De sju lekarna

Men var trycker jag?

2013-02-11 21:49 #0 av: LinaN

När man först börjar med att leka de 7 lekarna så ska man lära hästen att gå undan för tryck, men vart tusan ska man trycka? Det finns vissa ställen som motiverar hästen att flytta på sig mer än andra ställen.

Det är mycket häst man ska hålla reda på och att stå där och inte riktigt veta VAR man ska lägga sitt tryck gjorde i varje fall mig konfunderad när jag började med NH.

Så jag tänkte i vanlig ordning dela med mig av det jag lärt mig under åren.

Torp's Gejsa, 1994-2010

Hästar kan som bekant röra sig i 6 olika riktningar, framåt-bakåt, uppåt-neråt, höger-vänster och ibland gärna så många håll som möjligt samtidigt! 

För att få din häst att röra sig uppåt så krävs det inte så jättemycket, den riktningen har jag inte märkt ut på Gejsa för att området är så stort och enkelt att hitta. Ett par fingrar som trycker hästen mitt under magen får de flesta hästar att dra in magmusklerna och höja ryggen. Det är en bra grej att göra lite då och då, speciellt hos äldre hästar som tenderar att bli litet svankryggiga (vi gör så hemma med vår 10-åriga hund som börjat svanka och det hjälper några timmar innan han börjar sacka med ryggen igen)
Likadant om du sätter några fingrar under hakan eller på undersidan av huvudet så får du oftast hästen att lyfta på huvudet.

Bakåt då? Man kan backa hästen för stadigt tryck/porqupine från nosryggen, markerat med orange, och från bringan, markerat rödrosa i en strimma längst fram.
När man ber hästen att backa när man själv är i hästens Zon1 eller Zon2 så blir det enklast att be hästen att backa om man trycker på den sida vars framben är längst fram. Så på vår fina fjording här i artikeln så skulle man tryckt på höger sida (tänk att du står mitt framför henne så det är DIN högersida du trycker på) och när hon backar så släpper man trycket, och flyttar över trycket till vänster sida eftersom vänsterhoven troligtvis är den som är längst fram nu.

En del hästar börjar tjåla massor med huvudet när man ska trycka i det oranga området, håll då kvar i grimman och håll kvar trycket tills hästen backar.

Neråt? Varför ska man lära sin häst sänka huvudet? Har du nångång stått och försökt tränsa en häst som står med huvudet uppe i det blå? Då har du en utmärkt andelning att lära din häst att sänka huvudet. Tryck mitt uppe i nacken precis där grimman brukar ligga.

Den lilablåa pricken precis bakom ganaschen kan användas för sig själv eller tillsammans med den gröna ovalen strax ovanför bogbladet för att flytta din hästs framdel. I det gröna området ligger även drivlinjen. Allt tryck som sätts framför denna tänkta linjen verkar bromsande och backande, och alla tryck som sätts bakom verkar drivande.

När du leker med din häst i Zon 1 och 2, dvs nos, hals och bitvis in i zon 3 så kan dominanta hästar börja naffsa tillbaka. Tänk på att när hästarna leker med varandra i hagen så står de och nyper varandra med nos mot nos och håller på tills nån av dem flyttar på sig. Du leker just nu precis samma lek, så tänk på att det kan komma tänder men var då beredd att göra bodyblocks, tänk karatekid (de gamla filmerna) när grabben målar och vaxar bilen, varje gång hästen ska till o naffsa så gör en wax on/off.

I skänkelläget så finns det direkt sidförande trycket, den turkosa cirkeln. Om man får en lätthet för tryck överlag så kommer man få en väldig känslighet för skänkeln i det här området, vilket är något vi alla vill sträva efter eller hur?

Kring ljumsken, eller den där jobbiga virveln som nästan är omöjlig att rykta vettigt så har man det område som fungerar bäst för att flytta bakdelen på hästen och markerat i rött. Ett bra tips är att hålla koll på ledrepet så man kan tippa hästens nos mot sig ifall hästen reagerar med att sparka.

Sen har vi ett område precis innan svansen, och den är markerad med någon grön nyans. Denna använder jag sällan, det finns de som gör det, och då är den framåtdrivande. Kort och gott. Inte så mycket mer att säga om det hela.

Slutligen så har vi hela Zon 5, den gula svansen. Det är inte så mycket tryck man lär hästen gå undan för med svansen, men det ingår ändå i porqupine-leken och det är ju att man utsätter hästen för drag. Man drar hästen i svansen för att lägga i backen. Ganska så okomplicerat egentligen.


Hoppas ni kommer ha nytta av detta oavsett om ni är newbies eller om ni är luttrade NH-entusiaster. :)


Tack till Rita.S här på .ifokus för att jag fick låna bilden på allra finaste Torp's Gejsa <3

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2013-02-12 07:34 #1 av: Zaphix

I körning använder jag ofta området innan svansen, fast det kanske är driving game då iofs.. ;)

Anmäl
2013-02-12 10:11 #2 av: LinaN

#1 det blir ju driving game ;) Men tyckte att området är värt o nämnas ändå :D Ibland när jag är bakom Harry så blir det tryck där, speciellt om han står uppbunden på gången. Då är det praktiskt :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2013-02-22 20:34 #3 av: Mantissa


Att kunna backa i svansen är väldigt praktiskt när man ska lasta ur transporten:)

Anmäl
2013-02-22 23:35 #4 av: LinaN

#3 ja, det är det. Samtidigt som det är en övning i att faktiskt följa en känsla och det "tryck" som ett "drag" innebär. :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2013-02-25 11:59 #5 av: thicha

Jätte bra inlägg!!! Önskar bara att någon kunde komma hit och visa lite mera =) och lära mina hästar en liten grund som jag kan jobba vidare med.

Anmäl
2013-09-23 08:00 #6 av: [emeli83]

för ni som har mer vana av tyngre hästar att göra tryck övningar på hur bär ni er åt. min stora kille vill inte alls flytta sig??

Anmäl
2013-09-23 09:05 #7 av: Brollan1

"#6 av emeli83 " Du använder så mycket energi som det behövs för att flytta på hästen. Ofta så trycker dom imot i början för att dom inte förstår bättre (åtminstone ohanterade hästar). MAn kan underlätta genom att samtidigt böja hästen så att det blir lättare för hästen att flytta sig dit du vill. Var alltid nogran med att ta bort pressen när hästen flyttar sig.

Lycka till

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.