Utrustning

DIY, nummer 1, Plastvippa

2012-03-10 16:26 #0 av: LinaN

Vad betyder DIY? Och vad har det med NH att göra? Alla dessa förkortningar! Detta är första delen i en serie med saker du kan göra själv för att göra dina och hästens leksaker roligare att leka med, och för att utmana er till nya framsteg!

Men vad betyder då DIY? Jo, det är engelska och är en forkortning av Do It Yourself, vilket då betyder gör det själv! Vi håller i grunden på med en sport som kostar mycket pengar, oavsett nivå på ridning och träning. Sen ska vi dessutom skaffa oss diverse bra att ha träningsutrustning för att kunna jobba och leka vidare med NHn. Så min tanke var att dra ner på kostnaderna och spara lite pengar genom att göra saker själv!

I denna första delen av DIY-artikelserien så ska jag ta upp hur man gör en plastvippa att fästa på sin Carrotstick. Vippan använder man istället för sin savvy-string. Visserligen får man kortare räckvidd men vippan kan man använda till så väldigt mycket. Den är drivande, stoppande, utmärkt till Friendly games och bara fantasin sätter gränserna.

Du behöver följande:

  • Plastpåsar i trevliga färger, 1-4 olika beroende på tycke och smak
  • Eltejp som stretchar när man drar i den
  • ca 20cm lång resårsnodd
  • En sax
  • Din carrot stick

Steg 1. Tillklippningen

Klipp av handtagen på plastpåsarna. Jag har valt här två mindre plastpåsar, en från systemet och en från apoteket, de hade glada färger och jag tror på det här med att färger påverkar människor på ett positivt sätt. Du kan lika gärna ha en vit påse, eller en gul. Men jag valde att ta två färger för att öka kontrasten.

Steg 1.1

Klipp upp påsarna längdledes i långsidorna så du får två avlånga stycken.

Steg 1.2

Klipp fransarna till vippan. Lämna ca 5 cm i mittenvecket på påsen så det finns litet att "ta på" då påsen kommer utsättas för påfrestningar. Det är inget kul även om det är billigt att lägganer tid på ett projekt som går sönder när man använder det första gången. Fransarna är mellan 3-5cm breda. Du kan klippa dem både tjockare och smalare, det är en smaksak.

 

Steg 2, Gummisnodden

Lägg nu undan plastpåsarna en liten stund och ta fram din gummisnodd istället. Jag valde att använda ett runt resårband jag tog från ett par byxor som skulle slängas (återbruk är bra!) och klippte till lagom längd. Det fungerar lika bra med en avlagd hårgummisnodd som inte är så elastisk längre, eller vanligt hederligt resårband på löpmeter. Knyt ihopa detta till en ögla.

 

Steg 3, Sammanfogningen

Lägg påsarna på varandra. Om du har gjort som jag gjort och valt att han en kortare uppsättning påse på utsidan av vippan så man har två längder på fransarna så ha dem närmast dig, och de längsta fransarna närmast bordsytan. Lägg dem så de ligger mitten mot mitten.

Steg 3.1

Knyckla sedan ihopa påsarna längsmed mittenlinjen så det blir "rynkat." Detta kan vara litet knepigt då det gärna vill krypa iväg litet. Så blir det inte bra i första försöket börja om från föregåenden moment.

Steg 3.2

Ta fram ditt gummiband och lägg det om plastpåsarnas mitt, så du har en ögla som sticker ut på ovansidan av påsarna och en på undersidan av påsarna. Lyft den nedre öglan uppåt och trä den övre öglan genom den nedre öglan. Här har jag ansträngt mig till att få knuten på gummisnodden så den ska ligga närmast påsarna när man sedan drar åt så den sedan ska försvinna och inte synas.

Steg 3.3

Ta din eltejp och börja tejpa nedanför vecket där gummisnodden sitter. På bilden ser man knuten på snodden i vecket på plastpåsarna. Tejpa flera varv runt "knoppen" som nu bildats. Jag har en väldigt tunn eltejp på 5mm bredd om ens det. Det går lika bra med 1 cm bred eltejp. Dra åt ordentligt, här är det viktigt att tejpen är elastisk så den inte brister.

 

Nu är själva vippan klar!

 

Del 4, Hurusom man sätter vippan fast i sin Carrotstick

Då kommer vi till den del som avgör hur du sätter ihopa din vippa med din stick. Det är rätt enkelt sålänge man inte krånglar till det!

För in öglan genom läderflärpen på din stick.

Vik öglan tillbaka mot vippan och peta vipp-knoppen genom den elastiska öglan.

Pilla igenom vippan genom den elastiska öglan, och detta är just varför vi vill ha ett elastiskt band. För att det ska gå smidigt att få igenom det hela! Längden på sndden avgör hur enkelt/svårt det ska vara att dra igenom vippan. Detta är också en smaksak. Jag vill gärna ha det enkelt!

Och slutligen när hela vippan är genom öglan så är den färdig att användas! Fiffigt va?

 

Och såhär ser den ut när den är helt färdig! Detta är en leksak och hjälpmedel som man kan variera i det oändliga nästan. Att lägga in plastband i olika längd, använda 8 plastpåsar och klippa fransarna korta så det nästan ser ut som en dusch-skrubbis eller toaborste osv osv. Detta gör att vippan får ett oerhört brett användningsområde när man ska leka med sin häst. Och med tanke på att man kan variera texturen beroende på hurmycket man bearbetar plastpåsarna så är det ett ypperligt friendly-games redskap.

Hoppas detta gav inspiration till att bygga egna vippor, och gör ni det så får ni mer än gärna lägga upp bilder på dem här i tråden.

 

Artikeln finns även på min blogg Harrybus.blogspot.com

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2012-03-28 23:16 #1 av: Gyllir

Schysst idé!

Anmäl
2012-03-29 07:01 #2 av: LinaN

#1 såg en gång i ett stall jag var o besökte i att de tränade sina arabiska fullblod till att se pigga och alerta ut medan de stod stilla inför bedömning av domaren med en sån här vippa :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2012-03-29 21:00 #3 av: NeaHinder

Väldigt smart! Skulle inte vara helt fel om så många som möjligt lägger upp allt som går att göra själv, stickar, repgrimmor, ledrep, leksaker, miljöträningsredskap osv!

Anmäl
2012-03-30 00:12 #4 av: LinaN

#3 har ett par till DIY att lägga upp men får ta nån i taget så inte alla kommer samtidigt ^^

Sen har jag några DIY WIP's också som kräver mer verktyg, material och framförallt tid. Samt att allt ska fotograferas också. :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2012-04-02 20:01 #5 av: FeliciaS

Vad smart, en sådan vippa ska jag göra! Eller kanske två-tre stycken i olika storlekar ;)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.