Hästpsykologi

Tankeställare

2011-04-30 15:59 #0 av: Animal-3

I denna artikel blandar jag fakta och erfarenheter för att ge en tankeställare som kan vara bra att fundera kring när man jobbar med sin häst.

Hästen som mottrycks djur
Peewee och Casino
Hästen är av naturen ett motrycks djur. Som exempel, i det vilda attackerar rovdjur oftast mot hästens buk då detta är hästen känsligaste punkt. Lyckades rovdjuret riva sönder buken blev hästen ett lätt byte.
Om ett rovdjur kastar sig fram och hugger i buken har hästen två val gå från "trycket" eller mot det. Hästen är som vi alla vet ett mottrycks djur och går alltså mot trycket.
Hade hästen gått ifrån trycket hade risken att skada sig varit mycket större i detta fall, när hästen i stället går mot rovdjuret minskar risken att buken ska slitas sönder och hästen har större chans att komma åt rovdjuret och bli fri.

Hästen som flockmedlem
Flock
Tvärt emot hur hästar ofta beskrivs är dessa inga våldsamma djur. Denna bilden har säker flera grunder både i lek hästar emellan med sparkar och bett, hur två jämt lika hästar slår på varandra vid tvetydigheter eller från vildhingstarnas ibland våldsamma kamper om ston.
Men i själva verket är hästar mycket fredliga varelser.
Peewee och Liv
Hade de inte varit det hade vi inte kunnat hantera dem som vi gör. Det är ofta runt 600 kg muskler som hanteras av oss små människor. Hade hästar varit våldsamma hade vi inte klarat av att ha dem i samhället hur skarpa bett eller hur mycket kedjor och slag vi än utdelat.
Hästar undviker även i största mån slag mellan varandra med. Visst kan deras lekar se våldsamma ut men att minnas en häst klarar mycket våldsammare lek än oss människor. De som här vill lägga in att hästar skulle vara okänsliga är också fel ute. En häst är mycket känslig och kan lätt känna hur en fluga sätter sig på den.
Detta är egentligen inget konstigt, jämför med dig själv nog har du lekt våldsamt någon gång som barn, kastat dig på hög med polarna eller nickat en boll utan att det skulle göra ont. Samtidigt känner du lätt om ett flygfä sätter sig på huden.
Det är skillnad på känslighet och känslighet.
Elja och Skott
I vilket fall åter till hästarna. Häst flyttar varandra via tryck det kan man säga stämmer rätt bra. Men hästar flyttar varandra ytters sällan med fysisk tryck. I en balanserad flock där alla känner varandra kan du knappt ana de små små tecknen hästarna ger varandra för att de ska hålla en annan häst borta från just sin hö hög eller annat.
Det räcker med ett vinklat öra, en svansviftning eller en menande blick.
Mellan två hästar som möter varandra för första gången kan det vara mycket olika. I vissa fall blir det väldigt odramatiskt. Båda individer kan se vem som är den mest lämpade att leda och inte mer än något lätt pip brukar användas.
Eldrun ny i hagen
I fall med otydligheter om det hela kan det bli en del pipande, några vevande framben och eventuellt några varv runt i hagen. Men även här blir det sällan någon direkt eller hård fysisk kontakt.
När två jämna hästar som båda vill behålla sin position möts, först här kan vi få se på våld. Men även här är det i relativt kontrollerade former. Hästarna slår mot varandra men för varje slag är hästen redo att ta ett slag tillbaka. Är den inte det kommer den att gå undan och lämna ifrån sig makten. Först här är det den fysiska styrkan som kan avgöra, dock är det även mycket möjligt att en "svagare" individ vinner om den är envisare. Tål den ett slag mer än den starkare så kommer den starkare fortfarande vara den att sluta först.
Att en strid upp står beror alltså inte på att hästarna är fysiskt matchade. Det beror på att de är psykiskt matchade, de har båda två pondus och viljan att hålla sin plats.
Peewee
Att tänka på när man då jobbar med en häst kan då vara att i dagens samhälle har många hästar lärt sig redan som små att flytta från tryck, men inte alla och då kan de behöva läras in. Men om din häst inte svarar vid dina fysiska tryck, backa ett steg tillbaka tänk efter och prova flytta hästen utan fysiskt tryck, bara via din enegri. Då det inte häller är helt ovanligt att ett lätt tryck på pälsen kan vara så pass för en känslighäst att den trycker tillbaka istället för at flytta. Men kanske flyttar jätte bra vid "tryck" utan att någon rör den.

Anmäl
2011-04-30 21:03 #1 av: Zaphix

Superbra artikel!

Har vetat att häster är mottrycksdjur, men inte reflekterat över varför, så var intressant med en förklarting till det.

Anmäl
2011-05-01 12:34 #2 av: annika.g

Kan detta vara en förklaring till varför det tar längre tid för många hästar att lära sig porcupine game än andra lekar?

Anmäl
2011-05-01 17:06 #3 av: Animal-3

#1 Tack

#2 Mycket möjligt. Statiska tryck trycker hästen per natur emot, när hästar väl går till fysiska tryck mot varandra så är det snabbt (tex en spark eller bett hästar emellan).

Anmäl
2011-05-10 16:28 #4 av: anyberg

Sen det här med känslighet.

När man pratar om hästar som är känsligare än andra eller tvärtom så är det ju inte så att nån häst "känner mindre" än någon annan. Det är ju bara reaktionen som är olika. Olika hästar väljer att reagera på olika sätt men nog känner de exakt samma sak (om det inte är något fysiskt fel någonstans förstås).

Känns som vissa ibland glömmer bort det. "Min häst är så okänslig!" Nej, den väljer bara att inte reagera...

Anmäl
2011-05-10 18:12 #5 av: Zaphix

#4: Just det där får jag höra otroligt ofta, folk frågar mig jämt och ständigt om min häst är okänslig. Just för att jag har en grov kallblodstravare så antar folk att han är okänslig, underligt antagande tycker jag.

Som om folk tror att en häst har ett visst antal känselceller, och när hästen blir större och grövre så måste dessa känselceller ha större räckvidd, och därmed så fungerar de inte lika effektivt..

MIn häst känner exakt samma sak som alla andras, och oftast så bryr han sig om det han känner, men emellanåt så bryr han sig inte helt enkelt. Inte värre än någon annan häst, utan snarare bättre i många avseenden.

Irriterande är det iaf.

Anmäl
2011-07-14 22:37 #6 av: Animal-3

#4-#5
Ja det är trist att folk tror att hästar skulle vara okänsliga.
Sen skulle jag väll inte säga att alla hästar känner exakt lika mkt, eller känner och känner, smärt och toleranströskeln är ju olika på varje individ. Precis som hos oss människor. Detta har inget med ras och stl att göra och gör häller inte att det på något sätt är ok att vara hårdhänt med någon häst.
Sen är det ingen häst som är tex skänkeldöv de har bara stängt av eller som ni säger väljer att inte reagera.

Anmäl
2011-07-14 22:41 #7 av: Zaphix

Fast alla hästar känner ju när det är flugor på den, så de är iaf tillräckligt käsnliga för att reagera på allt vi gör med dom.

Men sedan måste ju flyktdjur kunna stänga av smärta för att överleva, märktes när en stallkpmpis häst hade en fraktur men ändå härjade i sjukhagen..

Anmäl
2011-07-14 23:00 #8 av: Animal-3

Jag sa inte att de inte känner, alla hästar har känsel (om det inte är något fysiskt fel på den) men vissa tycker det gör ont eller är obehagligt tidigare än andra.
En häst kanske tycker det är jätte skönt att man tar i lite när man kliar och står med lång läpp medan en annan skulle tycka samma beröring var mkt obehaglig.
Ja att de kan stänga av har jag inte sagt något om.

Anmäl
2011-07-14 23:16 #9 av: Zaphix

Då förstår jag vad du menar. :)

Anmäl
2011-07-15 08:03 #10 av: Animal-3

:)

Anmäl
2011-07-22 16:32 #11 av: hundintresserad

Hej!

 

Jag undrar en sak om Nh och den mjuka metoden med mjuk förstärkning och glädje. Har jag rätt i att det som gäller är att berömma och tillexempel ge godis eller kel vid rätt beteende, och vid fel beteende och/ eller problembeteende säga ett lugnt, vänligt och bestämt nej eller ett lugnt och bestämt nej, och kanske ignorera någon gång när det går att göra det? Det är den uppfattningen jag har fått om Nh, som jag tycker är en väldigt fin hästträningsmetod, som alla borde använda egentligen.

 

 

 

Med vänliga hälsningar hästälskare  , kattälskare och hundälskare

Anmäl
2011-08-14 14:13 #12 av: hundintresserad

Hej!

 

Ni vet ju så mycket om Natural Horshemanship, så kan inte någon svara mig snälla? Jag har tagit reda på en del själv också, genom att skriva ut från Wikipedia. Jag vet till hundra procent att det aldrig någonsin förekommer lätt våld och obehag i Nh, och det tycker jag är jättebra. Djur ska behandlas väl och med respekt och inlevelseförmåga. Men nog måste man säga Nej till hästar, ponnyer och unghästar när dom gör fel beteende och/ eller ett problembeteende? Eller går det att lösa på ett ännu positivare sätt i alla lägen ? Det skulle vara intressant att få veta i sådanda fall.

 

 

Med vänliga hälsningar hästälskare, kattälskare och hundälskare

Anmäl
2011-08-14 21:03 #13 av: Gyllir

Bestraffning funkar inte så bra på hästar (eller människor för den delen), så det är smartare att belöna rätt beteende och ignorera oönskat beteende. När det inte går att ignorera det (tex när en häst biter, eller går på dig), så kan man göra det svårt för hästen att göra det, svårt eller obehagligt. Det ska vara lätt att göra rätt :-)

Men visst förekommer det obehag eller lätt våld. Om en häst försöker gå över mig, gör jag allt för att försvara mitt utrymme, och ibland blir det ganska hårda tag. Men gör man rätt, så blir det bara någon enstaka gång i början, sen har hästen förstått att det inte var någon vidare idé, och slipper man ta hårda tag.

Det finns säkert ännu mjukare sätt, finns de som försöker styra hästen bara med tankarna. Men så långt har inte jag kommit än :-)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.