Naturlig Dressyr

12 tips för att nå dina mål

2013-01-15 19:22 #0 av: LinaN

Jag snubblade över denna artikeln av en Holländsk tjej Marijke de Jong, som sysslar med akademisk ridkonst, men fann att hennes 12 tips även är applicerbara på Natural Horsemanship-världen. Artikeln är fritt översatt till svenska från engelska med tillstånd från Marijke.

Vill du bli en bättre ryttare, hästägare, NH-elev, partner, förälder osv under 2013? Här kommer ett antal tips;

 

1.  Bestäm dig för vad du vill uppnå, och fastställ dina mål

Innan du börjar träna och rida din häst så är det viktigt att du har definierat vilka mål du har. Följ din känsla. Livet är för kort för att spendera tiden med att göra något tillsammans med dina hästar som ni inte älskar. Så vad är din passion, vilka är dina mål och drömmar? Vad skulle du vilja uppnå inom de nästkommande 4 veckorna, inom de kommande 4 månaderna, inom fyra år? Om du visste att du absolut inte skulle misslyckas, vad skulle du då göra med din häst? Skriv ner det, och varje dag ta ettlitet steg mot det målet.

 

2. Ge din vision näring

Håll fokus på dinamål, visualisera dina mål och använd din fantasi. Genom att stänga dina ögon och fantisera om dessa saker - och verkligen SE dem för din inre blick- så kommer du öka dina chanser för att det faktiskt blir som du önskar. Ge din vison näring, varje dag, se det framför dig, känn det inom dig, hör hur du kommer uppleva den samvaron och framgången av det liv du vill ha tillsammans med din häst.

 

3. Tro på dig själv, på din häst och på din vision

Inget kan stoppa en person som har rätt mental inställning från att nå sina mål. Samtidigt som det inte finns något i världen som kan hjälpa den personen som har en dålig inställning. Vissa personer har starka övertygelser att de inte kan göra något, eller att deras häst inte kan göra något. Men du kan inte bli en bättre person eller ryttare imorgon om du bara tänker på gårdagens besvikelser och misslyckanden hela tiden. Innan du börjar träna med din häst, så behöver du åsidosätta alla dina negativa känslor eller se om du kan omvandla dem till något stöttande och positivt istället. Använd och tänk i termer som gör problem till utmaningar istället för att bara se problemen. Se möjligheter, istället för omöjligheter. Begränsa inte dig själv med dina tankar! Varje morgon så bestäm dig för att "Idag ska jag vara den bästa Jag som jag kan vara" (“Today I will be the best I can be”.)

 

4. Lägg upp en plan

Om du kan drömma det, så kan du göra det, men utan en plan så kommer du stå kvar där du är idag. Så lägg upp en plan för dig själv så du kan nå de mål du satt upp. Skapa en planering som bryter ner målet i uppnåliga och specifika steg; Vilken bok ska jag läsa, och när? Vilka kurser/clinics vill jag gå på, när och var? Vilka dagar ska du träna din häst och vilka dagar ska du lära honom något nytt?

 

5. Omge dig med positiva personer

Samla positiva personer omkring dig. Spendera tid med personer och ryttare som stöttar dig och som vill stötta dig. Berika dig själv genom att lära känna andra som är aktiva och progressiva för sig själva, och lär från dem. Håll dig ifrån de som försöker förminska dig eller det du vill uppnå och som säger att dina ambitioner är omöjliga. Låt inte de som gav upp om sina drömmar påverka dig så du också ger upp dina. Låt inte andra personers negativitet hindra dig från att vara den bästa du, som du kan vara. Sänk inte heller dina standarder för att det ska passa de som vägrar att höja sin standard. Så vänta istället på att andra ska nå upp till dina förväntningar. Bra personer kommer få dig att känna att du kan uppnå precis allt! Så umgås med de som är likasinnade!

 

6. Lär från andra

Många av de saker du vill veta har andra redan upplevt. Du kan åstadkomma så mycket mer genom att studera vad andra redan har gjort. Sedan kan du bygga vidare på den kunskap du får från dem och det kommer ge dig så mycket bättre resultat under en mycket kortare tidsperiod eftersom du inte behöver uppfinna hjulet en gång till.

 

7. Hitta DIN förebild

Hitta någon som du beundrar, eller någon som du önskar att du vore mer som den personen. Kanske är det en ryttare som alltid har ett leende på läpparna, eller som är framgångsrik och känd, eller någon som verkligen uppnått sina drömmar. Försök hitta vad som gör den personen så bra och försök sedan göra vad personen gör, läs de böcker som personen läser, närma dig saker och ting så som den personen gör. Att leta efter det bästa i andra brukar ta fram det bästa i en själv.

 

8. Skrid till handling och kör på

Vägen till framgång kommer ta mycket övertygelse och arbete. Genom att konstant sträva framåt kommer du automatiskt få mer kunskap och få mer respons från din samvaro med din häst. Var villig att lära, praktisera och förbättra det du kan. Fortsätt, håll igång, kämpa på och sluta aldrig sträva efter ditt mål och det du vill uppnå. Livet kräver inte att allt ska vara bäst eller perfekt, bara att vi gör vårt bästa. Ge aldrig upp! Fantastiska saker tar tid att uppnå!

 

9. Tänk på och reflektera

Så snart du reflekterar över dina egna tankar och handlingar och hästens reaktioner, så får du en större klarhet om dig själv och din häst. Skrid till handling, notera vad som fungerar och vad som inte fungerar. Titta på konskevenserna som uppstår och lär från dem. Men var inte för hård mot dig själv, det finns inget som är "fel" eller "misstag", det är bara ett resultat av vad du gjorde. Tänk inte att du inte är tillräckligt bra för att göra det här, kom ihåg; Framgång kommer från ett gott omdöme. Gott omdöme kommer från erfarenheter. Erfarenheter kommer från dåligt, bristande eller otillräckligt omdöme.

 

10. Ändra tillvägagångssättet

Ändra ditt tillvägagångssätt tills du får det resultat du vill ha. Ta ansvar när du inte får önskat resultat; Antingen var du inte tillräckligt tydlig, eller du hade inte gjort tillräckligt förarbete, eller så frågade du hästen om något han inte var redo för, eller så bad du om något som ökade pressen på hästen, eller så höll du andan, eller.... Skratta åt dig själv och ändra ditt tillvägagångssätt. Välkomna det som är svårt och besvärligt. Svårigheterna kommer göra dig starkare. De gör dig smartare. Och när du övervinner dem, så blir du alltid bättre som människa.


11. Var tacksam för det lilla!

Håll dina långsiktiga mål i sikte, men fokusera på nuet och var tacksam för det du har varje dag. I slutet av varje dag ställ dig sjäv dessa fem frågor:

1. Vad lärde jag mig?
2. Hur kan jag använda mig av en otrevlig upplevelse?
3. Vad skedde idag som var fantastiskt?
4. Vad är jag tacksam för?
5. Hur har jag påverkat andras liv idag?

Jämför dig själv idag, med vem du var igår. Men jämför dig inte med någon annan! Du kan aldrig vara en annan ryttare, du kan bara vara en bättre version av dig själv. Ett av kännetecknena hos en framgångsrik ryttare är att de bara jämför sig med sig själva, och deras tidigare framgångar och deras framtida potential.

12. Resan är målet

Det är inte vad vi uppnår eller får, utan den vi blir och vad vi kan bidra med: som ger mening till livet. Det slutliga målet är att häst och ryttare kan växa tillsammans och utvecklas tillsammans på ett bra sätt! Fokusera på ett fortsatt fysisk, psykiskt, emotionell och spirituell växande. Leta inte efter guld och gröna skogar. Det är att utvecklas och att växa som är målet. Bli inte en ryttare/tränare/instruktör som söker framgång för egen vinnings skull utan bli en ryttare/tränare/instruktör som har ett egenvärde och sunda värderingar.

“The major reason for setting a goal is for what it makes of you to accomplish it. What it makes of you will always be the far greater value than what you get.” – Jim Rohn

 

Artikeln i orginalversion hittar ni här på Straightness Training and Academic art of riding av Marijke de Jong

Thank you very much Marijke for letting me do my best att translating your text and share it with my fellow Natural Horsemanship friends here and in my personal blog. Thank you and please keep up that good work!

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2013-01-20 11:27 #1 av: EwaAngantyr

Jättebra artikel!!!  Klart det har med Nh att göra!  Tack!!

Anmäl
2013-01-20 12:45 #2 av: LinaN

#1 jo, jag tyckte att det var väldigt lätt att applicera på NHn och mycket av det akademiska är ju med hästens gymnasticerande och hållbarhet och jag finner bägge dessa "skolor" klart kombinerbara. Även om jag själv tycker att för MIN del så ligger Akademisk dressyr på level 4 och uppåt. men det är min personliga åsikt ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2013-01-20 20:19 #3 av: Birke

Titeln på artikeln borde vara något i stil med "Nycklarna till att uppfylla dina mål", men den var bra. Skulle vilja ha en "bli en bättre ryttare artikel också:)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.