2012-03-26 16:51 #0 av: LinaN

Nu är det då dags att ge sig på ett snabbt och enkelt projekt. Hade du syslöjd i skolan och fick godkänt så klarar du av att sy detta projektet!

Att träna med flaggor är en sån sak som man i vanliga fall lätt glömmer bort. Vem har en flagga liggandes i var och vartannan vrå? I denna artikel får du lära dig att sy en flagga på mindre än en timme helt beroende på ens sömnadskunskap.

Du behöver:

  • En symaskin med rak och sick-sacksöm
  • Ett stycke bomullstyg med trevliga färger.
  • En rundstav, 3cm i diameter, 2-2½meter lång

Materialkostnaden för detta projekt är ca 60kr.

Välj dig ett tyg du gillar. Av någon märklig anledning så börjar min lekpark bestå av väldigt mycket rosa har jag märkt på sistonne. Här hittade jag ett gammalt gardintyg som mamma hade tänkt slänga och som vart lagom tjockt och stort.

Mät så du får ut ett stycke som är ca 150cm långt och 90 cm brett. De flesta tygerna är  145-150cm breda så med 1m tyg så klarar du dig långt om du måste köpa nytt.

Sicksacka alla kanter som inte är stadkant (dvs den fasta kant på långsidorna av tyget som inte fransar upp sig. sicksacka alla kanter som kan fransa sig!)

Vi in ena kortsidan på tyget så det motsvarar omkretsen på din rundstav. Lägg till sömnsmån! Sömsmånen brukar vara 1-1½cm bred. Nåla om du känner att du behöver det. Jag bryr mig inte om nålar på sådana här "enkla" projekt utan vek och körde på med maskinen. Glöm inte att fästa i början och slutet.

Fortsätt tills du är 1-1½cm från änden av tyget, du ska nu ha sytt så du har en lång tunnel och det är dags att sy ett stopp på tunneln så att flaggan inte kanar ner längsmed flaggstången. Gör man såhär så slipper man ha en spik eller skruv i toppen samt att man enkelt kan ta loss flaggan och tvätta den när hästarna (eller du själv) grisat ner den.

Då vänder du på tyget, lyft pressarfoten först, och syr fram mot den vikta kanten. Fäst ordentligt.

Trä sedan på flaggan på din flaggstång och den är färdig att användas! Flaggan kan användas vid extreme friendly games med massor approach and retreat, squeeze games och allt möjligt. Mitt mål med flaggan är att våga rida med den i alla gångarter, på bägge sidor av min häst utan att varesig han eller jag ska bry oss om flidder fladdret som blir i vinddraget.