De sju lekarna

Att göra vardagen till en lek

2011-04-11 15:44 #0 av: Zaphix

Hade tänkt skriva en artikel om olika sätt man kan göra den vardagliga hanteringen lite roligare och mer givande med hjälp av lite små övningar.

För att få in lekandet i den vanliga hanteringen kan man vara påhittig och leka när man ändå gör annat. Så fort man ser hästen i hagen och får kontakt med den så börjar ens lekande med hästen, den läser människans signaler och människan läser hästen och det blir ett samspel där emellan.

Detta kan man dra nytta av när man lär in inkallning, att hästen ska komma när man ber om det. Ett bra tips för det är att busvissla eller ropa på hästen när man går ned till hagen, gör det flera gånger på vägen ned och kolla så att hästen hör och uppmärksammar ljudet.

När man sedan kommer ned till hagen och hämtar hästen så stannar man till och kliar och myser med hästen en stund innan man går ut från hagen. Jag brukar alltid ge godis när jag hämtar hästen för att göra det ännu trevligare att komma till mig.

Efter att ha gjort hästen uppmärksam på att man kommer ned till hagen en tid så förknippar hästen ljudet med att människan kommer, och att det är trevligt att komma fram till människan och därmed kommer när man visslar eller ropar.

När man hämtat hästen och leder den upp till stallet så finns det en massa saker man kan göra för att göra vägen lite roligare.

- Leder man hästen bakom sig så är det bra träning med att göra tempoväxlingar, några steg springandes så hästen måste trava, göra halt och backande. Helt enkelt se till så att hästen bli mer uppmärksam på människans signaler och inte går och halvsover.

- Driving game är en bra lek att använda sig av när man går från hagen. Man kan öva på att leka det ifrån de olika zonerna och även där öva halter och sånt.

- Om man har en häst som skulle behöva bli mer komfortabel med squeezing game kan man hitta någon sak efter vägen som hästen tycker är lite obehaglig, och sedan övar man på att hästen ska gå mellan sig själv och det läskiga. Sedan gör man detta varje dag i en vecka eller två så att hästen inte längre tycker det är läskigt.

En kohage är bra squeezing game.Även små skjul.- Behöver man öva på circeling game så är det smidigt att även träna detta på vägen från hagen, man går rakt framåt och övar circeling game medan man förflyttar sig mot stallet.

- Sideway game är också en lek som man lätt kan öva medan man ändå går framåt, istället för att ha hästen bakom sig eller bredvid sig kan man lika gärna ha den gåendes sidvärts framför en.

-  Har man som jag en uppförsbacke innan man kommer fram till stallet så är det ett perfekt ställe att öva på att backa i uppförsbacke, och på väg till hagen igen så övar man på att backa i nedförsbacke. Det är ett bra sätt för hästen att öva på att sätta under sig och träna sina muskler.

- Lär hästen att bli ledd i örat, pannluggen, svansen eller annat, det är en rolig sak att pyssla med när man ändå måste leda hästen.

- Att gå i vattenpölar kan vara bra träning på vägen från hagen, många hästar är inte så förtjusta i det.

- För att inte göra vägen in från hagen tråkig så kan man ta lite omvägar här och där, eller vända om och gå tillbaka till hagen ett par meter och sedan försätta till stallet igen. Även detta är ett bra sätt att få hästen uppmärksam på vad människan gör, man gör inte det  hästen förväntar sig att man ska göra.

- I mitt stall så fyller man dunkar med vatten som man fyller på en vattentunna i hagen på under vinterhalvåret.
Dessa dunkar är bra att öva friendly game med, knyt fast ett grimskaft i dom och häng över hästen så den har en på varje sida, och sedan får den bära upp dom tomma dunkarna till stallet.När man väl kommit fram till stallet så kan man göra roliga saker  när man går in i stallet. En bra sak är att backa in hästen, se om den tycker det är läskigt. Det är också ett bra sätt att öva upp sina signaler när man ska styra in hästen i stallet. Har man en häst som är lite klumpig och inte har koll på sina hovar är backandet en väldigt bra övning, hästen tvingas lära sig att lyfta på hovarna över trösklar, den måste samtidigt ha koll så den inte backar in med rumpan i dörrposten.Känner man att hästen inte har några problem med sådant så kan man göra ingången till stallet lite läskig, att sätta upp plastremspor som hänger ned, bubbelplast på marken eller en rökmaskin.. Eller ja, det kanske var att ta i, men det vore en rolig grej,

Backandet är bra att öva både med driving och porcupine game, det blir också lite roligare om man varierar i vilken son man är i. Att öva hästen på att backa när man tar i svansen är något man kan lägga in här.

Efter man tagit sig in i stallet, på ett eller annat sätt, så är det dags för att rykta hästen och sela/sadla på.
När man pysslar med hästen finns det många saker man kan öva på samtidigt, några är:

- Att öva hästen i att stå stilla lös både när man pysslar med den och när man hästar utrustning kan vara bra. Jag har övat in det genom att bara flytta tillbaka hästen dit den stod från början om den tar ett steg åt något håll.
På det sättet övar man också på porcupine game, så det är bra att öva upp sitt fastänkande här så att man får en häst som lyssnar till små signaler. Kolla av hur lite man behöver trycka för att hästen ska reagera.- Friendly game är en självklar lek man använder sig av när man borstar, men var uppmärksam på vilka signaler hästen ger när man borstar på olika ställen, kolla om den tycker något ställe är obehagligt.

- Att utöka friendly game samtidigt som man ryktar hästen är praktiskt. För att göra detta så kan man knyta fast olika saker på borsten, exempel på det är en plastpåse, en plåtburk med ärtor i som skramlar eller en uppvridningsbar barnleksak som både låter och har hjul som rör sig efter man vridit upp den.
Bara fantasin som sätter stopp!

- När man ändå borstar vid huvudet så kan man öva på att sänka huvudet för tryck i nacken eller att man drar nedåt i grimman.

- Vid kratsningen av hovarna kan man göra det lätt för sig genom att lära hästen ett kommando för att lyfta upp hoven. Det är också tidssparande att kunna kratsa hovarna från samma sida.

- Samtidigt som man gör annat med hästen kan man vänja hästen vid att man studsar runt den, att den inte ska tycka att det är obehagligt. Dessutom blir allt så mycket roligare när man hoppar omkring och viftar vilt med armarna.

Efter att man borstat och selat/sadlat på hästen måste man ta sig ut ur stallet också, även här kan man öva på att backa, men ut ur stallet denna gång.

När man kört/ridit/tränat klart med hästen och gått med den in i stallet kan man passa på att mocka, det är nämligen ett bra tillfälle att öva upp att hästen ska kunna stå lös på stallgången. Det blir lite svårare att göra det när man mockar än när man borstar på hästen, men har man bara tålamod och lugnt flyttar tillbaka hästen om den flyttar på sig så går det bra.
Har man hästen så pass att man kan öva driving game eller sideway för att flytta tillbaka hästen är det lite lättare, man behöver inte gå fram och tillbaka för att flytta tillbaka hästen då.

När man mockat klart och känner sig färdig med hästen så måste man leda ned den till hagen igen.
När man sedan släpper hästen i hagen så är det praktiskt om hästen inte försvinner iväg så fort man tagit av grimman, utan spendera någon minut med att stå och klappa hästen så att det inte blir någon stress.
Har man problem att få hästen att stanna kvar när man tagit av grimman, då får man se till att bryta mönstret. Ett sätt att göra det på är att sätta på hästen flera grimmor, så att den inte riktigt vet hur många grimmor som är kvar, och lär sig ta det lugnt när man tar av den.

Många säger att de inte har tid att öva så mycket på småsaker, men har man bara lite fantasi kan man lätt baka in det i vardagen.

Hoppas jag fått igång fantasin lite med denna artikel.

Anmäl
2011-04-11 15:47 #1 av: Zaphix

Den blev lite lång kanske.. Men äh. :)

Anmäl
2011-04-12 06:35 #2 av: Anna452

Tack Zaphix! Tycker den var jättebra skriven.

 Men en liten varning angående godismatandet kanske, det är inte alla hästar som kan ta det lugnt med det (en del blir ju direkt farliga!). Jag har aldrig matat med godis och min häst kommer alltid i galopp till mig samt står gärna och myser ens stund när grimman är av.

Anmäl
2011-04-12 10:46 #3 av: Zaphix

#2: Beror på på helt vilken typ av häst man har, min har inga problem med att få godis. Bara man har en bra grund med hästen, så ser jag inga problem att även ha godis som förstärkning.

Anmäl
2011-04-12 19:08 #4 av: horzeharmony

Jätte jättebra artikel! Precis vad jag behövde faktiskt, gick och funderade idag när jag tog ner min pony från hagen hur jag kan gör denna något tråkiga procedur lite roligare och nu har jag ju fått massor av tips! Tack! :)

Anmäl
2011-04-12 21:10 #5 av: Zaphix

#4: Kul att du gillar den, att göra samma saker på rutin varje dag är riktigt tråkigt. Men har man väl satt igång fantasin och tänkt ut saker som kan göra det roligare, då är det svårt att sluta.. :)

Anmäl
2011-04-12 22:19 #6 av: Anna452

#2 Precis som du själv skriver handlar det ju om vilken typ av häst man har, ser inte det som ett problem men tycker inte det är det första man ska börja med om man inte lärt känna sin häst än. Och det finns ju emellanåt folk som är nya på det här som går in och läser artiklar mm så ville bara att det skulle komma med som en liten varning.

Anmäl
2011-04-13 07:54 #7 av: LinaN

just det där med många grimmor gillade jag, såg för jäkla roligt ut på hästen. :) men det är ett bra knep :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2011-04-13 08:01 #8 av: Zaphix

#6: Tog väl mest för givet att folk förstod själv om de borde ge godis till sin häst eller inte. Lite ansvar får väl folk ta själv kan jag känna, de bör ju känna sin häst.

Anmäl
2011-04-13 08:05 #9 av: LinaN

#8 hear hear! :)

 

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2011-04-16 21:52 #10 av: Anna452

#8 Det är inget påhopp på dig. Men eftersom mina inlägg mest verkar tas som trams så slutar jag skriva i denna tråden.

Anmäl
2011-04-18 21:24 #11 av: CelsiusT

Rolig artikel =) Hade änna svårt att sluta läsa =P Blev så nyfiken på nästa grej hela tiden.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2011-04-19 08:20 #12 av: Elshira

Otroligt många bra ideer och knep! Perfekt :D

Själv har jag (sedan du nämnde det tidigare) börjat lära min häst att backa genom att dra i svansen, perfekt om man vill kunna lasta i/ur hästen själv och inte har frontutlastning!^^

Anmäl
2011-05-03 22:21 #13 av: Tregly

Jättebra artikel! Nu binder jag ju alltid upp min häst ute eftersom stallet är så litet och trångt. Vill gärna lära honom att stå still utan att vara uppbunden. Men ute, inte långt från stora vägen, så blir det lite väl spännande x) Men kan nog sätta upp en provisorisk hage utanför stallet så fukar det med ^^

Jag brukar göra lite tempoväxlingar till och från hagen. Men det blir mest mellan skritt och halt, för hästen är ju en fd travare och när han ska sätta igång i trav så hänger jag i grimskaftet och åker på mage bakom! x) Okej inte riktigt men det går så snabbt så hinner inte göra det förrän vi är framme vid stallet. :)

Ska även lära honom att backa när man tar i svansen. Som sagt bra att lära honom vid avlastning och sånt :)

Anmäl
2013-10-12 19:26 #14 av: supernatural

Började skratta lite åt en sista bilden, ser ju för roligt utSkrattar
"Vad tusan håller du på med..?"

Jättebra tips!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.