2012-03-26 16:54 #0 av: LinaN

Var hittar du bra saker att använda när du ska träna och leka med din häst? Här listar jag några saker som man enkelt kan finna i sitt hem, i vissa butiker och annat. Utan att ruinera sig själv!

Denna artikeln är litet tänkt som inspiration till att återanvända saker man har hemma eller som man kan köpa för en billig peng litet här och var.

Tomma shampoo-flaskor, saftförpackingar mm

Paraply IKEA

 • Ett paraply är ett utmärkt träningshjälpmedel och leksak. Plötsliga rörelser och att använda som en squeeze-leksak. På IKEA hittar du paraplyet UPPTÄCKA för 29kr!

Bildäck och traktordäck

 • Här är användningsområdena oändliga. Eller ja, det finns mycket du kan göra med traktor och bildäck. Du kan tex lägga dina däck på backen i en hage som ni använder som lek-park och fyller insidan av däcket med sten,grus och annat markmaterial som man sedan packar hårt och helt plötsligt har man en fast pedestal utomhus! Däcken kan även byggas på höjden så de blir trappor mm, men tänk då på att du måste förankra däcke på något vis. Ett knep är att slå ner stängselstolp i kortare bitar som motsvarar däckens höjd.

Duschdraperi

 • Det finns många billiga duschdraperier. Vilken kvalité draperiet är i spelar ingen större roll, om det är helplast, eller mer tyg-aktigt. De har olika egenskaper. Klipp sedan itu draperiet, nerifrån och upp och använd som vattenfall/hästtvätt.

Presenningar

 • På Rusta hittar du presenningar från 15kr och uppåt! Presenningen är utmärkt vid squeezelekar och kan även användas som draperier och vid transport-simuleringar. En presenning kan också användas som en del i att göra en agility-tunnel. Draperier kan man hitta från en 10kr upp till flera hundra kronor. Mitt tips är att ni äljer ett billigare så det blir mer pengar över till annat ;)

Plastfrisbee

 • Dessa kan du hitta i vilken butik som helst, allt från ICA MAXI till Harald nybörg, den lokala leksaksaffären och på din lokala bilmack under sommarhalvåret. Frisben kan användas som markör istället för koner, eller att träna precision och få hästen att ställa en hov på frisben. En ännu billigare variant är att använda sig av ett lock till en tom foder/mineralburk (tänk KRAFFTS minralhink, den typen.) Prislapp 10-50kr beroende på vilken butik du köper din frisbe.

Fiskespö

 • Ett fiskespö kan fungera som en riktigt lång carrot stick, Pat Parelli använder en sådan när han uppsuttet leker med en annan häst i liberty. Hans teleskops-pinne är ca 3,6m lång, men på Biltema hittar man ett metspö som är 3,9m lång för 69kr! Med enkel modifikation av spetsen kan man få en egen teleskopspinne billigt.

Yogaboll

 • Dessa bollar finns i alla möjliga storlekar och former. Jag skulle rekommendera att köpa en som iaf är 60cm i diameter som minimum då det annars blir väldigt jobbigt att studsa runt på när man leker med hästen. Yogabollar eller hästbollar finns att köpa på väldigt många ställen, både hästbutiker som specialiserar sig på NH och på rustas fitnessavdelning tex. Och priserna ligger på mellan 100-500kr beroende på märke och annat.

Rockring

 • En rockring är bra att använda som måltavla eller för att lära dig att inte traska runt så mycket, kan du stå i din rockring och skicka ut hästen att göra en sideways till änden av ditt ledrep tex?

Tunnor

 • Tunnor kan användas som stora konor, hinder, squeeze-mellanrum mm.

Flagga

 • En flagga i tyg kan man använda till både friendlygames och till squeezegames och massor annat. Gör en flagga av en avlagd gardin eller en flagga du har kvar sen den där Iron Maiden konserten du gick på nångång under 90-talet ^^

Dammvippa

 • För Friendly games och toleransträning, en fluffig vippa kan du köpa för några kronor på de flesta varuhus.