Övningar och Idéer

Lekar med en lastpall

2011-09-14 23:31 #0 av: Zaphix

Jag tänkte skriva en artikelserie till er som har slut på idéer om vad man kan göra med sin häst. Hade tänkt utgå ifrån olika saker man kan leka med och sedan skriva ned olika sätt att använda dom på.

 Jag börjar med en lastpall.

En lastpall är en bra leksak som man kan göra många olika saker med. Den kan vara ett substitut för en ramp på en transport, träna på attg kliva på olika underlag, sätta under sig med bakbenen och mycket mer.

Här är 13 saker man kan göra med en lastpall:

1. Lära hästen att kliva upp på den, först med frambenen och sedan bakbenen. Vill man göra det svårare så minskar man storleken på pallen så att hästen blir tvungen att sätta ihop benen mer.

2. Kliva upp med framdelen och sedan be hästen flytta bakdelen i en cirkel runt framdelen och sedan tvärtom med bakbenen på pallen.

3. Backa över pallen.

4. Gå sidvärts över pallen. Antingen så ber man hästen ha pallen under magen, med frambenen uppe eller med bakbenen uppe.

5. Gör friendly game medan hästen står på pallen, testa om det går bra med carrot sticken, en presenning, plastpåse eller en skramlande burk.

6. Skicka hästen till pallen liberty, kolla hur långt bort du kan stå.

7. Kolla om hästen klarar av att stå lugnt kvar medan du hoppar och skuttar runt den, kul att se hur bekväm den är med att du gör konstiga saker medan den står still i mitten. Är den verkligen lugn och avslappnad med att stå där trots att saker händer runt omkring?

8. Kan den dra lastpallen efter sig?
Har du ingen sele att dra med så kan du gå brevid med ett rep till lastpallen och låta den dras bakom hästen.

9. Använd lastpallen som ett hinder och be hästen hoppa över. Det görs nog lättast om man lutar upp den mot något.

10. Man kan både köra och rida hästen upp på lastpallen och göra övningarna så också, om man anpassar dom såklart.

11. Bygg upp med saker runt pallen så att det blir svårare squeezing game, bygg ett trångt utrymme helt enkelt.

12. Be hästen att gå över pallen utan att stanna, kan vara lite knepigt om man belönat mycket för attg den ska stå på den. Kan du göra detg liberty? En bit bort? Ridandes?

13. Lägg något på pallen och be hästen kliva upp. Allt fungerar, matta, presenning, bubbelplast m.m. Man kan också klä in hela pallen med en svart sopsäck och skicka upp hästen.

Finns en massa saker man kan göra med en lastpall, hoppas med denna artikel sätta igång er fantasi så att ni kan variera lekandet en massa med era hästar.

Skriv gärna och berätta hur ni brukar leka med lastpallar, skulle även vara roligt med bilder på när ni leker.

Anmäl
2011-09-19 23:03 #1 av: Shoshone

1000 tack!! Tänk om det fanns fler som du Kyss

Anmäl
2011-09-20 16:06 #2 av: Gyllir

Jag hade svarat på denna förut, men mitt svar försvann... typiskt.

Jättebra artikel! Man behöver verkligen få inspiration och imagination kring leksaker, det finns SÅ mycket man kan göra med bara en sak. Jag leker nu med att ha EN hov på pallen, en fram eller en bak. Backa dit honom och ställa en bakhov på tex. Helt plötsligt får man massor frågor från hästen, för den vet att vi leker med pallen, men exakt VAD jag vill behöver vi kommunicera kring. Jätteroligt!

Anmäl
2011-09-20 18:52 #3 av: Zaphix

#1: Kul att kunna hjälpa folk. :)

#2: Just nu leker vi att han inte får gå på pallen.. Dacke älskar leksaker och blir lätt dominant när han leker med dom. Han tar gärna eget initiativ till saker, vilket är bra, mindre bra är att han blir sur när man ber honom om att göra nåt annat än han tänkt sig.. Så nu får han leka runt sakerna tills han lärt sig hantera dom på ett bättre sätt.. :)

Men när han väl insett att han måste lyssna på mig och inte bara fokuserar på pallen, då ska jag nog också testa det där med att gå upp med en hov bara. Är nog väldigt nyttig övning för Dacke.

Anmäl
2011-09-20 19:35 #4 av: Gyllir

Känner igen det där. Men när man kan göra massa olika saker med en och samma leksak så blir det bättre kommunikation för då är man tvungen :-) Min häst är lydig och gör som jag säger, men han ser grinig och gubbig ut när jag bara ber honom göra saker han redan kan, det är super tråkigt. Han blir genast på bättre humör och mer vaken när det är något nytt och intressant. Jag tror att jag är alldeles för mesig med honom och progressar för långsamt, han blir LBI och tycker allt är pest och pina. Men går jag för fort fram, framförallt i för höga gångarter eller extreme friendly game, då blir han RBI igen. Vilken balansgång :-) Men det börjar med medvetenhet!

Anmäl
2011-09-20 21:41 #5 av: Shoshone

Min blir exakt likadan! JAG KAN, JAG VET, TITTA PÅ MEJ VA DUKTIG JAG ÄR!

Anmäl
2011-09-28 10:55 #6 av: EvelinaS-L

Jätte bra :D

Min lilla shettis på 87cm går upp på pallen, sen ska han inte ner! Han tycker att det han är skitcool och kan stå där hur länge som hälst och kolla ut på "sitt land" Cool!

Kram Evelina

Anmäl