Övningar och Idéer

Utmaningar Januari

2011-12-21 22:46 #0 av: Zaphix

Här kommer lite inspiration och kanske något som kan motivera till att fortsätta leka med sin häst trots att det är mörkt och kallt ute denna årstid. Visa gärna film eller bilder på när ni gör utmaningarna!


1. Lek circeling game med hästen i djupsnö och be galoppera tre varv runt dig. Du själv står såklart i viloposition i mitten.

2. Be hästen backa ett varv runt dig medan du står i mitten. Kan du göra det både on-line och liberty?

3. Sitt barbacka på hästen och luta dig framåt medan du för fötterna bakåt och lägg upp dom på hästens rumpa så att du ligger på hästen.

4. Sätt upp en rad med konor och be hästen går sidvärts rakt åt sidan över dom medan du sitter på utan att välta någon av dom. Se efter hur små rörelser du behöver göra för att hästen ska gå sidvärts, kolla också hur lång raden med konor kan vara.

5. Kolla om du kan be hästen att backa när du står i de olika zonerna. Exempelvis så ställer du dig vid flanken på hästen och ber den backa så att du står vid huvudet, eller så ställer du dig en bit bakom hästen och ber den backa så du står vid dens huvud.
Kolla om du kan göra det både on-line och liberty.

6. Gör yoyo game och se om du kan få hästen att galoppera mot dig. Om du har en stillsam typ av häst kanske man kan nöja sig med trav.
Kan du göra det on-line och liberty?

7. Be hästen stå stilla medan du springer runt och härjar på en volt runt omkring den.

Där var alltså månadens utmaningar i olika svårighetsgrader, se det som inspiration och mål att sträva efter. Om ni nu inte redan kan detta..

Anmäl
2011-12-21 23:07 #1 av: anyberg

På tal om att backa runt dig ett varv hihi :)

 

Anmäl
2011-12-21 23:12 #2 av: Zaphix

Hjälp till att backa i cirkel..

Anmäl
2011-12-22 15:49 #3 av: Gyllir

#2 Den är ju faktiskt mycket bra!

Anmäl
2011-12-22 17:10 #4 av: [mammamian]

Tack!!! Det här behövdes!!! Glad

Anmäl
2011-12-22 17:11 #5 av: [mammamian]

Djupsnö? Går det lika bra med djup geggamoja för oss som bor i sydligare trakter? Flört

Anmäl
2011-12-22 22:10 #6 av: Zaphix

#5: Haha, ja.

Men snön borde väl komma till södern så småningom?

Jag är van vid snödjup på en meter, för mycket snö för att träna i den.. Men i år så blir det nog en rimligare mängd.

Anmäl
2011-12-23 01:36 #7 av: JoannaLi

Måste bara kommentera.

Vissa är kanske inte så 'bortskämda' med skottad ridbana, så all vår träning sker i mer eller mindre djupsnö (ibland rider vi ut i kanske 1-2 dm snö, och tränar tempoväxlingar, annars blir det på 'ridbanan' i uppemot en meter? ^^


Anmäl
2011-12-23 11:11 #8 av: Zaphix

#7: Har heller ingen skottad ridbana, men det är rätt många sopm rider där så det blir väldigt spårigt och knövligt istället så gillar inte att vara där. Min häst ska dock få harva den i vinter är det tänkt.

Hade vi inte varit rätt många i stallet hade det inte gått att vara där. Fick erfara meterdjup snö i vintras då det hände en olycka så jag ramlade ur vagnen och hästen stack ut på en lägda med sånt snödjup. Jag nådde inte marken ens.. :)

Anmäl
2011-12-23 18:39 #9 av: [Chayar]

Tackar! Detta behövdes, noll motivation i markträningen just nu! Glad

Anmäl
2012-01-06 16:18 #10 av: Gyllir

Hur går det för er?

Lekte massor idag, men vi har fortfarande ingen djupsnö dock... hoppas det är ok att galoppera tre varv på gräsfält :-) Check på ettan i så fall, på 45 linan och med flygande byten. Backandet gick också bra, kan backa honom från alla zoner online. De andra grejorna är fortfarande under arbete.

Fascinerande är att det inte är ett problem att få honom att göra olika saker, men det är superknepigt att sätta på honom grimman just nu. Han är nyfiken och kommer fram till mig i hagen, men han vill inte ha grimman på sig. Så jag lägger massor med tid på det varje gång, hur var det nu igen, Level 4 är att göra enkla vardagliga saker på en mycket hög nivå? :-) Min pålle kommer alltid med något som jag behöver lära mig, suck.

Anmäl
2012-01-06 20:53 #11 av: horzeharmony

Roligt med nya utmaningar! Oktoberutmaningarna gick sådär för min del, började med dem men hade en enorm svacka just då så la ner det ganska snabbt och ägnade mig åt promenader i skogen istället. Nu är jag dock på g igen och mer sugen än någonsin att sätta igång att leka för fullt med lilla ponnyn. Har tagit hjälp av duktiga Joanna och är nu full av inspiration! :)

5,6 och 7 tror jag vi kan redan (blir upp till bevis imorgon!), får bli till att satsa på 2 vilket vi förhoppningsvis kan klara av innan månaden är slut. Sideways över koner (dock online med tanke på att jag inte rider) tänker jag öva massor på,är dock tveksam om det kommer sitta innan månaden är slut då vår sidewaysbehöver mycket fix, men man kan ju alltid hoppas och försöka :) Galoppera tre varv i circling är ingen idé att ens satsa på, först ska han kunna trava tre varv ;)

Anmäl
2012-01-06 22:04 #12 av: Zaphix

Min häst har lyckats fått hosta, vad det beror på vet jag inte än, men han får skrittvila tills han inte hostar längre.

Så galoppen får vänta..

Skuelle behöva öva på 7'an, men då Dacke är så extrovert för tillfället när han inte får någon möjlighet att göra av med sin energi så har jag en känsla av att den övningen skulle kunna få upp hans energi endel och han skulle se det som en bra anledning att springa runt lite.. Och jag vill inte att han gör annat än skrittar nu.

Ska försöka öva på 2'an tror jag, har tänkt göra det länge men har inte blivit av, men jag tror det är en bra övning då min herre alltid behöver mer övning på att backa.

3'an ska jag försöka våga göra, jag är så rädd för att ramla av så det är en bra utmaning för mig. Dacke har nog inga problem med att jag klänger på honom, utan det är mest jag som har problem med klängandet.. :)

4'an har inte varit några problem förut, men har inte övat det på länge så tänkte testa och se om det fungerar bra fortfarande. Min häst älskar att gå sidvärts över saker, lite för mycket dock, så har inte gjort det på länge då jag velat få honom att älska det med måtta.. :)

5'an är inga problem on-line, men det är inte alltid det fungerar från zon 5 liberty utan får ta i svansen emellanåt för att påminna honom. Men det är en väldigt bra övning för oss då det gör att han backar bättre framför vagnen.

Skulle så gärna vilja öva på galoppen nu när han är så extrovert, men tyvärr får det vänta ett tag till.

Anmäl
2012-01-08 00:04 #13 av: Zaphix

Började lära in backandet i cirkel idag, gick faktiskt helt okej.

Dacke lyckades backa in i staketet med rumpan ett par gånger i början, men sedan lärde han sig att han måste se sig för vart han går och inte bara fokusera på vad jag ber om. Ena delen av hörnet bestod av en uttöjbar eltråd, utan el i, så jag var lite orolig för att han bara skulle fortsätta backa då tråden stretchar ut, men det gjorde han inte. :)

Började att backa genom hörnet, sedan ställa honom längre och längre ifrån staketet så han blev tvungen att backa längre runt mig för att komma genom hörnet. Ibland svängde han med rumpan åt fel håll när han kom till staketet så framdelen kom åt mitt håll, men oftast blev det rätt.

Avslutade när han kunde backa runt mig 3/4 varv. Testade det liberty också, gick bra, men gick markant långsammare i backandet då.

Hade klickern och havre till hjälp, det var väl det som gjorde att Dacke ansträngde sig så mycket. Han verkade nämligen älska övningen.. :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.