2012-08-10 13:23 #0 av: LinaN

Hur gör man egentligen om man vill konvertera sitt ledrep till en tygel? Förhoppningsvis så kommer denna artikel skina sitt ljus över den frågan!

Det är inte alla som har ett naturlig hackamore, det vill säga en repgrimma med tyglar samt ledtygel/ledrep. Men det går lätt att konvertera sin vanliga repgrimma och ledrep till ett enkelt hackamore om man bara har ett 12' rep, eller tyglar+ledrep om man har ett 22' rep.

Med ett 12' rep så får du ingen ledtygel utan enklast är att du lägger repet om halsen på hästen och sedan så knyter du fast änden av repet runt fiadorknuten eller i ledöglan av grimman. Här finns en bra länk på hur man gör som inte är krånglig eller man måste vara någon mästare på att knyta knopar. Den är dock på engelska men bilderna är rätt självförklarande också.

Har du ett 22' rep kan du göra exakt likadant förutom att du ser till att du får en väldigt lång snutt rep kvar, dvs ditt ledrep! Nu är du klar att sitta upp, glöm inte att göra en preflight check så att din häst också är med på notorna, glöm inte att spänna eventuell gjord i omgångar och lek igenom några av de sju lekarna så du ser vilket humör din häst är på. Samt att detta lekande innan uppsittning tjänar som uppvärmning för både dig och hästen!

Okej, du sitter på din häst nu, med både tygel och ledrep i handen, vart ska du göra av ledrepet

Jo det finns ett par lösningar.

Rider man i en westernsadel så slår man helt enkelt ledrepet kring hornet på sadeln och kan låta repet hänga ner mot marken.

Men om man inte rider i en westernsadel då!?

Antingen så stoppar du in repet innanför byxlinningen eller ditt bälte (inte hela repet utan en bit av det så det som är instoppat är en ögla på kanske 20 cm.)

Det andra alternativet man har är att ta en mecate rein-holder, och på svenska heter det tygelhållare för mecatetygel. Så helt enkelt är det en läderrem av något slag som man fäster i sadeln eller barbackapadden. Ett sådant här kan man lätt göra av en sporr-rem om man inte har ork/kunskap att göra en själv, eller inte vill köpa en rem. Om du rider med en vanlig sadel så kan man fästa hållaren i de där små ringarna som är framme vid framvalvet på sadeln. Eller om du rider med förbygel kan man fästa hållaren i remmen som går från halsringen till sadeln, eller rentav strunta i hållaren och bara virka fast repet runt samma rem!

På bilden nedan är den fäst i min barbackapad, den gula pilen pekar på vart hållaren sitter.

Sedan så tar man ledrepet, stoppar in en ögla i hållaren och sen med hjälp av den öglan "virkar" man ihopa ledrepet till en tjockare korv som hänger ur vägen för både en själv och hästen.

Var gör man sen av sitt ledrep om man rider barbacka? Enklast är att slå repet ett eller två varv runt halsen på hästen och sedan göra en knut. På det här viset så hänger repet inte ivägen för varesig hästen eller en själv. Och skulle popperänden mot förmoden slå hästen i ansiktet så är det ett kvitto på att något ni gör är väldigt ur harmoni och rytm.

Så då hoppas jag att ni blivit litet klokare av denna artikeln. Det finns så mycket fiffiga lösningar som gör ens hästliv så mycket enklare.