2012-07-08 16:32 #0 av: LinaN

Här kommer en liten artikel med fördjupning om vad de olika Savvy är för något. För någon som inte studerar PNH så är detta ibland rena grekiskan, det minns jag själv när jag besökte den här sajten för många år sedan... För andra var det så självklart och jag fattade inget alls...

Inom Parelli finns det 4 grenar kan man säga, som är fiffigt uppbyggda med en utbildningsstege. Bitarna ligger i den ordningen för att det är i den ordningen det ger ett sammanhang.

Det är lite som när man började rida på ridskola, det första man gjorde vart ju inte att hoppa hinder, utan man fick lära sig att sitta upp, skritta, sitta kvar i traven, lära sig galoppera osv. När jag fått lärt mig det så började vi lära oss att ta hand om hästarna själva innan lektionerna, borsta, sadla och tränsa. Men för mig blev det en väldigt underlig ordning.

Jag hade velat lära mig att borsta och ta hand om hästen innan jag satt upp och lärde mig rida. Och man kan säga att PNH's utbildningsstege är byggt för att man ska få en rejäl grund att stå på.

 

Första grenen man stöter på är On Line. Det har inget med datorer eller internet att göra. Utan det är att man arbetar med hästen på en lina eller ett rep i olika längder. Här börjar man leka de sju lekarna och bygger grunden till ridningen och även till arbetet med hästen helt lös.

 

Andra grenen är ridningens första del Freestyle där man rider till en början i repgrimman men successivt arbetar sig vidare till bett och mer förfining. Freestyleridningen bygger upp balans och kommunikation mellan människa och häst. Men Freestylen kan också innebära huvudlagslös ridning i bara halsring eller inget alls.

 

Liberty kommer som tredje, när kommunikationen är fastställd och man har ett bra grundläggande partnership. Här har man gått från 45-fots repet till att ha hästen helt löst.

När man tar bort tyglar och ledrep finns bara sanningen kvar.

 

Slutligen kommer Finesse, där alla de tidigare savvysen kommer ihopa till ett slutresultat. När du har grunden i Freestylen, sanningen i liberty så är det dags att börja finputsa, formen blir väsentlig för ridningen, minimala signaler för kommunikationen och framförallt att fortsätta sätta relationen först! Finessen är början till all form av uppvisning och tävling och en språngbräda vidare i utvecklingen.

 

Hoppas ni blev litet klokare på vad de fyra savvysen går ut på. De kommer i sin ordning för att det finns en logik bakom det hela. Du kan inte börja finlira om du inte har en stabil och bra grund att stå på.