Övningar och Idéer

Lär din häst apportera

2012-11-03 21:52 #0 av: Zaphix

Det kan tyckas vara lite konstigt med en häst som kan apportera, men jag ser det som praktiskt att hästen kan det och en rolig övning för hästen. Har man lärt sin häst hämta saker åt en så är det inte ett stort steg att lära den att plocka upp saker du tappar på marken och ge dig dom när du rider, väldigt praktiskt om man är lat som jag är. Men det är ju inte bara praktiskt, utan också ett bra övning som får hästen att tänka till och lära sig använda sin hjärna. Jag lärde min häst apportera för att aktivera honom när han stod på vila instängd i lösdriften och inte kunde röra sig så mycket.

Jag har lärt min häst apportera genom att använda mig av klickerträning, vilket för mig är den ultimata metoden när man vill lära hästen olika tricks.

Här http://www.klickermetoden.se/fragorosvar.html är en bra länk för den som inte vet vad klickerträning går ut på.

Kommer att skriva ned steg för steg hur jag gick till väga för att lära in apporteringen.

1. Höll fram en pinne framför min häst och så fort han nosade på den så klickade jag och gav godis. Om hästen inte nosar på den så håll pinnen så att hästen av misstag lyckas nudda den med huvudet och klicka och ge godis då.

Beroende på vad för typ av häst man har och hur van hästen är med klicketräning så tar det olika tid innan de förstår att den ska nosa på pinnen för att få godis. För min förra foderhäst tog det ett par dagar, för min nuvarande häst tog det tre-fyra klick. När hästen förstår så gå vidare till nästa steg.

2. Nästa steg är att hästen ska bita på pinnen för att få godis. Jag brukar då vänta ut hästen, för efter en liten stund börjar den testa sig fram för att se vad den ska göra för att få godis eftersom den inte längre får godis bara den nosar på pinnen.

Om hästen inte försöker bita på pinnen, prova att doppa pinnen i melass eller äppelmos, då bör hästen bita på pinnen.

3. När hästen förstått att den ska bita på pinnen vill jag att den ska bita mer på pinnen och hålla den en kort stund i munnen. Så avvakta med att klicka när hästen biter på pinnen och vänta tills den biter lite mer och vill hålla den en kort stund i munnen.

4. Nästa steg är att hästen ska hålla pinnen en lite längre stund i munnen, så vänta med att klicka och låt hästen testa sig fram tills den håller pinnen lite längre stund i munnen. Utöka tiden efter hand.

Vid detta steg så brukar jag sätta ett kommando på det, jag använder orden “ta den”, men du kan lika gärna använda ordet “cirkuleringsplats” eller “affärsuppgörelse”. Bara du använder samma ord hela tiden.5. På femte steget så håll pinnen närmare och närmare backen så hästen till slut måste ta pinnen från backen.

6. När hästen kan bita i pinnen från marken och hålla i den så brukar den ta upp huvudet med pinnen i munnen för att den vill ha godis ifrån dig, klicka då och ta pinnen och ge sedan godis.7. Sjunde steget är att lägga pinnen längre och längre bort ifrån dig och när hästen har pinnen i munnen så be den komma till dig.

Om man tränar detta löst så är förutsättningen att hästen kommer till dig på ett kommando, isf så använder du det när hästen har pinnen i munnen och klicka och ge godis när den kommer.

Om hästen inte kan komma på kommando så kan man ha hästen i ett grimskaft och dra i repet när man vill att hästen ska komma. Det problem jag haft med det är att hästen försöker bita i repet istället för i pinnen. Men det är bara att klicka när hästen tar pinnen, inte repet.

8. När hästen väl kan detta så kan man ställa hästen bredvid sig, kasta pinnen längre och längre bort ifrån sig och sedan be den komma med pinnen.


Så enkelt har man alltså lärt hästen att apportera. För min häst tog det tre dagar a 30-40 miunters träning inklusive pauser. För förra hästen tig det ett par veckor.. Det är alltså rätt individuellt hur lång tid det tar.

Lycka till!

Anmäl
2013-03-19 08:25 #1 av: diamantsorg

Det låter jätte kul, det ska genast ta och försöka lära min shettis :)

Anmäl
2013-03-19 11:02 #2 av: Peppe

Blacky apporterar på bilden, dock inte på kommando. Vill löshoppade honom när han hämtade grankvistar som låg utanför staketet längst bort i hörnet som husägaren slängt där, TRE gånger och kom med dem till oss människor. Det var 5 år sedan och han har aldrig gjort så igen efter det. Glad

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

Anmäl
2013-03-19 11:08 #3 av: Zaphix

Här är förresten en film på hur det ser ut nät min häst apporterar pinnar.

Har nu även lärt honom plocka upp pinnar till mig när jag sitter på hans rygg.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.