Hästpsykologi

Slow Feeding/Begränsad fri tillgång

2011-05-28 16:27 #0 av: Foxtrot

Stressar din häst vid utfodring? Eller stretar den emot vid arbete? Då har du lösningen här! Slow Feeding är en traditonsbrytande utfodringsmetod som passar både hästens matsmältningssystem och moderna hästägare betydligt bättre än traditionella vanor som är rent skadliga för hästar.

(Tyvärr har jag inte bilder så vi får nöja oss med bara text.)

Slow Feeding är precis lika bra för alla hästar oberoende av storlek, ålder, ras, användning och hull precis som det är lika fantastiskt för alla hästägare som tyvärr även har annat att göra än att bara sköta om sin häst. Tänk att slippa allt tidspassande när det gäller matning av hästen. Aldrig mer vare sig tidiga mornar eller jäktiga lunchfodringar. Det vore väl inte helt dumt att kunna ta sovmorgon en Söndag när snöslasket ändå vräker ner? För mig tar utfodringen 30 minuter var tredje vecka för det är så lång tid det tar att näta och köra in en ny rundbal i hästarnas väderskydd.

 

Slow Feeding betyder att man, vanligtvis med hjälp av någon enkel teknisk utrustning, gör så att det tar längre tid för hästen att äta sitt grovfoder. Man skulle kunna jämföra med att sätta betesbegränsare (munkorg) på hästen när den släpps på bete men nu sätter man munkorgen på höbalen i stället för på hästen.  Genom att begränsa hästens möjligheter att äta fort kommer maten att räcka längre och hästen har därmed fått en naturlig och tillfredställande sysselsättning under en större del av dygnet. Hästar som lever i det fria ägnar vanligtvis i stort sett hela sin vakna tid åt fodersök medan de flesta tamhästar bara får mat 2-4 gånger per dygn och äter därför bara en alltför liten del av sin vakna tid.

 

Visst kan det ta det lite längre tid att stoppa hästens grovfoder i en SlowFeeder än att slänga det på golvet men att mata hästen från golvet i boxen där det konkurrerar om platsen med avföring och urin är inte särskilt humant. Hästar betar normalt inte i närheten av sin egen avföring och fakta är att om du kan känna lukten av amoniak från bädden i boxen så har du överskridit de tillåtna gränsvärdena med 50 gånger. Att tvinga hästen att äta i den miljön måste betraktas som rent djurplågeri.

 

Man stoppar således helst hela höbalen i en behållare och låter hästen pilla ut det han vill äta genom förhållandevis små hål. Vanliga hönät duger inte då det där är alldeles för lätt för hästen att få ut stora mängder hö. Att förlänga hästens ättid gör både att han har sysselsättning längre tid och att han tuggar fodret bättre vilket har visat sig medföra mycket stora fördelar både när det gäller hästen mentala välbefinnande och fysiska hälsa.

 

Att få hästen att tugga sin mat mycket noga är otroligt viktigt eftersom hästens mättnads-receptorer inte sitter i magen som på oss människor utan i tuggmuskeln. Detta betyder således att hästen inte blir mätt av att ha ätit en viss mängd utan av att ha tuggat ett visst antal gånger. Om hästen fyller munnen med mat och tuggar slarvigt kommer den således att vilja äta betydligt mer för att känna sig tillfredställd jämfört med om den bara kan få tag i lite hö i taget och därmed också tugga det betydligt noggrannare. Det fungerar även så att alla kolhydrater som inte hästen (eller människan för den delen) har lyckats förbränna inom en ganska kort tid kommer insulinet att se till att det att lagras antingen i musklerna (endast en mindre del och på Shettisar inget alls) och resten som kroppsfett. Kolhydrater kan nämligen inte långtidslagras i kroppen men det har du säkert upptäckt att kroppsfett kan.

En studie gjord i Australien och en studie gjord i Japan visade bägge två att krubbitande hästar krubbiter mest mellan 2 och 8 timmar efter det att maten har tagit slut. Visst blev det enkelt att få slut på krubbitandet. Det är ju tydligen bara att se till att hästen aldrig är utan mat i mer än två timmar. En möjlig förklaring till dessa tider skulle kunna vara att det faktiskt tar ungefär två timmar för maten att passera igenom magsäck och tunntarm och att matsmältningsvätskor som saltsyra, galla, bukspott och mjölksyra sedan fräter på den tomma tunntarmens väggar vilket kan skapa både obehag och magsår. Hästen kan inte stänga av produktionen av dessa vätskor och det tar förhållandevis lång tid för hästen att även minska ner denna produktion tillräckligt mycket för att det inte skall ge ovanstående problem. Ska vi gissa att det tar ca åtta timmar?

 

Att hindra hästen att äta för fort kan vara en bra början men det är långt från tillräckligt. Målet är att lyckas balansera hästens ätande över dygnet så att den aldrig blir hungrig eller svälter men även att den tar sig tid med andra mer sociala sysslor som lek och upptäcktsfärder. När hästen har ätit sig tillfredställd behöver den naturligtvis tillgång till sina vänner för detta sociala umgänge.

En häst som aldrig behöver svälta (dvs. vara utan mat mer än 2 timmar) blir också betydligt mer harmonisk, arbetsvillig, uthållig och överseende med både andra hästar och människor.

 

Vad är ”Continuous Slow Feeding”?

Continuous Slow Feeding är målet med Slow Feeding. Det vill säga att hästen skall kunna ha kontinuerlig tillgång till sitt grovfoder men trots det inte äta för mycket. Flera års internationell erfarenhet har visat att i princip alla hästar kan läras att balansera sitt eget ätande. De behöver bara lite hjälp att komma på rätt spår och naturligtvis tar det olika lång tid för olika individer att lära sig hur det hela fungerar. Anledningen till att de flesta hästar äter för fort och för mycket är att den traditionella portionsbaserade utfodring medför en stress för hästarna att maten alltid kommer att ta slut vilket de flesta hästar verkar uppleva som traumatiskt. När hästen väl har insett att maten aldrig kommer att ta slut utan de tror att höet växer i automaten precis som gräs växer på fältet så försvinner den ät-relaterade stressen och de äter bara det de behöver. Man kan tydligt se på hästens ögon när stressen har försvunnit för då slappnar de av på ett helt annat sätt och bryr sig inte längre om ifall någon annan häst skulle komma och ställa sig bredvid för att äta.

Det är mycket vanligt att hästar med under-, respektive övervikt kan stå tillsammans och äta ur samma Slow Feeding-automat och den överviktiga hästen går ner i vikt samtidigt som den tunna hästen går upp i vikt.

 

 

Vanligtvis tar det mellan ett dygn och en månad för olika hästar att lära sig hur Continuous Slow Feeding fungerar. Det är individberoende och har ingenting med ras att göra. För att minska igångkörningsproblemen så rekommenderar jag att du fortsätter att fodra 75% av den vanliga portionsstorleken på det sättet du har utfodrat förut och bara adderar den fyllda Slow Feeding-automaten som en bonus. Om detta skulle medföra att hästen äter för mycket under inskolningsperioden så får du bara motionera den mer. Det bör inte vara särskilt svårt eftersom trav förbrukar ca 20 gånger mer energi än stillastående och gallopp ca 60 gånger mer så även om hästen har ätit dubbelt så mycket en dag så förbränner den ju det om du kan byta ut en timmes stilla stående mot en dryg timmes underbar ridning i trav och bara ca 20 minuter i fantastisk gallopp. När hästen väljer höet i automaten före det hö som du serverat på traditionellt sätt så är det dags att sluta med den traditionella utfodringen och bara erbjuda hö i automaten. Om hästarna tidigare har haft fri tillgång på hö från en rundbal så nätar du bara en ny bal och ställer in den i god tid innan den gamla galen är slut. Det har visat sig att de positiva förändringarna på hästarnas välmående är i princip lika revolutionerande vare sig de har haft fri, obegränsad, tillgång till hö eller fått portioner innan du bytte till Continuous Slow Feeding.

Med Continuous Slow Feeding får du en häst som blir mer arbetsvillig, mer harmonisk, uthålligare och alltid klar att arbeta. Flockdynamiken blir bättre eftersom hästarna inte längre konkurrerar om maten. Din ekonomi blir mycket bättre eftersom du inte längre behöver slänga bort nertrampat hö och du slipper passa utfodringstiderna. Continuous Slow Feeding passar precis lika bra för hästar som är uppstallade som de på lösdrift.

 

Källa: www.slowfeeding.com/svhem.htm
Köpa små maskigt hönät: http://caisasshop.ebutiken.nu/hastsmhnsmamaskigahonat-c-61_58.html

Anmäl
2011-05-28 17:48 #1 av: Gyllir

Kan väl dela med mig av några bilder då. Här är en halmautomat. Hålen är stora i metallramen, men det finns en mindre ram som jag satt innanför som inte syns så väl.

Anmäl
2011-05-28 17:50 #2 av: Gyllir

Här är ett av våra hönät. Supersmidiga och när man har en till varje häst behöver man bara fylla en gång om dagen och det räcker ett helt dygn ändå.

Anmäl
2011-05-28 19:10 #3 av: Foxtrot

Superfina bilder! :)

Anmäl
2011-05-28 23:01 #4 av: Zaphix

Bra artikel! :)

Visar en bild på hönäten vi hade i ett stall vi stod i förut, dock stora maskor i dom, men fungerade bra ändå.

Anmäl
2011-05-28 23:02 #5 av: Zaphix

Och ett av näten jag använder nu, som min herre älskar att kampa med.

Anmäl
2011-05-30 04:55 #6 av: EwaAngantyr

Kanonbra artikel och så himla viktigt!  Själv har jag slow-feedat i flera år och kommer inte att göra något annat i framtiden!  Långa ättider, nöjdare hästar, mindre spill...  

Anmäl
2011-06-01 02:23 #7 av: Foxtrot

Tack så mycket! :D

Anmäl
2011-06-01 18:50 #8 av: Birdiegumman

Jag skulle gärna vilja att mina hästar kan få sin mat via slowdeeding metoden. Men jag vet inte om det fungerar eftersom en häst har haft fång. Vågar man testa?{#emotions_dlg.smile}

Anmäl
2011-06-01 19:31 #9 av: Foxtrot

Logiskt sett så borde det funka :) Då kan hästen inte överäta eller äta för lite. Den äter tills den är mätt och kan sen göra annat skoj! :)

Anmäl
2011-06-01 21:10 #10 av: Gyllir

Min vän har en flock med tre hästar som haft fång. Ingen har haft fång sen slow feeding. De får fri tillgång på vinter i hönät och en superstor skogs/naturhage med lagom mycket gräs på sommaren. Värt ett försök skulle jag tycka... Hästarna får även fri tillgång till algmjöl för att balansera mineralbalansen i kroppen, vilket sägs vara a och o för att hästen ska slippa få fång och hålla sig frisk.

Anmäl
2011-06-02 08:08 #11 av: Birdiegumman

Ska verkligen testa detta till hösten! {#emotions_dlg.smile}

Anmäl
2011-07-18 20:04 #12 av: LinaN

Vad kul att det kom en artikel om slowfeeding, jag har läst på om ämnet nu ett tag under de senaste 2 månaderna och har bestämt mig för att jag ska sätta mig och virka ett nattanät till Harry som han ska ha i boxen sedan i vinter, och det ska jag blanda upp med både hö och halm så han hela tiden har att pilla med.

Detta känns för mig som en otroligt bra sak, som är totalt bortglömt bland mycket hästfolk. Ska även se om jag kan influera de i stallet till att vilja prova att slowfeeda sina hästar också för då hade vi helt plötsligt sluppit 2 jourer per helg. (fodra lunch och middag) utan har bara fodra frukost+utsläpp, insläpp + middag och kvällsmat. Men om man då dessutom slowfeedar i boxen behövs ju snart bara ut och insläpp och kraftfodergivorna då givetvis. :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2011-07-21 21:05 #13 av: QuickStep

hmm kan ju vara värt o testa. har lösdrift med halvblod o frieser, en äter fort o mycket o den andra hinner inte med då..

vart köper man finmaskiga hönät?

Anmäl
2011-07-22 09:51 #14 av: EwaAngantyr

Jag köpte nät på e-bay och det stora nätet som man täcker en hel bal med köpte jag i Cajsas shop. www.sundhast.se

 

Anmäl
2011-07-22 13:13 #15 av: CelsiusT

Jag är lite nyfiken på hur nätet sitter fast på den anordningen som är på löpsedelbilden?

Den anordningen är väldigt lik så som jag hade tänkt att bygga men jag har lite huvudbry om hur man ska fästa nätet för att det ska fungera även när det är lite kvar i lådan.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2011-07-22 13:38 #16 av: LinaN

jag ska köpa ett lämpligt garn av plast/liknande och virka mitt slowfeed-nät.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2011-07-22 15:55 #17 av: EwaAngantyr

#15: Det är en foderhäck för nöt egentligen. Jag har satt dit plyfaskivor längst ner för att de inte ska kunna fastna med benen. Det finns ingen botten på den. Jag lägger i en storbal med hö/hösilage och trär sedan på nätet. Jag fäster nätet längst ner på foderhäcken på sex ställen så sitter det kvar ända tills höet/hosilaget är slut. Funkar kanon!

Men man måste se till nätet ganska ofta för det kan bli små hål i det där de äter mest. Då får man laga...

Anmäl
2011-07-22 16:01 #18 av: CelsiusT

#17 Okej, så du fäster det helt enkelt bara i ramen så långt ner som möjligt? Ligger nätet om hela balen eller är det bara att det täcker hela ovansidan? Öppnar du fållan och rullar in en bal?

När dom äter och det är nästan helt slut, måste dom dra väldigt långt då för att få ut maten ur nätet? Eller fungerar det bra?

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2011-08-09 11:09 #19 av: Elshira

Nu har jag köpt hen mitt första nät! Köpte ett mini då jag ändå har minihästar och inte ville ha större nät en nödvändigt i boxarna Tungan ute

Ska prova detta efter som vi hoppas på att byta till torv och därmed inte får någon halm att äta på om nätterna, och givetvis för att kunna ha till hästarna på dagarna då vi har dels enbart sandhagar till fånghästarna, och inte någon större mängd gräs till de andra =)

Anmäl
2011-11-22 08:47 #20 av: Lina på Puser

Jag ska helt klart testa någon form av slowFeeder, då jag har en hästflock bestående av blandade hästtyper allt från russ till shire.

/ Lina

 

www.puser.se - En gård med natur, kultur, hästar och kommunikation

Anmäl
2011-11-22 09:48 #21 av: yasminea

Har också kört med nät i utfodringsautomat ett tag, men sist drog de ut nätet o hade sönder det, så nu kör vi utan o balen räcker precis lika länge. Hade balen i nätet o spände upp det i taket men när det blev mindre hö kvar funkade det inget vidare.

/Maria

Anmäl
2011-11-24 16:25 #22 av: [Luppa]

Det låter kanon och artanpassat att hästen får äta i princip dygnet runt i stället för att kasta i sig hö några gånger per dag och sedan bara stå och hänga övrig tid.
Men tänk bara på att inte sprätta upp en bal med ensilage/hösilage, och låta hästarna äta av den i flera veckor! Torrhö ska det vara om man ska kunna ha en bal öppen så länge.
Kanske idiotiskt av mig att påpeka en så enkel sak, men det finns faktiskt folk som inte förstår det. Och det kan sluta illa!

Anmäl
2011-11-24 21:31 #23 av: Elshira

Här är min variant med nät, pall + pallkrage. Glad

Anmäl
2011-11-25 07:44 #24 av: LinaN

#22 att öppna en storbal ensilage i vår hage är inga problem. Går åt ca en 300kg'sbal/vecka hos oss. Vi har 12 vallacker som går ihopa. :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2011-11-25 10:09 #25 av: [Luppa]


#24 Jag reagerade mest på följande mening i inlägg #0:

"För mig tar utfodringen 30 min var tredje vecka för det är så lång tid det tar att näta och köra in en ny rundbal i hästarnas väderskydd."

Anmäl
2011-11-25 11:35 #26 av: LinaN

#25 aha^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2011-11-26 14:15 #27 av: Gyllir

Mitt senaste projekt. Blev mycket nöjd! Det tar en halv minut att fodra för mig :-D Öppna, slänga in, stänga, klart för dagen. Nu blandar jag ut höt med halm också, för de är lite tjocka.

Anmäl
2011-11-26 16:55 #28 av: Birdiegumman

Ingen som har sett/gjort någon lösning för fyrkantsbal på 200 kg?

Anmäl
2011-11-26 17:01 #29 av: Elshira

#27 Vilken smart "uppgradering" av min variant! :D Min variant tar ju tyvärr kanske 2 min att fylla (fast merparten går ju åt till att släpa ut höet i hagarna...) >_>

Anmäl
2011-11-28 09:37 #30 av: EwaAngantyr

Gyllir, vad är det för nät du hittat?  Din variant kommer jag att göra till mina tjockisar!!

Anmäl
2011-11-28 10:16 #31 av: Gyllir

Nätet köpte jag på Gävlenät, men det var rätt dyrt, Tror det kostade 400 nånting per nät (gjorde två stycken). Men dem är väldigt bra! Kanske ändå värt priset om de håller i all evighet :-) Jag är väldigt nöjd med lådorna i alla fall och det är ju bara nätet som kostar.

Anmäl
2011-11-28 10:21 #32 av: EwaAngantyr

Tack!!!  Är säkert värt priset!!  Storbalsnätet jag köpte på cajsas shop har gått sönder flera gånger...

Anmäl
2011-12-01 22:56 #33 av: yasminea

#27# Gyllir, hur högt upp står lådan? Är det så att de inte kan ställa sig i den? Är nätet elastiskt? Ser ut som en bra ide inför vårens nedbantning av tjockisen.Cool

Anmäl
2011-12-03 21:36 #34 av: Zinoida

Jag har ett när som det på bilden i inlägget #27 från Gävlenät som jag vill sälja.

Måtten är 2,6x1,0 m

(måtten är anpassade efter ett foderbord byggt av 2 stycken EU pallar)

Maskorna 3mm

Har extra rep/snören med öglor som man kan använda om man vill fästa nätet runt en bal, i hörn på tex ett foderbord eller hänga upp nätet någonstans.

Jag har haft nätet på ett av mina foderbord i 2-3 dagar så det är knappt använt, lite smutsigt kanske, men jag tvättar det innan jag säljer det :)

Pm vid intresse...

Anmäl
2011-12-05 15:01 #35 av: Gyllir

#33 De kan ställa sig i det och det har jag sett att de gjort också. Men då mina är barfota är jag inte så orolig. Lådan har hållit för det också tydligen :-) Vill man ha en högra så kan man ju alltid ta två pallkragar ovanpå varandra. Men då behöver man mer nät också förståss, så de når hela vägen ner. Man får plats med mer också... Hade faktiskt tänkt att ta två kragar från början, men tyckte sen att det blev lagom högt med bara en. Har man skor på hästen skulle jag dock tänka till lite extra...

Anmäl
2011-12-19 11:45 #36 av: Peppe

hur skulle ni göra med ett sånt nät i boxen och häst som har skor? har ingen möjlighet att bygga låda i boxen, åtminstone inte som påverkar boxen på något vis (hål osv). och låda öht känns stort och bökigt i en vanlig 3 x 3.5 box?

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

Anmäl
2011-12-19 11:52 #37 av: Zaphix

#36: Aldrig varit några problem för mig. Emellanåt hittar jag nätet inuti boxen, men det handlar nog mest om att nätet lossnat från kroken det var uppsatt i. Han är våldsam med nätet..

Anmäl
2011-12-19 11:55 #38 av: Peppe

#37 jag är mest rädd att han ska fastna med skorna i nätet. han har dessutom 4 brodd i varje sko nu på vintern. jag vet inte hur lätt nätet går sönder om de fastnar och får panik?

 

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

Anmäl
2011-12-19 16:12 #39 av: Gyllir

#38 Om du har en häst som vevar en del med frambenen skull ejag inte riskera med nätet. Hellre då bygga en hörnlåda med galler nertill. Det tar väldigt lite plats och är helt säkert även om man har skor.

Anmäl
2011-12-19 17:05 #40 av: Zaphix

#38: Min häst har haft hönät varje natt i ett år nu, skor och broddar, utan att fastna. Flera hästar i stallet har börjat med hönät i höst och ingen av dom har heller fastnat.

Min häst har haft hönät ute på en stolpe hela hösten också utan att ha fastnat.

Skon lossnar antagligen, ellerså går kroken som nätet är upphängt i sönder om hästen skulle fastna.

Anmäl
2011-12-19 17:40 #41 av: Gyllir

De kan fastna. Vet en islandshäst som fastnade i nätet med ena frambenet och blev ståendes så tills morgonfodringen kom. Han var dålig ett bra tag. Har man dock små maskar i näten så minskar man risken avsevärd! Desto mindre desto bättre skulle jag vilja säga.

Anmäl
2011-12-23 23:35 #42 av: mackvack

Jag har en shettispöjk på foder som står i ett stall tillsamans med en nordis. Just nu har vi bara hönät i boxen, men det funkar superbra!
Har dock nätet rätt högt (för att minska risken att de ska fastna), men lägger lite av höet på golvet samt hö. för att de ska få äta lite "naturligt". 

I vilket fall, nu är jag på jakt efter ett fyrkantigt, mellanstort finmaskigt hönät att ha i hagen. Våra hagar är helt undebara, med kuperad terräng, massa träd och stock och sten men även öppna ytor så det här kommer verkligen bli grädden på moset för ett sundt hästliv för våra två kusar :D Vi har planerat att sätta det mellan två träd. Fylla med hö utblandat med halm så det har under dagen att pyssla med.

Så, är det någon som tillverkar egna såna nät och kan vara intresserade av att sälja? Eller är det någon som vet vart man kan köpa sånna nät för en billig peng? :)

Anmäl
2011-12-25 00:06 #43 av: Gyllir

http://caisasshop.ebutiken.nu/ säljer fyrkantiga hönät. Den som heter "liten" får man plats med en vanlig höbal på ca 8-10 kilo. Jag har min hängandes mellan två träd.

Anmäl
2011-12-31 10:32 #44 av: Skunken

Låter jättebra, har varit sugen på någåt åt dett håll länge! Ser att vissa har anordningar från marken och andra upphängda. Vad jag har lärt mig är det vikrigt att hästar får äta från markhöjd eftersom de är gräsbetande och inte lövbetande så att säga! hur tänker ni och vad har ni fått lära er om det?

Anmäl
2011-12-31 16:16 #45 av: Gyllir

Självklart. Man bör sträva efter att hästen äter i en så naturlig position som möjligt. Därför har jag mina slowfeeders på marknivå och hästen äter uppifrån och ner. Men har man skor på hästen så krävs den en liten extra tanke så hästarna inte kan fastna med skorna i nätet. Det finns massor med smarta lösningar för det också som tur är.

Har man barfota kan man lägga hönäten direkt på marken eller binda fast dem i en stolpe/träd allra längst ner, så att de ligger på marken. Men det krävs att det finns torrt och någorlunda rent att lägga näten.

Anmäl
2012-01-01 12:08 #46 av: Skunken

Ja okey, men hur är det när man har hästarna på ensilage eller hösilage osv på vintern för det fryser ju till ute och det är ju inte häller bra med fryst mat för hästmagar?! Eller kör man på hö bara?

Anmäl
2012-01-05 21:17 #47 av: Gyllir

Har aldrig varit med om att det är fryst? Då måste du ha väldigt blött hösilage? Just nu kör jag på hö, men har haft hösilage också och det var ingen problem alls. Hösilage brukar man ju fodra med utomhus också även utan slow feeder.

Anmäl
2012-10-21 10:33 #48 av: LL.Wilma

Kastar mig in i en gammal tråd...

#2, #4, #5

Jag har samma nät som ni har, som jag hänger upp på väggen. Har en shettis och en nordsvensk i hyffsat hull inte för tjocka men absolut inte smala!
De tuggar i sig höet i säcken på ca 1-2 timmar.. Har även ett nät liknande det på bild #23.

Sista månaden har jag stoppat det "mindre" nätet i det lite större för att kunna begränsa tiden ytterligare. Tanken är ju att det ska vara fri tillgång..

Men de bara vräker i sig, pillar fram stora tussar och rent spontant känns det inte som att nätet gör någon nytta!!! Och bajsar nog därefter också ;)
Just nu gör jag inget annat än fyller hö och mockar skit.

Är det ingen annan som har samma problem? Håller verkligen era nät en hel dag?
Jag får fylla på minst 3 ggr för att de inte ska stå utan hö mer än 2-3 timmar...

Anmäl
2012-10-21 14:23 #49 av: LinaN

#48 de näten är små. ruskigt små... det räcker ju inte länge. tänk om du hade lagt samma mängd på backen istället?

För all del testa; häng upp nätet med så många kilo du brukar servera. och ta sen tiden. Gör samma sak nästa dag men lägg det på marken och ta sen tiden hurlång tid det tar innan det är uppätet...

När jag fodrar min häst med SMHN, så har jag det stora fårn caisas shop. Dvs sista storleken innan bal-nätet. Det proppar jag knökfullt. dvs nånstans mellan 15-20 kg hö om dagen. Och det är i princip alltid ur-ätet på morgonen. kanske nån liten tuss kvar i bottnen. Sen lägg till det faktum att nu har hästarna i vårt stall fri tillgång på hösilage i bal ute i hagen om dagarna. Så mitt kallblod äter alltså upp dessa 15-20kg hösilage ÖVER NATTEN.

På dagarna alternerar han mellan att käka på balen och gå och pilla mellan leran och alla vattenpölar i hagen efter det lilla gräs som inte är nedtrampat.

Kan ju tillägga att Harry varken är fet eller mager.

Så lösningen till ditt problem verkar i mina ögon rätt enkel. Skaffa fler nät och större, inte större maskor utan utrymmesmässigt större.

Häng upp 2 nät ute i hagen, och tex 2 i lösdriften, har du då sånna stora nät som jag har så tar det ett bra tag innan hästarna tryckt i sig allt.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2012-10-21 18:16 #50 av: Zaphix

Min häst är trasig och bor inne i lösdriften nu för han får inte gå ut i hagen. För att underhålla honom har jag hönät såklart.

Trodde han skulle äta väldigt mycket då han ju inte har så mycket annat att göra där inne, men har räknat ut att han bara äter 13-15 kg hösilage per dygn. Mycket bra då jag är rädd för att han ska bli tjock igen. :)

Så hönät är verkligen perfekt för honom nu. :)

Anmäl
2012-10-21 20:12 #51 av: LinaN

#50 han ser inte särskilt ledsen ut över att ha rumsarrest ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2012-10-21 21:34 #52 av: LL.Wilma

Imorgon blir det våg och tidtagarur =) Ska bli riktigt spännande...

Harry ser ganska nöjd ut han också ;)

Anmäl
2012-10-21 22:07 #53 av: Zaphix

Nä, där hade han dock väldigt ont och var rätt ledsen. Men han var nog ändå rätt nöjd över att få bo där inne då. Nu när han inte alls har lika ont längre så är han betydligt mer rastlös.

Anmäl
2013-12-04 19:03 #54 av: CelsiusT

#1 Får dom ut något även genom kompostgallret? Eller äter dom bara från dom stora hålen i sidorna? Tänker bygga en och undrar om jag kan sätta kompostgaller runt alltihop eller om dom inte kommer få ut någon mat då?

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2013-12-05 08:28 #55 av: Spiritinthesky

Vad rekommenderas? 6 nät till 6 hästar? Ska ha ute på lösdriften och är lite osäker ang höjden då minsta ponnyn är 118 cm oskodd och största är 175 cm och skodd... Han har dock slitit sönder nät förr, så vet ju att de går sönder.

Anmäl
2013-12-05 08:35 #56 av: [[AcsJulia]]

#55 I boghöjd på den minsta kanske skulle fungera? :) Angående mängden nät så beror det ju på hur hästarna är med varandra. Till mina båda har jag haft endast ett nät. Men 6-7 nät kan vara bra om hästarna vill komma ifrån varandra... 

Anmäl
2013-12-05 08:58 #57 av: Spiritinthesky

#56 haha ja men det är nästan vid knät på den största ju... :/

Anmäl
2013-12-05 09:01 #58 av: [[AcsJulia]]

#57 Haha, nej men gud! :'D Det finns nät som är "sparksäkra", annars han det vara en idé att bygga någon typ av lådor att placera näten i. För det är nog mindre chans att den stora lyfter upp benet och viftar i en låda, än att den viftar lite om nätet hänger fritt..! Jag tänker typ så här, fast med en "låda"/väggar runt som skydd. :)Anmäl
2013-12-05 10:48 #59 av: LinaN

#55 beror ju på hur stora nät du köper. Jag har det näst största nätet från caisas-shop, det som är större är rundbalsnätet. Det äter min häst sjläv ifrån och på en natt äter han upp 10-15kg hösilage utan problem trots han har obegränsad fri tillgång i hagen.

Varje sådant stort när kan ju ätas på av två hästar minst, en på varje sida om man har en lösning som den #58 visade. Då räcker det ju med 3 nät. och kanske ett extra så man kan byta medan man lagar ett som de haft sönder.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2013-12-08 21:38 #60 av: JTphoto

Jag har SMHN till mina, både i boxen och i hagen. En krubbitare, har inte blivit bättre. En av dem har fastnat i sitt hönät flera gånger så nu har vi tagit ner det för att inte riskera något. Den tredje käkar lika fort som innan trots hönätet. Men vi kämpar på^^

Anmäl
2013-12-09 20:16 #61 av: EwaAngantyr

Jag har köpt och provat Caisas nya lösning Optimal. Tyvärr en besvikelse...

Anmäl
2013-12-09 21:20 #62 av: Peppe

Vad var det som var dåligt? Jag vann ett sådant men har inte satt upp det än

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

Anmäl
2013-12-09 23:25 #63 av: EwaAngantyr

- Själva "påsen" är för liten, manmåste verkligen packa i ensilaget
- Små, smala trådar som ska knytas varje dag - tar TIIIIID, är bökigt
- Det är så långt mellan knyttrådarna att hästen äter mellan nätet och påsen vilket inte är slow-feeding
- Gummibandet är tungt att sätta fast varje dag
- PRISET - 1200.-!!!!

Får jag inte lämna tillbaka det så kommer jag försöka sälja det....
Jag trodde det skulle vara bra och tänkte beställa till alla sex boxarna innan jag kom på den mycket goda idén att beställa EN först och prova! 


 

Anmäl
2013-12-09 23:27 #64 av: EwaAngantyr

Kan tillägga att jag köpte ett stort nät i min hästbutik. Rymmer massor, är lätt att fylla och stänga samt kostar 289:-!!!  Maskorna är 3x3 cm.

Anmäl
2013-12-09 23:59 #65 av: Peppe

Hm okej. Det där med att dom äter mellan knytsnörena har jag problem med i de vanliga näten också så jag brukar "sy igen" hela den sidan med höbalsnöre men det är kanske inte så lätt när det är tyg och inte bara nät Skämtar

Jag kommer nog bara ha halm i mitt nät i fortsättningen så problemet kanske inte blir så stort för mig då. Håller med om att priset är hutlöst men som tur var så vann jag mitt optimalnät när dom hade den där tävlingen så jag förlorar åtminstone inga pengar Glad

Jag brukar köpa mina vanliga nät på h**ks nu, tycker dom är rätt prisvärda Glad

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

Anmäl
2013-12-11 13:02 #66 av: Msallstrom

Här är min version av hönätsupphängning! :)

Den används på lösdrift av en arabhingst och en hucul ponny och är byggd på en vanlig pall. Funkar alldeles utmärkt!

Anmäl
2013-12-11 20:48 #67 av: Rafflan

Min häst funkar inte så jätte bra på slowfeeding nät, han får det i boxen, äter 2 kg/timme, så 6 kg tar honom 3 timmar att äta upp, mupp häst, men men, funkar tyvärr inte på alla hästar.

Han har haft nät nu i 2 månader och ätit lugnt och fint ur det från start :)

Anmäl
2013-12-11 20:55 #68 av: LinaN

#67 fast utan nätet så hade nog ättiden blivit kort.

En tjej i mitt stall ska troligtvis prova hönät, just nu får hennes häst 2kg hö på lunchen och detta är uppätet på 30-45 minuter. 

Och jag vet att min häst äter upp 2kg hö på max 20-30 minuter.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.