Övningar och Idéer

DIY Bygg en bro

2012-03-18 15:21 #0 av: LinaN

Här fortsätter vi med att bygga litet större saker i månadens DIY. Allt för att göra lekstunderna med våra hästar roligare! Och utan att det ska kosta skjorta och halva armen för oss!

Denna gången blir det att rulla upp ärmarna och ge sig ut utomhus för att bygga en bro/vippbräda.

Du behöver:

  • 4 st 250cm långa 45x45x2500mm reglar
  • 7 meter 170x22mm Klädselbrädor (som sågas 85cm långa)
  • 3,5 meter 22x95mm klädselbräda (som sågas 85cm långa)
  • 8st vinkeljärn
  • Skruv av lämplig längd
  • Skruvdragare med sladd eller extra batterier
  • En bra arbetsledare

Kostnad för materialet på en av virkeskedjorna går på kring 250- 300 kr, vilket inte alls är fel. Det kunde ha vart bra mycket dyrare!

Åk till butiken och köp brädorna och reglar, såga upp dem utanför affären och lägg brädbitarna i skuffen på bilen och sätt reglarna på taket, eller släng in allt på ett släp av valfri sort.

Diskutera med din arbetsledare så att allt sker som planerat och att man inte missar något moment i bygget. En bra arbetsledare är mer än halva projektet, jag blev underordnad Sven som vart väldigt engagerad och bestämd och inte helt nöjd med mitt val av skruv. Flört

Har du inte redan sågat upp dem är det läge att göra det när du är framme på din byggarbetsplats. Mitt tips är att hålla sig utomhus och inte i sitt vardagsrum som jag gjorde till en början.

Glöm inte att såga till de reglar som ska vara i ändarna av din bro/vippbräda (gula). Dessa ska vara 70cm breda, så tyvärr blir det lite spill, fördelen är att de här reglarna är rätt billiga.

Lägg ut dina reglar så de bildar en rektangel. Se ritning. Mittenregeln (grön) får man såga av litet i ändarna på eftersom den ska ligga i mitten för ökad stadga.

Skruva nu fast alla vinkeljärnen, en i varje hörn, det blir totalt 4 järn per kortsida kan man säga. Nedan är bara 2 av 4 vinkeljärn i den änden fastskruvade.

Sen är det dags att börja skruva fast sina brädor.

Sätt minst 2 skruv per regel, så på de smala brädorna ska det vara totalt 6 skruv per bräda, och på de breda ska det vara 9 skruv totalt.

Arbeta från ena kortänden mot den andra. Jag upptäckte väldigt snart att det var enklast att ställa sig på brädorna så de låg stilla och då bara skruva fast i mittenregeln för då flyttade inte sig brädorna över huvud taget.

Sen kan man ju variera både längd och bredd på bron/vippbrädan. Med hjälp av en bom i mitten så får man en vippbräda/gungbräda. Sen kan man använda lastpallar att höja upp hela konstruktionen en bit till från marken.

Men tänk också på att om det är en väldigt tung häst så kan man behöva lägga fler reglar undertill och speciellt om man gör en bredare bro, då måste man också lägga till fler reglar för att plankorna ska hålla!

Bron kan man sen måla hur man vill, eller ha den trä-ren. Personligen föredrar jag att måla då det ser roligare ut och man kan hitta på en himla massa skoj med färgen. Varför inte göra bron polkagrisrandig? Eller första halvan av bron rosa och andra halvan svart? Bara fantasin sätter gränserna! :D

Tycker man att det blir för halt så kan man skruva fast gamla dörr/heltäckningsmattor eller andra grova textilier som man skurit ut att passa på varje bräda för ökad friktion.

Ett ytterligare tips är att man monterar på  två handtag på ena långsidan så man kan hjälpas åt att bära undan, eller så man kan haka i ett grimskaft som man knyter fast i andra handtaget och sen kan bära det som världens största axelremsväska till förvaringen.

My & Elekta leker squeeze över bron och mellan tunnorna. Anne instruerar.

Lycka till och visa gärna bilder på era broar/vippbrädor när de är klara!

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2012-06-08 18:30 #1 av: CelsiusT

Jag tog två lastpallar och la en tjock och rejäl hel skiva över hela pallen (min bro är i två delar så den är lättare att bära och välja om man vill ha lång på den breda eller smala hållet). Har dock ingen bild.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2012-06-08 21:25 #2 av: LinaN

#1 fungerar också bra o göra så! :)

Min bro kan dubbla som gungbräda också, vilket är svårare med lastpallar :P

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2012-06-10 11:20 #3 av: CelsiusT

#2 Jopp det är svårare med lastpallar, dessutom så blir ju din bro mycket snyggare =P Dock så finns det ju lastpallar som är långa som skulle kunna agera som gunga.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2012-06-10 11:38 #4 av: LinaN

#3 man ska inte underskatta latspallarna! :) De är skitbra som pedestaler och går att bygga på höjden, och man kan göra "trappor" av dem.

Har faktiskt aldrig sett så långa lastpallar, och sen måste de nog väga en del, inte för att min bro är lätt men ändå ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2012-06-10 12:43 #5 av: CelsiusT

#4 Ja lastpallar är riktigt bra. Det finns lastpallar som är ca 2-2,5m långa (minns inte exakt och jag tror till och med att vi har någon som är ännu längre) men det är inte helt vanligt och det varierar nog en del i kvaliteten så man får nog kolla så den håller för häst. När vi beställer hösilage så lastas det på sådana långa pallar. Dom är faktiskt inte jättetunga, men om man ska lägga en heltäckande skiva ovanpå så blir dom nog ganska tunga gissar jag.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2012-06-10 13:41 #6 av: Zaphix

Vanliga SJ-pallar håller ju för en häst att stå på, i alla fall för min behändliga lilla häst på 630 kg. Men en längre pall bör ju inte tåla lika stor punktbelastning, så frågan är väl om de håller bra för en häst?

En SJ-pall tål en punktbelastning på 1 000 kg, och en längre pall lär väl klara mindre. Men med en skiva på för att jämna ut belastningen så bör det ju fungera.

Anmäl
2012-06-11 10:47 #7 av: CelsiusT

Ja du måste ju ändå lägga något på så det blir heltäckande. Vi fick 4 ton hösilage på en sådan så det borde gå att få den stabil nog för en häst.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.