De sju lekarna

Åhh nej! Han är skadad!

2012-11-24 22:33 #0 av: LinaN

Vad gör man när man står där med en skadad häst som antingen har skrittvila eller ännu värre står på boxvila och han har börjat klättra på vägarna av tristess? Här kommer 25 tips som kan rädda tillvaron!

I senaste numret av Savvy-Times (Parellis egna magasin) så fick man tips på vad man kan göra om man har väldigt liten yta att träna på. Det är ju långtifrån alla som har en paddock eller ett ridhus utan har kanske bara en gårdsplan eller rasthage att träna i.

Eller så har man en skadad häst som man måste aktivera på ett lugnt och sansat sätt men ändå så hästen får använda sin hjärna. Så jag tänkte att jag gör ett tappert försök att översätta en del av övningarna och tipsen samt lägger till några egna om jag kommer på några.

På Boxvila

 1. Gör inget alls, utan spendera bara tid med din häst. Så kallad kravlös tid. Lär dig vilket ben han helst vilar när han sover. Vilket hörn av boxen är favoritstället att bajsa på osv. Hur gör han när han äter sitt hö?
 2. Spendera kravlös tid med din häst samtidigt som du har en kompis med dig, sitt och prata med varandra och ha trevligt alla tre.
 3. Pyssla, borsta din häst, ta reda på vilken av dina borstar han föredrar var någonstans på kroppen, hur hårt eller lätt vill han borstas`
 4. Hitta hästens favoritfläck att bli kliad på. eller försök hitta fler ställen han gillar. Har du provat undersidan av svansen? Mellan juvret eller bredvid snoppen?
 5. Fläta man och svans, prova nya frisyrer. Det tränar tålamod hos både dig och hästen. Tränar hästen i att stå stilla och du får lite motion av att kliva upp och ner från en pall om du har en större häst.
 6. Öva upp era "plocka upp hovarna-skills". Kan du plocka upp och kratsa alla fyra hovarna utan att byta sida? Fejka en skoning, banka på fötterna, knacka och grejja. Hur länge kan hästen hålla upp foten?
 7. Target-träna din häst med hästens nos.
 8. Öva på att hästen ska ha en trevlig attityd vid godisdags eller fodringsdags. Hästen får inte äta förrän han uppvisat ett trevligt uttryck.
 9. Kan du lära din häst att dricka från en vattenslang?
 10. Lär hästen att acceptera att du håller i hans tunga, masserar läppar och tandkött med dina händer och fingrar som ett led i att vänja dem vid munhåleundersökningar.
 11. Öva på att porqupine/stadigt tryck leken ska bli så lätt som möjligt, speciellt för att sänka hästens huvud.
 12. Träna på att tränsa/ta på grimman från knähöjd, då är det viktigt att man tränat på punkt 11 först. Och detta utan att hästen höjer huvudet när du tar på eller av huvudlaget.
 13. Lär hästen att stå stilla med hovarna i en hink. Börja med en hov i taget. Gå sen vidare med att stå med två hovar osv. Öka successivt och börja sedan ha i vatten. Bra om hästen måste ha fötterna i behandlande vattenbad i framtiden.
 14. Simulera nålstick/vaccinering med en tandpetare eller annat vasst som ger en "pickande" känsla, och hästen ska böja huvudet mot dig och slappna av.
 15. Förbered hästen för klippning med maskin, gör simuleringar, låna en maskin utan skär osv.
 16. Träna på att spraya på och kring hästen med sprayflaskor. Vanligt vatten räcker.
 17. Öva på att sadla smidigt, från bägge sidor. Kan man det och hästen är cool med det, prova att sadla från svansen på hästen.
 18. Finns det problem med spännandet av sadelgjorden är det ett bra läge att träna på det så det blir en positiv upplevelse.
 19. Lek Friendly game med helt nya saker över hela hästens kropp. Har du provat med grannens katt? Grabbens skateboard? En kaffemugg? Testa nya saker som man annars inte brukar använda.
 20. Lär hästen plocka upp saker från marken/apportera.
 21. Kan ni göra en sideways genom hela stallgången från ena änden till andra?
 22. Kan din häst backa i en cirkel inne i boxen, och då åt bägge "varven"?
 23. Lär din häst att fånga godis som du kastar till honom.
 24. Lär dig att massera din häst. Prova att massera med olika sorters liniment, värmande, avslappnande, kylande.
 25. Träna upp hästens självförtroende med ögon-leken. Stå bakom hästen, be honom titta på dig från hans högra sida men han ska stå kvar, flytta sen på dig så att han måste titta på dig med sitt vänstra öga. Gör så fram och tillbaka och det stärker hans självförtroende och hans förmåga att använda bägge hjärnhalvorna.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2012-12-17 12:51 #1 av: KnutKrut

Lina - du är grym!!! Glad

Anmäl
2012-12-17 13:09 #2 av: LinaN

Flört I hear the problem, look at it and I solve it as good as I possibly can ;)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2012-12-17 16:25 #3 av: Brollan1

" LinaN " Hur hinner du skriva allt, jag hinner knappt läsa det? ;-)

Lycka till

Anmäl
2012-12-17 22:19 #4 av: xMyDeadx

LinaN, hur grymt som helst ju! Jag och hästen har fått massa nytt att leka med :D
Hmm, kanske ska låna stallägarens ena hundo hc se om jag kan klappa hästen med den? Oskyldig

Anmäl
2012-12-18 01:21 #5 av: LinaN

#3 Långtidssjukskriven, och när jag inte är i stallet så sitter jag hemma, läser bloggar om NH, tittar på DVD-material från olika tränare, läser savvy-times, handarbetar och städar hemma, rastar hunden osv ^^ Helst flera saker på samma gång. O sen när jag har riktigt tråkigt så fuskar jag faktiskt lite också, jag skriver flera artiklar som jag lägger dolt och kan plocka fram när det behövs lite ny info på sidan ;)

Och denna gången vart det ju lätt, jag bara översatte från engelskan så vart den saken klar ;)

 

#4 är det en liten hund så varför inte? Jag har lekt Friendly game både med svärmors chinese crested (nakenhund) och väninnans chihuahua ^^ Kan ju säga som så det var nog mer friendly game för Rexen än för Harry.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2012-12-18 21:11 #6 av: xMyDeadx

#5 Nja, små kan de inte räknas som. En hel bunt med labradorer, haha. Men stallkatterna kanske kan övertalas Skrattande

Anmäl
2012-12-19 13:08 #7 av: Linnea

Hur lär man sin häst att apportera?

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2012-12-19 13:27 #8 av: LinaN

#7 man läser artikeln som Zaphix har skrivit. Den artikel som är länkad i punkt 20, så om man klickar på den mellanblå texten hamnar man direkt på sidan där artikeln ligger.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2012-12-19 17:03 #9 av: Linnea

Aahh så blind man kan vara..

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2012-12-19 17:38 #10 av: EwaAngantyr

Hoppas jag slipper boxvila p ånågon av mina hästar men skulle det hända är det så viktigt att stimulera dem mentalt!!!  Jättebra skrivet!!!

Anmäl
2012-12-19 19:34 #11 av: LinaN

#9 du vet vad man brukar säga; Det är på ögonen man blir blind ;)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2013-01-14 23:05 #12 av: moa rask

Hur lär man hästen att fånga något som man kastar? :)

Anmäl
2013-01-14 23:53 #13 av: LinaN

#12 det får du nog prata med Zaphix med, det är hon som i dagsläget lär sin häst lite allt möjligt spännande. :)

Men jag hade nog börjat med att kast godisbitar o försöka lära hästen fånga dem. ev stödja upp det med klickersträning och sen när det funkar med godisbitarna gå vidare till att använda saker o sen ge godis.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.