Naturlig Dressyr

Naturlig dressyr - vad är det?

2012-03-08 11:53 #0 av: EwaAngantyr

Natural horsemanship + dressyr = Naturlig Dressyr!!

Naturlig dressyr (dressage, naturally) är grundat av Karen Rohlf. Karen bor i Florida och har själv tävlat grand prix och tagit fram ett flertal hästar till grand-prixnivå.  Karen är en ovanligt duktig pedagog och ser alltid till hästarnas bästa i första hand. Hon är även utbildad direkt av Linda och Pat Parelli och kombinerar nu kunskaperna om natural horsemanship och dressyr.    Jag hade fördelen att få en plats av fem på en eftertraktad intensivkurs i naturlig dressyr och har skrivit några artiklar till Hästfokus om detta.

Karen Rohlf

Målet med Naturlig Dressyr är att kunna rida sin häst i balanserade, fria rörelser i avspändhet med energi och med lätthet.  Och eftersom naturlig dressyr även innefattar natural horsemanship så lägger man även stor vikt på att utveckla hästen och människan mentalt och emotionellt.
Det är både en träningsform och ett sätt att utveckla sin tävlingsdressyr.  Att träna hästen så att den håller för framtiden, utan spänningar och med mer och mer vikt på sin bakdel allteftersom den utvecklas.Att utveckla en hälsosam biomekanik.

Vi lägger stor vikt i att bli en suverän horseman, att sätta relationen till sin häst i första hand.  Som en horseman lär du dig att bli expert på att utveckla hästen mentalt och du lägger även stor vikt på att utveckla dig själv som människa och din kropp till att bli mer atletiskt, liksidig och harmonisk.
Jag vill hitta en mental koppling till hästen såväl som den fysiska kopplingen när jag rider.  När jag får hästen med mig mentalt så får både jag och hästen ut så mycket mer av träningen eller leken som vi föredrar att kalla det. När man säger till sig själv att man ska gå ut och leka med sin häst så får man mentalt ett annat sätt att se på ridningen eller träningen. Säger man att man ska ut och jobba sin häst blir det genast tyngre. Jag föredrar att se det som en lek. Vad kan vi åstadkomma idag?? Vilket humör är hästen på? Är den mjuk i sin kropp eller har den kanske träningsvärk från i går?  Vilket humör är jag själv på?  Jag vill alltid lägga upp leken så att det finns en stor möjlighet att vi båda lyckas. En häst som känner att han lyckats kommer att försöka mer nästa gång.  

Så all dressyr har en grund i NH och själva dressyrlekarna är bara en liten, liten del av helheten i dressyr.  De flesta lekarna går ut på att förbättra sin NH.

När man ger hästen en nh-grund så lär vi den att flytta undan för tryck. Att följa en känsla. Man etablerar en tvåvägskommunikation. Ger hästen en möjlighet att förstå vad jag vill. Om jag trycker med skänkeln, vad vill jag då?? Jag måste ge hästen en chans att förstå vad jag vill. När jag tar i tygeln, vad vill jag? Väntar jag till jag får rätt respons och sedan ger eftergift??
Timing är så viktig och om jag vill lära hästen att ge efter för tryck så är omedelbar eftergift viktig. Om den inte gör det så har jag ett NH-problem.  Inte ett dressyrproblem.
Om hästen följer känslan, utan motstånd, så kan jag prova samma sak med sitsen. Sitsen används sidförande och jag vill ha en direkt respons på den. Om inte så påminner jag snabbt med min pinne/spö. Jag vill att hästen ska flytta på ett lite tryck. Fas 1. Tänk dig att du använder  sätet genom att sänka höften något. Det är inget som syns för någon annan men hästen känner det. Måste jag lägga till skänkeln för att flytta hästen  så har jag återigen  ett NH-problem, inte ett dressyrproblem.  Gå av och jobba med porcupine game!
Naturligtvis måste jag förtydliga dessa hjälper på unghästar som man precis börjat sitta på. Men att lära dem att bli känsliga och lätta gör att vi får en mer harmonisk ridning, utan kamp.

Jag vill lära in alla sex  olika sätt att böja hästen för ett lätt tryck.  

Det är viktigt att veta vilka verktyg vi har för att förbättra vår ridning::

 • Partnerskap:  Kvalitén på ert förhållande och hur mycket ni kan lita på varandra.
 • Kommunikation: En 2-vägs konversation med mental avspändhet.
 • Motivation: Att bygga upp en villighet hos hästen att försöka.
 • Gymnastik: Utveckla avspändhet, balans, engagemang, co-ordination och styrka.
 • Connection: Din fysiska koppling med din häst genom tyglarna, linan, ditt sinne och din kropp.
 •  
  • Allt handlar om detta. Hur mycket hästen kan lita på dig och hur mycket du törs lita på din häst. Att rida utan tyglar kräver ömsesidig respekt och förtroende. Ett partnerskap blir bara bättre av att sätta in mycket kravlös tid. Borsta, smeka, massera, gå på skogspromenad i grimma, sitta hos hästen i hagen. All sådan tid gör att hästen känner att du bryr dig om den!!  Tänk på Pat Parellis ord: En häst bryr sig inte om hur duktig du är förrän han vet hur mycket du älskar den! 
 •  
  • Det betyder att du är lyhörd och lyssnar på din häst. Var finns det spänning? Vilket humör är hästen på idag? När jag gör något i ridningen vad får jag för respons hos min häst? Slickar den sig om munnen? Motstånd i bettet/grimman? Slår den med svanen?
 •  
  • Motivation byggs upp genom att låta hästen veta hur duktig den är. Ge honom beröm, ge den godis om det behövs. Visa den på ett tydligt sätt att du verkligen är nöjd med honom! Motivationen byggs även upp genom variation, olika lekar, olika svårighetsgrad. Beroende på vilken ”horsenality” din häst har behöver den olika övningar för att bygga upp motivation men ALLA behöver massor med beröm! Vi har ofta väldigt svårt med den här biten. Det är så mycket lättare att se vad hästen gör fel….
 •  
  • Genom olika övningar utvecklar vi hästens balans. Balans är a och o hos en dressyrhäst. Styrkan byggs upp och co-ordinationen utvecklas genom speciella övningar som inte behöver vara ridövningar

 

 //Ewa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anmäl
2012-03-08 13:09 #1 av: Gyllir

Härlig artikel! Man blir ju genast sugen på att gå ut och rida :-D

Har du "The Game of Contact"? Jag har precis studerat den och är väldigt entusiastisk! Jag tror faktiskt att till och med min pålle kan vänja sig med bett och kontakt nu! Har börjat med bit-isolations för att vänja honom, stretcha ner i bettet och ta bettet själv (som Joanna visade på en film snutt här på ifokus). Det är väl bara att fortsätta rida finesse utan bett och sen lägga till bettet.

Anmäl
2012-03-08 13:11 #2 av: Zaphix

Bra artikel, är mycket intreserad av naturlig dressyr och ska se till att lära mig mer om det av min tränare som varit ned till dig. :)

Anmäl
2012-03-08 22:36 #3 av: FeliciaS

Verkligen intressant! Det verkar jätteroligt, jag skulle gärna vilja hålla på mer med detta också. Men hur många finns det i Sverige som undervisar i naturlig dressyr?

Anmäl
2012-03-09 08:42 #4 av: EwaAngantyr

Tack Gyllir!  nej, jag har inte GOC men skulle gärna se den...

#3 Det är bara jag här i Sverige som varit på intensivkursen i Naturlig Dressyr hos "mästaren" Karen Rohlf men det finns många fler som studerat hennes material. Jag tycker det är viktigt att få ut att NH inte bara innebär att träna från marken utan alla har nytta av NH, vilken disciplin man än håller på med!!

Alla hästar förtjänar att få en NH-utbildning före tec inridning/inköring osv.

Anmäl
2012-03-09 21:34 #5 av: Anna452

Jättebra och inspirerande artikel Ewa! Jag har följt artikelserien i Hästfocus oxå.Glad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.