Läsarberättelse

Min resa till harmoni

2009-06-30 19:12 #0 av: [fjordtokan]

Mitt namn är Alexandra och jag är 19 år. Jag ska berätta om hur jag hittade mitt sätt att träna och hantera hästar. Jag började min karriär för knappa 8 år sedan. Hästar har dock alltid funnits omkring mig och jag har alltid varit fascinerad av dessa vackra djur. Dock så var jag alltid rädd och osäker i deras närhet. Jag visste helt enkelt inte hur jag skulle förhålla mig till hästarna.

Jag red mestadels i skogen på bombsäkra hästar för det var det enda jag kände att jag kunde hantera. Blev så småningom intresserad av distans och genom detta kunde jag bygga lite trygghet hos mig själv. Lite senare ville jag mer och började då rida dressyr "på vanligt vis" men hade där en förmåga att inte komma överens med tränarna överhuvudtaget, jag tyckte man var för brutal och de kunde inte förklara för mig varför man gjorde som man gjorde. Efter ett tag så accepterade jag att det var så man gjorde sen hittade jag en tränare som tålde alla mina frågor. Men efter ett par år kände jag i alla fall känslan av att något inte var rätt. Efter de flesta träningspass var både jag och hästen frustrerade och det kändes som man knappt kom framåt på grund av alla bakslag. Droppen blev när hästen började gnissla tänder under ridpassen...

Jag återgick till att bara rida i skogen, hade ingen lust att träna hästen överhuvudtaget. Började dock kika lite på Akademisk Ridkonst och ju mer jag läste om det desto mer intresserad blev jag. En bekant tränade detta med sin häst och jag undrade om jag inte kunde få följa med. Under hela dagen satt jag och kikade på träningarna och varenda fiber i kroppen sa att det var så jag ville jobba med min häst. Nästa träning hade jag med min häst och resten är historia...

Under mina distans-år kom jag även i kontakt med Natural horsemanship. Jag var väldigt fascinerad över detta sätt att hantera sin häst, denna fria kommunikation utan massa bråk. Började genom att se filmer av Ellen Ofstad och blev helt fast. Hästen och jag började kommunicera men efter ett tag kom vi inte längre och hon tröttnade lite på mina övningar. Kom då i kontakt med en av Kelly Marks elever och där fick jag ny inspiration. Jag började känna en trygghet hos hästen som jag aldrig upplevt. Jag var inte lika lättskrämd och jag började våga lita på min häst. Men var ändå inte helt nöjd känner jag nu i efterhand. Började då läsa mycket om olika metoder på internet men hittade inget jag egentligen fastnade för. Fick ett tips om Klaus Ferdinand Hempfling och efter att ha sett ett par filmer så tyckte jag att han var en mycket duktig hästmänniska men inget för mig.

Jag ville inte hålla på med "tricks" utan ville få min häst lugn och trygg så vi kunde öka vårt samarbete. Att få en häst att stegra eller lägga sig ner tycker jag är onödigt maktslösande från människans sida. Båda parter ska ha ut något från det man gör.

Dock så köpte jag hans bok om hästens personligheter och först då förstod jag egentligen hur pass duktig han verkligen är. Han läser hästen utan och innan. Men tyvärr upplever jag att han har svårt att föra kunskapen vidare. Han kan inte sätta ord på allt han gör.

Under denna period letade vi även efter en tränare som skulle kunna komma hem till oss för träning av Akademisk Ridkonst. Vi hittade Ewa Angantyr som också var körtränare samt höll på med NH. Perfekt tyckte jag eftersom det var alla bitar som jag höll på med. Till en början var jag dock väldigt misstänksam mot hennes NH eftersom det var Parellis metoder som hon använde (en amerikansk pajas enligt mig). Och efter första lektionen tänkte jag inte träna mer NH för henne. Dock så blev jag övertalad av mamma och efter att ha skalat bort all business från Pats DVDer så var jag helt fast, vilken fantastisk hästmänniska med gigantisk kunskap. Nu känner jag äntligen att jag kan stå för min hästhållning och att jag trivs med det jag gör. Ewa har hjälpt mig nått enormt.  Och det syns på min häst också tycker jag även om jag har väldigt mycket kvar att lära. Men nu kämpar vi inte emot varandra utan vi lever mer och mer i harmoni.

Anmäl
2009-07-01 21:39 #1 av: EwaAngantyr

Mycket bra artikel! Du har en härlig resa framför dig med din Vilja!!!

Anmäl
2009-07-04 03:23 #2 av: [fjordtokan]

Tack Ewa!

Jo jag hoppas det. Jag försöker hela tiden komma framåt med henne och framför allt med mig själv.

Anmäl
2009-07-10 00:07 #3 av: Fiona

Bra artikel , roligt att få reda på bakgrunden! Är det en nordis du har ?=)

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2009-07-13 13:16 #4 av: [fjordtokan]

Ja det är en tvåårig nordsvensk brukshäst :)

Anmäl
2009-07-13 15:23 #5 av: Fiona

#4 trevligt =)

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.