2012-05-27 14:13 #0 av: LinaN

Savvyflopp? Det har jag aldrig hört talas om innan, är det något nytt från Parelli?! Vad kostar det?! Hur används den?! Lugn.... du får dina svar i artikeln...

En Savvyflopp, vad är det? Jo det är ett namn jag själv hitta på. Så det är inget som Parelli tagit fram för att tjäna mer pengar på egna fiffiga konstruktioner.

Savvy [sav-ee] to know, understand, dvs att förstå att veta. Samt Savvyness [Sav-vi-ness]: practical understanding; common sense, dvs praktisk förtåelse och sunt förnuft.

Visst låter det logiskt?

Såhär år så kommer det bara att komma mer och mer flugor samt annat flygfä som bis, nyps och är eländigt mot både oss och våra hästar. Och häromdagen vart jag ute med Harry och betade honom när vi attackerades av en massa surrande kräk.

Istället för att stå och vifta som en galning så tog jag änden av ledrepet med poppern och började rytmiskt och utan energi smäcka repet från höger till vänster sida om min kropp och det höll borta myggen. Men med tanke på att jag är känslig i huden (har bland annat Fibromylagi) så gjorde även den lätta lätta beröringen ont på mig. Och jag tänkte att det måste ju finnas ett alternativ till detta som inte gör så ont.

Sen är inte jag ensam om att vara känslig heller, det finns hästar som reagerar negativt för en sådan beröring. Eller så kanske man vill ha en savvystring med ljudlös-funktion. Så då fick jag idén om en savvyflopp. För den låter mer flopp-flopp när den träffar sin yta än vad tex en string gör som låter mer tschwipp-tschwipp när den landar även om det är mjukare än mjukt.

Jag har sett liknande verisoner göras av garn och litet allt möjligt men vi som sysslar med Nh är ju redan vana vid att arbeta med rep. Så då fortsätter vi på det spåret. Samt är rep enklare att tvätta än garn om det blir skitigt.

Du behöver:

 • Vass nål, gärna lite grövre
 • Rep som känns bra i handen, ca 1 meter
 • Björntråd eller flerdubbel sytråd i polyester.
 • Eventuellt behöver du en tång om du inte är stark i fingrarna för att dra igenom nålen med.

Tidsåtgång 10-15 minuter. Kostnad under 100-lappen och då om man måste köpa rep. Finns rep hemma så är prislappen obefintlig.

Gör såhär:

 1. Vik repet på mitten, prova runt handleden och handen hur stor ögla du behöver för att få in handen löst och ledigt.
 2. Börja sy genom att fästa knuten på insidan mellan de två repen så knuten inte syns. Sy sedan rakt igenom bägge repen med flera stygn.
 3. Arbeta sedan stygnen genom repen och neråt den öppna änden av savvyfloppen så att repet sys samman i ungefär 2-3 cm för att verkligen hålla.
 4. Sy sedan fast tråden genom att sy på samma ställe fram och tillbaka ett antal gånger. Avsluta genom att sy ett långt stygn genom repen på diagonalen.
 5. Då vart ögledelen klar av savvyfloppen.

Du kan använda den så som den är, men jag skulle rekommendera att du gör något åt ändarna så de inte fransar upp sig i all evighet och man förlorar den sista biten av effektiva faser man får utav detta otroligt mjuka hjälpmedel.

 1. Märk ut och sy igenom repet mellan 8-10 cm från änden så att det kan fransa sig dit men inte längre. Gör så på bägge ändarna.
 2. Fluffa upp ändarna så de inte ät flätade längre.

Du kan nu använda detta rep genom att sjasa bort flugor på dig och din häst. Du får ju ca 50 cm längre räckvidd att sjasa med och du behöver inte använda ditt ledrep med poppern när du rider utan du har savvyfloppen.

Men den fungerar inte enbart som flugsjasare, du kan även använda den som fas-reskap för rytmiskt tryck. Den är inte alls lika skarp som änden på din popper eller på din savvystring, men meningen är ju att man ska göra så litet som möjligt med så litet som möjligt eller hur?

Och detta är ju också utmärkt för känsliga hästar som man inte behöver vara högljudd med eller behöver starka faser.

Med Savvyfloppen så har man också en bättre och mer akkurat förmåga att pricka de där otäckinga flygfäna som bokstavligt talat tuggar i sig våra hästar och som gärna sätter sig så att man precis inte når dem med handen, men med floppen, så ligger de risigt till ;)

Lycka till!