiiwiii]
7/15/13, 11:33 PM
#6

Ååh vill läsa del 2!! :)

Annons:
__Prenses
7/19/13, 1:17 PM
#7

Väntar på del två också! :)

LinaN
7/19/13, 6:53 PM
#8

Vad bra! Kommer troligtvis ha tid att skriva på söndag om allt går som jag planerar! :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

emmaerlandssoon
11/20/13, 8:32 PM
#9

Hej! min häst kan uppfattas som väldigt lat från marken men är jättepigg o glad i ridningen. Tror du att hon bara r vldigt omotiverad när vi leker eller att hon föredrar att rida i skogen mer? Hon är väldigt glad när vi leker med men jag lyckas aldrig få fram den farten i henne :)

Upp till toppen
Annons: